REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę „Sodra" senjorams pradės mokėti vienkartines 200 eurų išmokas. Žmonės su nekantrumu laukia šių pinigų, tačiau dalis skundžiasi per karantiną turėję kur kas didesnių nuostolių, ypač dėl sutrikusio gydymo įstaigų darbo.

Šią savaitę „Sodra" senjorams pradės mokėti vienkartines 200 eurų išmokas. Žmonės su nekantrumu laukia šių pinigų, tačiau dalis skundžiasi per karantiną turėję kur kas didesnių nuostolių, ypač dėl sutrikusio gydymo įstaigų darbo.

REKLAMA

Vilnietis Anatolijus yra senjoras, o jo pensija – didesnė nei vidutinė – 500 eurų. Tačiau turint ir tokias mėnesio pajamas sostinėje, anot jo, būtų sunku. Tad kol dar leidžia sveikata ir galimybės, vyras siekia uždarbiauti ir už minimalų atlyginimą dirba sargu.

„Žmona pensiją gauna, aš pensiją. Galėčiau kukliai gyventi, benzinui gal užtektų pasivažinėti. Į kurortus nevažinėju", – sako vyras.

Visiems senjorams šį mėnesį „Sodra“ jau perves 200 eurų vienkartines išmokas, kurias Seimas nusprendė jiems skirti dėl per karantiną patirtų nepatogumų ir finansinių nuostolių. Anatolijus jau svarsto, kur panaudos šiuos papildomus pinigus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kur išleisiu? Čia, Lietuvoje po truputį. Noriu į Šventąją, Palangą 5 dienoms", – sako jis.

Vyriausybė viliasi, kad papildomos 200 eurų išmokos senjorams bent kiek kompensuos per karantiną patirtus nepatogumus ir nuostolius. Žmonės neslepia patyrę kur kas didesnių išlaidų:

REKLAMA

„Man dantį sugadino, reikės tūkstančio."

„Žmonai gydyti sumokėjau 400 dėl Verygos."

„Aš taupysiu."

200 eurų vienkartines išmokas „Sodra“ žada pradėti mokėti jau šią savaitę ketvirtadienį ir išmokas visiems išmokėti iki rugpjūčio 12 dienos.

„Mokėjimai prasidės šią savaitę. Mokėjimų skaičius didėja beveik dvigubai. Kartu su periodinėmis pensijomis gaus išmokas. Todėl paskirstėme išmokų grafiką keliomis dienomis. Kai kurie gaus diena anksčiau negu įprastai, maža dalis gaus viena diena vėliau", – komentuoja „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič.

REKLAMA
REKLAMA

Išmokas gaus beveik milijonas gyventojų. Taip pat ir tie, kurie dar nėra pensininkai, tačiau jais taps iki šių metų pabaigos. Iš viso iš biudžeto šioms pinigų dalyboms Seimas skyrė apie 180 mln. eurų. Vienkartines išmokas gaus ne tik visi senatvės pensininkai, bet ir gaunantieji išankstines pensijas, taip pat ir neįgalieji, našlaičiai bei gaunantys kitokias šalpos bei socialines kompensacijas.

„Išmoka buvo skirta skatinti vartojimą. Buvo sustojęs per karantiną gyvenimas. Kompensuoti susidariusias išlaidas, žmonės turėjo pirkti apsaugos priemones, dezinfekcinius skysčius, kaukes. Jos buvo labai brangios", – vardijo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Eglė Samoškaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors vyriausybė tvirtina, kad išmokos skirtos senjorams palengvinti gyvenimą per karantiną, jos pradedamos mokėti likus vos dviem mėnesiams, iki spalį vysiančių Seimo rinkimų.

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlė paramą išmokėti anksčiau ir atkreipė dėmesį, kad išmokų skyrimo laikas sutampa su rinkimų kampanijos pradžia.

Seimo opozicija siūlė šias išmokas didinti iki 375 eurų ir pinigus pradėti mokėti birželį. Valdantieji tikina, esą anksčiau išmokėti pinigų nebuvo įmanoma. Tad ekonomistai išmokų dalybose irgi mato labai didelį politinį prieskonį.

„Nėra tikslinga mokėti išmokų. Pensininkų pajamos nesumažėjo, vartotojų lūkesčiai liepą geriausi visoje ES. Šaukštai po pietų. Jei tikslinga buvo išmoką taikyti, tai gegužę-birželį, bet ne rugpjūtį", – mano ekonomistas Žygimantas Mauricas.

REKLAMA

Nors iki karantino Lietuvos ekonomika augo, pensijos didėjo, tad Statistikos departamentas pastebi, kad nepakankamai, dėl ko skurdas netgi išaugo. Vertindamas išankstinius praėjusių metų skurdo rodiklius, departamentas  pažymi, kad pernai skurdo rizikos lygis Lietuvoje išaugo, ir ypač tarp pensinio amžiaus žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų