REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atnaujintas sąrašas valstybių, iš kurių grįžus būtina 14 dienų izoliacija.

Atnaujintas sąrašas valstybių, iš kurių grįžus būtina 14 dienų izoliacija.

REKLAMA

Penktadienį atnaujintas labiausiai koronaviruso infekcijos (COVID-19 ligos) paveiktų šalių sąrašas, kuris įsigalioja pirmadienį, rugpjūčio 3 dieną. Paveiktomis teritorijomis laikomos šalys, kuriose sergamumo rodiklis per paskutines 14 dienų viršija 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio šalių piliečiams, atvykstantiems iš šalių, kur sergamumo rodiklis viršija 16, privaloma 14 dienų izoliacija, o atvykusiems iš trečiųjų šalių, kurios įtrauktos į paveiktų šalių sąrašą, – privaloma ir izoliacija, ir tyrimas dėl koronaviruso infekcijos. Izoliavimo patalpas, transportavimą į izoliavimo patalpas, transportavimo į tyrimo dėl koronaviruso infekcijos paėmimo vietą ir tyrimus koronaviruso infekcijai nustatyti užsieniečiams, atvykusiems į Lietuvą darbo reikalais arba su specialiais leidimais, privalo užtikrinti ir apmokėti darbdavys, kviečiantysis asmuo, arba pats užsienietis.

REKLAMA

Lietuvos piliečiams, grįžusiems iš šalių, kur sergamumo rodiklis viršija 16, privaloma 14 dienų izoliacija.

Šios priemonės taikomos ir tais atvejais, kai asmenys keliavo per paveiktas šalis tranzitu (automobiliais, viešuoju transportu ir kt.), išskyrus keliavimą oro transportu, kai neišeinama iš oro uosto tranzito zonos.

Numatyta, kad iš paveiktų šalių sąraše esančių valstybių sugrįžusieji ar atvykusieji per 24 valandas turi užsiregistruoti, pateikdami savo duomenis Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC). Tokia tvarka galioja ir iš šių šalių grįžtantiems Lietuvos piliečiams, ir leidimą atvykti turintiems užsieniečiams. 

REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai paveiktų valstybių sąrašas yra atnaujinamas kiekvieną savaitę, atsižvelgiant į epidemiologinius rodiklius užsienio šalyse.

Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino sąrašą valstybių, kurių piliečiai arba teisėtai jose gyvenantys asmenys gali atvykti į Lietuvą. Pablogėjus epidemiologinei situacijai Prancūzijoje, iš jos atvykstantiems nuo pirmadienio bus privaloma 14 dienų izoliacija, bet užsieniečių atvykimas ribojamas nebus. 

Iš Maltos užsieniečiams atvykti bus draudžiama. Iš šios šalies grįžtantiems Lietuvos piliečiams arba užsieniečiams, atvykstantiems darbo reikalais arba su specialiu leidimu, teks izoliuotis 14 dienų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Operacijų vadovo sprendimu patvirtintas sąrašas galios nuo pirmadienio, rugpjūčio 3 d., ir bus atnaujintas kitą savaitę. 

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad ši tvarka galioja užsieniečiams iš Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybių, Šveicarijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės. 

Primename, kad paveiktomis koronaviruso infekcijos šalimis laikomos tos šalys, kuriose sergamumo rodiklis per paskutiniąsias 14 dienų bus didesnis negu 16 atvejų 100 tūkstančių gyventojų. 

REKLAMA

Lietuvos sergamumo koronaviruso infekcija rodiklis per savaitę pakilo – nuo 3,7 iki 5,7, tačiau vis dar išliekame patikimų valstybių sąraše. Tai reiškia, kad Lietuvos piliečiams, kaip ir anksčiau, leidžiama atvykti iš bet kurios šalies.

Įsakymą dėl paveiktų šalių sąrašo galima rasti čia

Užsieniečių atvykimas į Lietuvą iš trečiųjų šalių yra draudžiamas, išskyrus Vyriausybės numatytas išimtis. Atvykusiems iš tų trečiųjų šalių, kurios įtrauktos į paveiktų šalių sąrašą, privaloma ne tik izoliacija, bet ir tyrimas dėl koronaviruso infekcijos.

REKLAMA

Lietuvos oro uostų duomenimis, reguliariai iš Lietuvos į Prancūziją ir atgal skraidina oro bendrovės „Air Baltic“, „Wizz Air“ ir „Ryanair“.

„Air Baltic“ antradieniais, ketvirtadieniais ir šeštadieniais skraidina į Paryžių ir atgal, „Wizz Air“ trečiadieniais ir sekmadieniais skraidina į Nicą, „Ryanair“ – antradieniais ir sekmadieniais į Paryžių, nurodoma oficialiose bendrovių internetinėse svetainėse.

Paveiktų šalių sąraše atsiduria tos šalys, kuriose sergamumo rodiklis yra 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias dvi savaites.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausioji Lietuvos epidemiologė Loreta Ašoklienė sako, kad Lenkijoje sergamumo rodiklis siekia 15,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų, todėl tikėtina, kad kitą penktadienį į paveiktų šalių sąrašą bus įtraukta ir ji.

„Perspektyvoje girdime, kad pas juos sergančiųjų registruojama vis daugiau, reikia stebėti situaciją, bet rodiklis labai jau arti ribos“, – spaudos konferencijoje penktadienį kalbėjo ji.

Epidemiologės teigimu, jei atvejų skaičius Lenkijoje augs sparčiai, ji į paveiktų šalių sąrašą gali būti įtraukta ir anksčiau.

„Jei labai ženkliai keistųsi, tai galbūt būtų svarstoma“, – aiškino L. Ašoklienė.

Anot jos, Latvijoje ir Estijoje sergamumo rodiklis yra vienodas – 2,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų, Lietuvoje jis siekia 5,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų