REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Oficialu: kaukės uždarose patalpose privalomos nuo šeštadienio

Papildyta 14.48

Ministrų kabinetas trečiadienį patvirtino, kad nuo šeštadienio šalyje vėl privaloma dėvėti apsaugines kaukes uždarose patalpose. Veidą dengti bus būtina prekybos vietose, viešajame transporte ir kitose uždarose erdvėse. 

Ministrų kabinetas trečiadienį patvirtino, kad nuo šeštadienio šalyje vėl privaloma dėvėti apsaugines kaukes uždarose patalpose. Veidą dengti bus būtina prekybos vietose, viešajame transporte ir kitose uždarose erdvėse. 

REKLAMA

Šį sprendimą ministrų kabinetas priėmė, norėdamas suvaldyti pastaruoju metu augantį Covid-19 plitimą šalyje.

„Aš pasiruošęs įvesti privalomumą dėvėti kaukes, įsigaliotų nuo šeštadienio. Kadangi situacija tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje eina blogyn, susirgimų skaičius didėja, siekiant apsaugoti mūsų Lietuvos žmones nuo šio pavojingo viruso, siekiant apsaugoti mūsų ekonomiką, aiškiai siunčiant verslui ženklą, kad mes jų neuždarinėsime ir neribosime, prašyme, reikalausime visuomenės dėvėti kaukes. Tai būtų vienintelis reikalavimas“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį kalbėjo sveikatos apsaugos ministrą pavaduojantis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Tokios prievolės neturės viešojo maitinimo įstaigų ir kultūros bei sporto renginių lankytojai. Taip pat bus numatytos išimtys toms paslaugoms, kurios negali būti suteiktos dėvint kaukę (pvz., barzdos skutimui).

REKLAMA
REKLAMA

Iki šeštadienio visuomenei bus stipriai rekomenduojama uždarose patalpose dėvėti kaukes.

Kaukės – visuomenės saugumui

Praėjusią savaitę sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė teigė, kad vienas efektyviausių būdų užkirsti kelią plisti virusui – kaukių dėvėjimas.

REKLAMA

„Viena iš efektyviausių priemonių yra privalomas kaukių dėvėjimas. Svarstomas tokia priemonė. Pirmiausia, aišku, transporte, prekybos centruose ir kitose masinio susibūrimo vietose, kur yra sunku laikytis saugaus atstumo“, – sakė K. Geruolienė.

Prievolė dėvėti kaukes Lietuvoje galiojo dalies karantino metu. Iki šiol kaukių dėvėjimas buvo rekomenduojamas.

Nauji kriterijai

Ministrų kabinetas trečiadienį taip pat pakeitė kriterijus dėl karantino režimo ir nustatė, kad tie patys kriterijai galiotų ir sprendžiant dėl papildomų apsaugos priemonių naudojimo.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta riba, kad su protrūkiais ar įvežtiniais atvejais nesusijusių Covid-19 atvejų dalis turi sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. naujų atvejų per savaitę.

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, tokia formuluotė reiškia, kad būtų vertinamas ir viruso plitimas visuomenėje, kai nepavyksta nustatyti, kur įvyko užsikrėtimas.

Taip pat nustatyta, kad sprendžiant dėl papildomų apsaugos priemonių naudojimo ir kitų būtinų priemonių taikymo kriterijus būtų per pastarąsias 14 dienų 3 atvejus 100 tūkst. gyventojų viršijęs sergamumas.

Anot ministerijos, tai būtų 85 koronaviruso infekcijos atvejai per pastarąsias 14 dienų – vidutiniškai 6–7 nauji atvejai per dieną. Iki šiol šis kriterijus buvo ne daugiau nei 5 įvežtiniai COVID-19 atvejai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

16 naujų atvejų

Lietuvoje per pastarąją parą nustatyta 16 naujų koronaviruso atvejų, dalies asmenų užsikrėtimo aplinkybės kol kas lieka neaiškios.

Lietuvoje iki šiol nustatyti 2043 koronaviruso atvejai, šiuo metu tebeserga 316 asmenų, pasveiko – 1643. Nuo Covid-19 mirė 80 asmenų, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 88 įvežtiniai atvejai. Izoliacijoje šiuo metu yra 146 asmenys.

Per pirmadienį laboratorijose ištirti 4042 ėminiai, iš viso – 511 tūkst. 462.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų