REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva siekia dar didesnio Europos Sąjungos (ES) įsitraukimo į Baltarusijoje statomos ir galimai artimiausiu laiku pradėsiančios veikti Astravo atominės elektrinės (AE) saugumo problematiką, sako prezidento Gitano Nausėdos patarėjas. 

Lietuva siekia dar didesnio Europos Sąjungos (ES) įsitraukimo į Baltarusijoje statomos ir galimai artimiausiu laiku pradėsiančios veikti Astravo atominės elektrinės (AE) saugumo problematiką, sako prezidento Gitano Nausėdos patarėjas. 

REKLAMA

Jaroslavas Neverovičius kalbėjo po to, kai šalies vadovas laišku kreipėsi į Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininką Charlesą Michelį dėl Astravo AE. 

„Tai yra tęstinis procesas, jeigu galima taip pasakyti, prezidentas jau kalbėjosi su Tarybos pirmininku šiais klausimais. Dabar raginame jį dar labiau įsitraukti į tą politinį procesą, politinį vertinimą to, kas vyksta“, – Žinių radijui antradienį kalbėjo J. Neverovičius. 

Jis teigė, kad pasiektas Europos Komisijos (EK) įsitraukimas „techniniu lygiu“ yra labai svarbus užtikrinant netoli nuo Lietuvos sienos statomos jėgainės saugumą, tačiau būtinas ir dar didesnis ES dėmesys elektrinei. 

REKLAMA
REKLAMA

„Yra siekis įtraukti Vadovų Tarybos pirmininką į procesą, užtikrinti politinį vertinimą. Turėtume kaip rezultatą galbūt turėti sprendimus dėl ES dalyvavimo vertinime, ar šitas projektas veikia saugiai, ar pakeitimai, kurie yra daromi, atitinka tuos reikalavimus, kurie buvo išsakyti. Kitaip sakant, ieškant tokių praktinių jau galbūt sprendimų, kurie pagerintų situaciją su saugumu pirmoje vietoje. (...) Įtraukimas visos Europos Sąjungos į sprendimus sprendžiant tą didelę bėdą“, – aiškino prezidento patarėjas. 

REKLAMA

Pasak jo, Lietuva atkreipia ES dėmesį ir į politinius procesus Baltarusijoje, artėjant prezidento rinkimams šioje šalyje. 

„Mūsų pozicija vienareikšmiška, kad rinkimai privalo būti demokratiniai, valdžia turi nustoti persekioti konkurentus rinkimuose, o Astravo elektrinė negali būti paleista tol, kol neįgyvendinti visi branduolinės saugos reikalavimai. Kitaip sunku kalbėti apie normalius santykius ir tokį pilną bendradarbiavimą su Baltarusijos Respublika“, – apibendrino J. Neverovičius. 

Prezidentūra pirmadienį pranešė, kad prezidentas G. Nausėda paragino EVT pirmininką įsitraukti į Astravo AE saugumo problemą. 

REKLAMA
REKLAMA

„Prašau jus asmeniškai įsitraukti aukščiausiu politiniu lygmeniu ir nedelsiant imtis veiksmų, kad būtų apsaugotas ES piliečių saugumas ir gerovė“, – laiške rašo G. Nausėda. 

Prezidentas teigia, kad Baltarusija kartu su Rusija nepaiso EK, ES valstybių narių ir Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) ekspertų susirūpinimo dėl Astravo AE projekto skaidrumo stokos ir daugelio branduolinės saugos standartų pažeidimų.

Į jėgainę jau atgabentas branduolinis kuras, rengiamasi jos paleidimui rugpjūčio mėnesį.

Pasak šalies vadovo, būtina pasiųsti aiškų politinį signalą Baltarusijos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai, raginant jį nepradėti Astravo AE veiklos, kol neišspręsti saugumo klausimai ir neįgyvendintos ES streso testų rekomendacijos. Tuo pačiu metu turėtų būti užtikrinta kasdienė saugos būklės ir saugos priemonių įgyvendinimo stebėsena, įskaitant reguliarius ES ekspertų vizitus Astravo AE.

Lietuva yra didžiausia Baltarusijoje statomos elektrinės kritikė ir yra pasiryžusi boikotuoti jos elektros patekimą į rinką. Minskas atmeta Vilniaus priekaištus dėl saugumo reikalavimų nepaisymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų