REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet rudenį Lietuvoje vyks Seimo rinkimai, tačiau kas juose taps naujaisiais lyderiais, formuojančiais valdančiąją koaliciją, iki pat rezultatų skaičiavimo dienos liks intriga. 

Šiemet rudenį Lietuvoje vyks Seimo rinkimai, tačiau kas juose taps naujaisiais lyderiais, formuojančiais valdančiąją koaliciją, iki pat rezultatų skaičiavimo dienos liks intriga. 

REKLAMA

Vis tik politologai jau dabar matydami kai kurių partijų reitingus, gali numatyti, kuriai partijai rinkėjai turėtų būti palankesni. Ar rinkimai išdraskys valstiečių ir socialdemokratų koaliciją? Pokalbis apie tai naujienų portalo tv3.lt studijoje su politologu Lauru Bieliniu.

Socialdarbiečių atstovas Juozas Bernatonis vakar pareiškė, kad jo partija gali trauktis iš valdančiosios koalicijos su valstiečiais žaliaisiais. Tai tuščios kalbos ar tikrai taip gali atstikti? Kaip jūs manote ar jie pasitrauks likus porai mėnesių iki rinkimų?

Aš nemanau, kad jie pasitrauks dabar, nors toks traukimasis rinkimiškai gal jiems būtų net į naudą. Jie sutelktų dėmesį į save, bet valstybės valdymo prasme traukimasis iš koalicijos iš esmės nieko reikšmingo nepadarytų.

REKLAMA
REKLAMA

Jūs sakote, kad pasitraukimas būtų naudingas socdarbiečiams. O valstiečiams gal irgi būtų naudinga, nes partija nėra populiari?

Taip, sutinku su jumis. Jiems taip pat naudinga, nes distancijos didinimas tarp valstiečių ir socdarbiečių savotiškai pateisina arba išteisina valstiečius. Visi turi tokį supratimą, kad jei tu bendrauji su socialdarbiečiais, tai kažkas bendra su bebrais.

REKLAMA

Jei socdarbiečiai pasitrauktų, tai mes turėtumėme mažumos Vyriausybę? Ar jis neliktų?

Rinkimų įkarštyje kalbėti apie naują ministrų paiešką arba visos Vyriausybės reorganizaciją būtų labai rizikinga. Tuo niekas nerizikuotų ir Seimas turbūt nepasirašytų. Tas vienas mėnuo nieko nereiškia. Aš manyčiau, kad jeigu taip įvyks, mano galva bus sutarta, jog tokia konfiguracija, kokia yra dabar tegu išlieka iki rinkimų pabaigos, nes eikvoti energiją, diskutuoti dėl tokių dalykų, kurie nebėra tokie svarbūs... Niekas nesutiks to daryti.

Valstiečių pirmininkas Ramūnas Karbauskis prieš kurį laiką pasakė, kad atsisako bendradarbiauti su socialdarbiečiais per Seimo rinkimus, nes šie balsavo ne taip, kaip valstiečiai per įvairius balsavimus, svarstant įvairius vertybinius klausimus. Tuo metu socdarbiečiai sako, kad tai nebuvo tikroji priežastis. Tikroji priežastis yra kita, o tai tik pretekstas. Kaip jūs manote, kokia ta tikroji priežastis?

REKLAMA
REKLAMA

Sunku pasakyti. Čia reikia būti tų įvykių stebėtoju iš vidaus, kad galėtum pasakyti. Mes galime tik daryti prielaidas, o viena iš jų yra tokia, kad valstiečiams nėra naudinga turėti sąjungininkus tuos, kurie pakankamai negatyviai yra vertinami. Galbūt jiems naudingiau laikyti distanciją, ką jie ir daro. Kita vertus, kas žino kokios vidinės problemos ir santykiai. Galbūt tikrai egzistuoja kažkokie konfliktai ar įtampos, kurių mes nematome. Dėl tų įtampų gal ir įvyko tas skilimas.

Visą pokalbį žiūrėkite video reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų