REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
E. Dargužis, R. Ančerevičiaus nuotr.

Jei ne Ekstrakorporinės membraninės oksigenacijos (EKMO) sistema, Panevėžio ligoninėje dėl COVID-19 viruso komplikacijų kovo 27 dieną pradėtas gydyti itin sunkios būklės 52 metų Eugenijaus Dargužio jau nebūtų buvę galima ne tik pervežti į Vilnių, bet gal ir išgelbėti.

6

Jei ne Ekstrakorporinės membraninės oksigenacijos (EKMO) sistema, Panevėžio ligoninėje dėl COVID-19 viruso komplikacijų kovo 27 dieną pradėtas gydyti itin sunkios būklės 52 metų Eugenijaus Dargužio jau nebūtų buvę galima ne tik pervežti į Vilnių, bet gal ir išgelbėti.

REKLAMA

Pats išgelbėtasis vyras sako, kad jaučiasi antrą kartą gimęs ir šiandien, kai Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga dėkojo Panevėžio medikams už kovą su koronavirusu, dėkojo Panevėžio ir sostinės medikams.

Gimė antrą kartą

Pasak E. Dargužio, prie aparatūros buvo prijungtas 27 dienas, bet gydymas užtruko, kur kas ilgiau.

„Tokioje, kone komos būsenoje, berods išbuvau per 40 dienų. Dabar esu reabilitacijoje Likėnuose. Medikai man pasakė, kad esu laimės kūdikis ir esu gimęs antrą kartą. Po dirbtinės komos, kai pažadino, negalėjau paeiti. Kvėpavimas atsistatė lengviau – gana greitai“, – prisimena gydymo procedūras ir juokauja, kad jis gali būti bene ilgiausiai gydytas nuo COVID-19 pacientas.

REKLAMA
REKLAMA

Daug ko nepamena

Nuo koronaviruso išgelbėtas panevėžietis sako, kad daug ko neprisimena, nes gulintį komoje realiai negyveno.

„Tik sapnai buvo, kuriuose mačiau, kad mane laidoja, o aš prisikeliu, kaip Feniksas iš pelenų. Lyg per sapną mačiau, kad su lova vežiojo visur, gydė“, – pasakoja vyras ir tęsia:

REKLAMA

„Kol kas medikai tiksliai negali pasakyti, kada grįšiu į darbą, bet prognozės neblogos. Esu vairuotojas, tad labai norėčiau pradėti dirbti,. Reikia daugiau judėti, sportuoti. Reabilitacija gali užtrukti du-tris mėnesius. Sunku pasakyti, kiek tęsis gydymas.“

Išgijimas – unikalus

Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas labai džiaugiasi išgijusiu panevėžiečiu E. Dargužiu.

„E. Dargužio išgijimas – unikalus atvejis. Jis yra Panevėžio ligoninės pacientas, susirgęs šia sunkia liga. Jam teko atlaikyti sunkiausias COVID-19 infekcijos padarinius. Balandžio 2 dieną, sutarus su Santaros klinikos medikais, jis buvo perduotas jiems. Medikai atvyko specialiu automobiliu ir išvežė į Vilnių.

REKLAMA
REKLAMA

Dirbtinis plautis jam buvo pajungtas 27 dienas. Tačiau tai puse darbo, juk reikia reabilituoti. Šis procesas patikėtas Panevėžio ligoninei. Reabilitacija eina į pabaigą ir po kelių savaičių jį grąžinsime į šeimą“, – teigė A. Skorupskas ir pabrėžė, kad šis laimingas išgijimas – visos Lietuvos sveikatos sistemos sėkmė.

Sistema naudojama sunkiems ligoniams

EKMO – sistema naudojama ypač sunkiems ligoniams, kuriems jau nepadeda nei deguonies terapija, nei dirbtinė plaučių ventiliacija. Tiesa, tokių aparatų, kurie gali būti paskutinė viltis išgyventi ypač sunkiems klastingu virusu infekuotiems ligoniams, Lietuvoje yra vos keli.

Jei ne EKMO sistema, Panevėžio ligoninėje dėl COVID-19 viruso komplikacijų gydomo itin sunkios būklės 52 metų vyro irgi jau nebūtų galima ne tik pervežti į Vilnių, bet gal ir išgelbėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau specialiu automobiliu į Panevėžį nuvykusi Vilniaus medikų komanda turėjo atlikti ne tik sudėtingą procedūrą, bet ir išvengti pavojingos infekcijos.

Į Vilnių pervežtas Panevėžio ligoninės pacientas buvo gydomas Santaros klinikų I Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje.

Į Vilnių iš Panevėžio pervežtas E. Dargužis nepriklausė rizikos grupei – prieš infekciją vyras esą neturėjo jokių gretutinių ligų. Bet ligoniui buvo užkilęs kraujo spaudimas, dėl to atliekant dirbtinę plaučių ventiliaciją kyla didesnė rizika paciento gyvybei.

Straipsnio autorė: RAIMONDA MIKUČIONYTĖ.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų