REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujausi moksliniai tyrimai nuteikia optimistiškai laukiant naujų mokslo metų pradžios. Pasirodo, vaikai nėra aktyvus COVID-19 infekcijos šaltinis ir nėra didelio pavojaus virusą perduoti namiškiams. 

Naujausi moksliniai tyrimai nuteikia optimistiškai laukiant naujų mokslo metų pradžios. Pasirodo, vaikai nėra aktyvus COVID-19 infekcijos šaltinis ir nėra didelio pavojaus virusą perduoti namiškiams. 

REKLAMA

Gydytojas infektologas prof. Vytautas Usonis pasakoja, kad ką tik paskelbto tyrimo duomenimis, vaikai, kurie buvo kolektyvuose, nekelia didelės grėsmės dėl viruso perdavimo kitiems šeimos nariams.

„Buvo tirti vaikai, leidžiantys laiką kolektyvuose, kur būdami jie gali užsikrėsti ir atnešti virusą grįždami į šeimas. 

Tai optimistinė žinia tokia, kad kaip infekcijos šaltinis šitie vaikai kitiems šeimos nariams nekelia labai didelės grėsmės, skirtingai nei yra gripo atveju“, – kalbėjo gydytojas.

Gripą lengvai išplatina

Jis priminė, kad dažnai COVID-19 epidemiologija palyginama su gripu. 

„Kaip seniai žinoma, vaikai yra labai aktyvi mūsų visuomenės dalis, jiems tenka būti įvairiuose kolektyvuose. Todėl jie turi didelį šansą pasigauti gripo virusą ir atnešti jį tėvams, seneliams, proseneliams. Tai, panašu, COVID-19 tai negalioja.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi net jei tie vaikai užsikrečia, faktas, kad kažkodėl nėra kaip aktyvus infekcijos šaltinis net ir esant artimam kontaktui šeimose. Aišku, vis dar diskutuojama, kodėl taip gali būti“, – kalbėjo V. Usonis.

REKLAMA

Ramiau išleis į mokyklas?

Profesorius pabrėžė, kad tai būtų labai gera žinia, nes dar prieš karantino metu vėl atveriant darželius būta daug nerimo dėl to, kad vaikai virusą iš kolektyvų gali parnešti į namus.

„Jau ne kartą minėjau, kad čia neišvengiamai kalbame apie socialinį kompromisą – tėvams juk reikia į darbą, vaikai negali būti uždaryti tarp keturių sienų, jam reikia socialinės aplinkos ir t.t. 

Lietuvoje kol kas bent aš nežinau tokių duomenų, kad infekcijos šaltiniu būtų buvę vaikai. Bet kasdien sužinome kažką naujo apie virusą ir galime dėlioti bendrą vaizdą“, – sakė profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, pašnekovas pridūrė, kad, kaip ir visų tyrimų atveju, nurodyta ir silpnoji jo pusė – palyginti nedidelė tyrimo imtis.

Portalas tv3.lt primena, kad anksčiau būta daug klausimų, koks yra vaikų ir COVID-19 santykis.

Tuo metu kalbinti gydytojai infektologai teigė, kad dar yra nepakankamai tyrimų ir įrodymų, kad vaikai neperneša infekcijos. Tačiau buvo pabrėžiama, kad yra registruojama daug mažiau vaikams kliniškai pasireiškiančių infekcijos formų ir palyginus su suaugusiais jie serga daug rečiau, dažniausiai nesunkiai.

Pirmiausia į mokyklas – pradinukai ir pagrindinių klasių moksleiviai

Premjeras Saulius Skvernelis prieš kurį laiką pareiškė, kad ruošiantis koronaviruso kontrolei rudenį, prioritetas ugdymui mokyklose bus teikiamas pradinukams ir pagrindinių klasių moksleiviams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Projekcijos vykdomos, prioritetas yra išlaikyti kontaktinį mokymą pradinėse klasėse ir pagrindinėje mokykloje. Vyresni gali daugiau savimi pasirūpinti, yra labiau pažengę technologijose, gali likti vieni namuose“, – interviu naujienų portalui delfi.lt yra teigęs premjeras. 

„Išimdami iš mokyklos ir palikdami namuose (jaunesnius vaikus – BNS), mes tuo pačiu sukeliame problemas ir darbo rinkoje. Dėl to modeliuojame taip, kad pradinis ir pagrindinis mokslas maksimaliai būtų kontaktinis, o ne nuotolinis“, – pridūrė jis. 

Švelninant karantino sąlygas, Vyriausybė leido nuo gegužės 25 dienos į mokyklas grįžti pradinio ugdymo mokiniams. 

Pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas besimokantiems mokiniams į ugdymo įstaigas leista grįžti nuo birželio 1-osios.  Vis dėlto, dauguma šalies mokyklų pasirinko tęsti nuotolinį arba taikė mišrų ugdymą.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų