REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po koronaviruso protrūkio Kauno transporto įmonėje, kai užsikrėtė beveik dvi dešimtys įdarbintų Uzbekistano piliečių, grįžta prie svarstymų, ar ne laikas vėl įvesti privalomą testavimą dėl COVID-19 atvykstantiems iš užsienio asmenims. Vis dėlto gydytojai sako, kad tokios prievolės neišeina vertinti vienareikšmiškai.

Po koronaviruso protrūkio Kauno transporto įmonėje, kai užsikrėtė beveik dvi dešimtys įdarbintų Uzbekistano piliečių, grįžta prie svarstymų, ar ne laikas vėl įvesti privalomą testavimą dėl COVID-19 atvykstantiems iš užsienio asmenims. Vis dėlto gydytojai sako, kad tokios prievolės neišeina vertinti vienareikšmiškai.

REKLAMA

Nors prievolė izoliuotis Lietuvos gyventojams, atvykus iš didelės rizikos šalių egzistuoja, nemokamą tyrimą dėl koronaviruso jie gali pasidaryti, jei patys to nori.

Idėją priverstinai testuoti iš trečiųjų, ne EBPO, šalių viešai deklaravo ir premjeras Saulius Skvernelis, tačiau Vyriausybės posėdyje dėl to sprendimai visgi nebuvo priimti. 

„Sprendimas toks: atvykstantiems iš vadinamųjų trečiųjų, ne EBPO šalių, bus privalomas testavimas nuo COVID-19 ir dviejų savaičių izoliacija. (...) Netoleruosime tokių grasinimų, apie kuriuos skelbiama žiniasklaidoje. Į pasisakymus „išeisiu į miestą ir užkrėsiu kitus“ ir panašius arba atitinkamą elgesį bus reaguojama griežtai ir principingai. Viza tokiems asmenims bus naikinama, jie patys bus deportuojami iš Lietuvos”, – taip premjeras dar prie posėdį ketvirtadienį skelbė „Facebook“ paskyroje.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto kol kas buvo priimti sprendimai, kurie prireikus ekstremaliosios situacijos operacijų vadovui Aurelijui Verygai leistų įvesti privalomą dviejų savaičių izoliaciją užsieniečiams, atvykstantiems ne iš  Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės, išskyrus išimtis diplomatams, vykstantiems tranzitu.

REKLAMA

Testuoti privalomai – irgi ne sprendimas?

Gydytojas infektologas profesorius Vytautas Usonis, paklaustas apie priverstinio testavimo grįžtant iš tam tikrų užsienio šalių būtybę, tvirtino, kad vienareikšmį atsakymą čia sunku rasti.

„Visada yra geriau turėti daugiau informacijos nei mažiau. Tai, aišku, jei tuos tyrimus darytume, ta logika teisinga. Tačiau jei pradedi skaičiuoti, vienas dalykas yra kaštų panaudojimo, kitas – pačios priemonės efektyvumas. 

Jei yra resursų, visada tą tyrimą gerai pasidaryti, bet ar tai visada yra labai efektyvu, čia klausimas. Todėl reikia ieškoti balanso, skaičiuoti tarp resursų, kaštų ir to rezultato, kurį gausi padaręs“, – kalbėjo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Daug neigiamų, kol „pagaus“ teigiamą

Jo manymu, nors atvažiavusius iš padidintos rizikos kraštų būtų gerai testuoti, dar svarbu, kad testas būtų atliktas tinkamu metu.

„Be abejo, yra labai daug klausimų, kaip tie asmenys atvyko – ar atskrido lėktuvu, kur rizika didesnė, ar automobiliu, laivu. 

Be to, reikia suprasti, kada yra laikas, kada tą virusą galima „pagauti“, o kada ne. Tą lengviausia padaryti maždaug 2 dienos iki pasirodant simptomams ir per visą jų buvimo periodą. Čia yra nurodomi skirtingi terminai– savaitė, dvi ar dar ilgiau“, – aiškino V. Usonis. 

Kita vertus, profesorius atkreipė dėmesį, kad lieka klausimas, kiek reikėtų atlikti testų ir jų sulaukti neigiamų tam, kad būtų „pagautas“ bent vienas teigiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei atvažiavęs žmogus neturi jokių simptomų ir jam padarysime testą, tai būtų ideali situacija – dar simptomų nėra, o mes tą infekcijos šaltinį pagavome ir ištestavome, bet klausimas, kiek  reikės atliktų tų testų ir kiek rezultatų bus iki to neigiami“, – sakė V. Usonis.

SAM: išsitirti galima ir dabar

A. Veryga dar trečiadienį pabrėžė, kad ir šiuo metu galimybė atlikti COVID-19 testą grįžus ar atvažiavus iš užsienio yra.

Kartu jis pridūrė, kad apie daug ką galima svarstyti, taip pat – ir privalomą testavimą, tačiau pasibaigęs karantinas neleidžia priimti tam tikrų imperatyvių sprendimų.

„Viską galima padaryti. Aišku, reikia pasižiūrėti, ką būtų logiška testuoti, iš kurių šalių atvykstančius. Nes ir dabar galima testuotis – darbdaviai puikiai žino galintys tą daryti. Matyt, tuo pasinaudojant tas siūlo galas šiuo atveju ir buvo apčiuoptas, buvo daugiau darbuotojų ištirta.  Tai tuo kaip ir naudojasi, o dėl tam tikro privalomumo – pasižiūrėsime, gal tam tikras šalis bus galima išskirti. Nes nereikia pamiršti, kad ne viską galime imperatyviai nustatyti – karantino juk nebėra, o tik ekstremalioji padėtis“, – trečiadienį žurnalistams aiškino ministras.

REKLAMA

SAM priminė, kad atlikti koronaviruso testą gali asmenys, atvykę į užsienio šalių. Jie turi registruotis telefonu 1808 ir vykdyti konsultantų nurodymus. Tokiu atveju testo atsakymo jie turi laukti izoliavęsi. 

„Jei žmogus yra Lietuvos pilietis arba atvyko iš šalies, neįtrauktos į sąrašą dėl būtinos izoliacijos, gavęs neigiamą COVID-19 atsakymą, jis gali nutraukti izoliaciją ir gyventi įprastą gyvenimą. 

Tiems žmonėms, kurie nors ir gavo neigiamą koronaviruso testo atsakymą, bet yra piliečiai ar legaliai gyvena šalyse, iš kurių atvykus privaloma izoliacija, privalo izoliuotis visą nustatytą laiką – 14 dienų. Neigiamas tyrimas nesutrumpina izoliavimo laiko“, – patikslino SAM atstovė Gabrielė Banaitytė.

REKLAMA

Šalių, iš kurių atvykus privaloma izoliuotis sąrašas pateikiamas SAM interneto svetainėje.

„Prievolės atlikti testą nėra, tačiau kas savaitę yra nustatomas sąrašas šalių, iš kurių jų piliečiams ir gyventojams atvykti draudžiama, o iš kurių atvykus privaloma ar rekomenduojama izoliacija. Šalių, iš kurių į Lietuvą atvykti draudžiama, gyventojai atvykti gali tik išskirtiniais atvejais, gavus Užsienio reikalų ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ar kitų institucijų leidimą“, – pridūrė ministerijos atstovė.

Dar tik pirma pandemijos fazė

Kartu V. Usonis pabrėžė, kad kol kas pandemija dar yra pradinėje fazėje ir dar nesant vakcinos nuo COVID-19 kol kas pagrindinė priemonė yra plitimo kelių valdymas – čia jau pradedant kaukėmis ir baigiant karantinu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Toks vietinis koronaviruso protrūkis, kuris, tikiu, bus suvaldytas, rodo, kad virusas cirkuliuoja mūsų visuomenėje ir yra visos sąlygos epideminiam procesui vystytis.

Dar birželio pabaigoje dalyvavau didelėje  nuotolinėje konferencijoje, kur aukščiausios klasės epidemiologai iš įvairių žemynų vienu balsu klausia – „apie kokias bangas mes kalbam?“ 

Dabar yra pandemijos pradinė fazė, nuo jos pradžios praėjo kiek daugiau nei pusė metų. Susiklostė tokia situacija, ypač Europoje, kad yra vasaros sezonas, kai ir šiaip respiracinės infekcijos retesnės. Tad išties dabar metas išmokti pamokas ir nepamiršti minėtų infekcijos plitimo kelių užkirtimo“, – kalbėjo V. Usonis.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų