REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žalgirio mūšio laimėjimas – ne tik graži proga džiaugtis ir jį minėti. Ką iš tiesų jis mums reiškė? 

Žalgirio mūšio laimėjimas – ne tik graži proga džiaugtis ir jį minėti. Ką iš tiesų jis mums reiškė? 

REKLAMA

Kokia dabar būtų Lietuva, jeigu būtume jį pralaimėję kalbame su Vilniaus universiteto rektoriumi, istoriku Rimvydu Petrausku.

Kaip tik šiuo metu Lenkijoje minimos 610-osios Žalgirio mūrio laimėjimo metinės. Ką šis laimėjimas mums iš tiesų reiškia ir kas būtų, jeigu būtume nelaimėję Žalgirio mūšio?

Žalgirio mūšis iš tiesų yra viena iš svarbiausių Lietuvos istorijos datų ir dėl jos reikšmės, kas gi laimėjo tą Žalgirio mūšį, lenkai su lietuviais pradėjo gana seniai. Ir tie 600 metų yra didžiulis laiko tarpas, tai kas ten tokio galėjo įvykti, kad istorinėje atmintyje ir toliau kasmet vis ta data prisimenama. 

Aš tai Žalgirio mūšį vertinčiau kaip ilgalaikio karo tarp Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Vokiečių ordino pabaigą, po kurio galutinai pakito geopolitinė situacija regione.

REKLAMA
REKLAMA

O kas visgi būtų, jei būtume pralaimėję? 

Jeigu būtume pralaimėję, aš manyčiau, kad tokį tiksliausią atsakymą davė žymus Lenkijos istorikas Henrikas Samsonovičius. Jis sakė, kad jei Lenkija ir Lietuva būtų vis dėlto pralaimėję, po kurio laiko būtų įvykęs naujas mūšis, kur vis tiek jie turėjo laimėti.

Plačiau žiūrėkite „Dienos komentare“ viršuje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų