REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Strateginė Lietuvos ir Lenkijos partnerystė yra svarbiausias garantas, kad Baltijos šalys niekada neliks nuo Europos tautų bendrijos atskirta sala, sako premjeras Saulius Skvernelis. 

Strateginė Lietuvos ir Lenkijos partnerystė yra svarbiausias garantas, kad Baltijos šalys niekada neliks nuo Europos tautų bendrijos atskirta sala, sako premjeras Saulius Skvernelis. 

REKLAMA

Varšuvoje susitikęs su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda, S. Skvernelis teigė, kad turime toliau siekti, kad būtų įgyvendinti visi NATO viršūnių susitikimuose priimti sprendimai, ypač dėl gynybos planų, parengties didinimo ir stiprinimo, Baltijos oro gynybos, praneša Vyriausybės kanceliarija.  

S. Skvernelis patikino A. Dudą, kad Lietuva yra ir išliks ištikimu Lenkijos draugu.

Pasak pranešimo, susitikime pabrėžta, kad svarbu toliau didinti karinį mobilumą, o „Rail Baltic“ projektas yra svarbus gynybos požiūriu. Naujame pasiūlyme kariniam mobilumui skiriama nedidelė 1,5 mlrd. eurų suma ir, pasak Lietuvos premjero, reikia bendromis pastangomis šias lėšas paskirti būtent Suvalkų koridoriaus regionui.

Karinio mobilumo svarba įsitikinta ir karantino metu – uždarius sienas būtent kariniai sprendimai užtikrino būtiniausių priemonių ir įrangos vežimą. Ši iniciatyva – vienas sėkmingiausių Europos Sąjungos (ES) ir NATO praktinio bendradarbiavimo pavyzdžių. Pagrindinis bendras tikslas išlieka įgyvendinti „Rail Baltica“ 2026 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Daug dėmesio S. Skvernelio ir A. Dudos susitikime skirta energetikos projektams. Akcentuota, kad Lietuva deda maksimalias pastangas apsaugoti Baltijos šalių sinchronizacijos projektą nuo vidaus ir išorės trikdžių. Taip pat pabrėžta, kad Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija turi nukreipti diplomatines pastangas pakankamam sinchronizacijos ir svarbiausio jos projekto – „Harmony Link“ –  finansavimo užtikrinimui.

REKLAMA

Kalbant apie infrastruktūros projektus, Lietuva ir Lenkija toliau turi dirbti kartu, kad „Via Baltica“ projektas būtų laiku įgyvendintasir taptų pavyzdiniu moderniu ir inovatyviu Baltijos jūros regione. Baltijos šalys ir Lenkija bendrai toliau turi siekti, kad ES tinkamai įvertintų „Via Baltica“ kelio svarbą regionui ir šios arterijos modernizavimui skirtų reikalingą finansavimą.

S. Skvernelis ir A. Duda pabrėžė, kad per koronaviruso pandemiją Baltijos šalių ir Lenkijos priimtos priemonės lėmė regiono ekonomikų konkurencingumo išlaikymą. Tai tapo pavyzdžiu ir kitoms valstybėms, susidūrusioms su neigiamomis pandemijos pasekmėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Už indėlį stiprinant abiejų šalių dialogą A. Duda įteikė S. Skverneliui antrą pagal svarbą Lenkijos valstybės apdovanojimą – ordino „Už nuopelnus Lenkijos Respublikai“ Didįjį kryžių.

Ši apdovanojimą yra gavęs Aukščiausiosios tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis, premjerai Gediminas Vagnorius, Gediminas Kirkilas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų