REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV veikiančiam „Lietuvos pagalbos fondui“ buvo liepta išsiskirstyti ir grąžinti 7 mln. dolerių nedeklaruotų ir, galimai, pasisavintų lėšų. Patys fondo atstovai tvirtina, kad ilgus metus vykęs tyrimas jau išspręstas taikiai, o minimos lėšos pasieks tuos, kam jų labiausiai reikia.

JAV veikiančiam „Lietuvos pagalbos fondui“ buvo liepta išsiskirstyti ir grąžinti 7 mln. dolerių nedeklaruotų ir, galimai, pasisavintų lėšų. Patys fondo atstovai tvirtina, kad ilgus metus vykęs tyrimas jau išspręstas taikiai, o minimos lėšos pasieks tuos, kam jų labiausiai reikia.

REKLAMA

Kalifornijos generalinis prokuroras Xavieras Becerra liepos 2-ąją paskelbė, kad buvo pasiektas susitarimas su „Lietuvos pagalbos fondo“ vadovais Albinu Markevičiumi, Josephu Praske, Zina Markevičius ir Arūnu Sodonu, bei su fondu susijusiomis įmonėmis „RME LLC“ ir „Washington Shores LLC“.

Šiuo susitarimu buvo nutrauktas tyrimas dėl galimo paramos fondo vadovų neteisėtų sandorių vykdymo, neteisėto praturtėjimo ir labdarai skirtų lėšų panaudojimo praturtėjimui bei kitų galimų nusižengimų. 

Prokuroro pranešime tvirtinama, kad fondo atstovai sutiko kompensuoti galimai pasisavintą 7 mln. dolerių sumą. Jame taip pat teigiama, kad „nepaisant to, kad abi šalys sutiko su šiuo susitarimu, susiję asmenys ginčija padarę pažeidimus“. 

REKLAMA
REKLAMA

Fondo nariams bus draudžiama labdaringa veikla

Fondo atstovai griežtai neigia generalinio prokuroro išvadas ir tvirtina, kad elgėsi sąžiningai Fondo naudos gavėjų labui, rašoma „Lietuvos paramos fondo“ atstovų išplatintame pranešime. 

REKLAMA

Kalifornijos generalinis prokuroras su tuo nesutinka ir tvirtina, kad tyrimo metu buvo nustatyta, kad keturi labdarai paaukoti nekilnojamo turto vienetai, kurių bendra vertė siekė daugiau nei 6 mln. dolerių, buvo netinkamai parduoti fondo valdybos nariams ar jų partneriams, už žymiai mažesnę nei rinkos kainą. 

Tyrimo metu taip pat buvo nustatyta, kad fondo atstovai neatskleidė gavę labdarai nekilnojamo turto labdaros trestų registre. Fondo veikla buvo tiriama eilę metų. 

Prokuroro pranešime tvirtinama, kad fondo atstovai pasirašyta taikos sutartimi privalės laikytis šių nuostatų:

REKLAMA
REKLAMA

– Fondo vadovai privalės atlyginti 7 mln. dolerių žalą.

– „Lietuvos pagalbos fondas“ turės būti likviduotas iškart po visiško atsiskaitymo. Visas likvidavimo metu likęs turtas bus perduotas Kalifornijos bendruomenės fondui.

– Josephas Praske ir Albinas Markevicius nebegalės dirbti paramos organizacijų valdyboje.

„Kalifornijos žmonės turėtų galėti pasitikėti tuo, kad dosnios aukos vykdomos tikslingai. Šio fondo direktoriai ir darbuotojai sąmoningai pasinaudojo savo pareigomis apgaudinėdami rėmėjus ir nukreipdami milijonus dolerių labdaros turtui iš organizacijos, kuriai buvo pavesta juos saugoti“, – savo sprendime rašė generalinis prokuroras X. Becerra. – Vykdydami šį susitarimą, „Lietuvos paramos fondo“ direktoriai ir darbuotojai yra atsakingi už savo padarytus pažeidimus ir neteisingai nukreiptų lėšų grąžinimą labdarai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fondo atstovų pranešime rašoma, kad jų veikla nesikirto su įstatymais, o susitarimas su prokuratūra pasiektas norint „išvengti tolimesnio bylinėjimosi ar kitų administracinių veiksmų išlaidų, netikrumo ir nepatogumų“. 

„Beveik 7 milijonai dolerių bus išskirstyti per Kalifornijos Bendrijos Fondą socialiai remtinų Lietuvos našlaičių ir vaikų mokymui Vilniaus rajone. Taip pat labdaros darbui Zelvos kaime, įskaitant: verslo mokyklą, mokytojų rengimą ar seminariją, finansinę pagalbą nepasiturintiems studentams, kurių pažymiai aukštesni nei vidutiniai, ir pensijinio amžiaus piliečiams“, – teigiama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų