REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pats liepos vidurys tačiau šiluma mūsų nelepina. Ar dar turėsim vasaros, ar su didžiaisiais karščiais birželį ji jau baigėsi?

Pats liepos vidurys tačiau šiluma mūsų nelepina. Ar dar turėsim vasaros, ar su didžiaisiais karščiais birželį ji jau baigėsi?

REKLAMA

Klausiame klimatologo, profesoriaus Arūno Bukančio.

Pats vasaros vidurys, bet turim vaikščiot su švarkais ar net ir striukėm, tai ar čia normalu? Kur ta vasara?

Taip, įpratom prie karštų birželių, praeitais metais buvo išvis rekordinis karštis birželio mėnesį, šiemet irgi šiltesnis už vidutinę daugiametę buvo daugiau kaip trim laipsniais ir dabar liepa jau atrodytų, jei vidutinė temperatūra bus artima klimatinei normai – atrodo šalta. Bet iš tikrųjų liepos pirmasis dešimtadienis jis tikrai nebuvo šaltas.

Tikrai jis buvo, galima sakyt, artimas tai lietuviškai vasarai: ir kritulių pakankamai iškrito, ir temperatūra buvo tokia, kokia turėtų būt ir dėl to skųstis nereikėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Bet vis tiek – vasaros vidurys, tai, atrodytų, turėtų būt labai šilta. Bent jau taip įpratę buvom. Tai kiek tai normalus toks oras mums dabar?

Mūsų krašte temperatūra priklauso nuo to, kokios atslenka oro masės. Dabar yra įsivyravęs toks iš vakarų oro judėjimas,  šiaurės vakarų netgi. Dėl to temperatūra yra apie 20 – 25 laipsnius., jeigu plūstelėtų oras iš pietų ar pietryčių – iš karto mes turėtumėm 30 ar daugiau. Tai nei šią savaitę, nei artimiausiomis kitos savaitės dienomis tropinių oro masių įsiveržimų  nėra prognozuojama.

REKLAMA

Ir dėl to tokių karščio bangų, kurios tikrai nėra joks nei džiaugsmas – jos pavojingos visais požiūriais, nenumatoma.

Bet tos karštos dienos buvo birželį, ar galim manyt, kad jau birželį ta vasara buvo, o jau dabar liko, kas yra ir dabar tos šilumos kažin, ar turėsim?

Turėsim, turėsim, ir norėčiau dar pasakyt, kad birželį buvo labai šiltos naktys. Netgi buvo užfiksuota kai kuriose stotyse penkios tropinės naktys. Tropine naktimi mes vadinam tokią, kai temperatūra nenukrenta žemiau +20. Tai šiuo požiūriu mes įpratome prie labai šiltų naktų.

REKLAMA
REKLAMA

O dabar jos yra tokios, kokios būdingos mūsų kraštui ir žiūrint į priekį, reikia pasakyt, kad šilčiausias apskritai būna liepos trečiasis dešimtadienis ir rugpjūčio pirmasis dešimtadienis.

O pajūryje tai ir antrasis dešimtadienis dar praktiškai nesiskiria pagal temperatūrą, nes viskas yra susiję su vandens masių įšilimu. Ir tada oras, kada teka iš vakarų įšyla ir nuo Baltijos jūros, ir tada būna naktinė temperatūra aukštesnė. Tai tokios 20 – 30 dienų yra pačios šilčiausios. Tai nuo liepos vidurio iki rugpjūčio vidurio.

Bet sakot, kad birželį buvo šiltos naktys, o dabar žada ne tik kad 9 laipsnius, kai kur iki  6. Tai čia jau rudens oras?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na, rudens oru dar negalima pavadinti. Rudens asocijuojasi su šalnomis, bet štai kada naktimis išsigiedrija, mažai vandens garų, tokia sausesnė, iš šiaurės atslinkusi oro masė jinai leidžia paviršiuj atvėsti ir tokiu būdu per naktį mūsų žemė išspinduliuoja daug infraraudonųjų spindulių ir tada temperatūra krenta net ir žemiau 10.

Visas pokalbis – iraše viršuje. 

Šiluma sugrįžta: artimiausiomis dienomis orai šils iki +27

Artimiausią parą Lietuvos orus lems anticiklonas. Kitas dienas orai šiltės, vietomis šils net iki +27 laipsnių. Naktys taip pat numatomos šiltos. 

Liepos 14-os naktį kai kur truputį palis. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, 3–8 m/s. Temperatūra 6–11, pajūryje 13–15 laipsnių. Dieną vietomis, didesnė tikimybė vakariniuose rajonuose, trumpai palis. Vėjas šiaurės vakarų, šiaurės, 6–11 m/s. Temperatūra 18–23 laipsniai.

REKLAMA

Liepos 15 d. be žymesnio lietaus. Temperatūra naktį 7–12, Kuršių nerijoje apie 14, dieną 20–25 laipsniai.

Liepos 16 d. lietaus tikimybė nedidelė. Temperatūra naktį 8–13, Kuršių nerijoje iki 16, dieną 20–25 laipsniai.

Liepos 17-os dieną kai kur trumpas lietus. Temperatūra naktį 9–14, Kuršių nerijoje iki 16, dieną 21–26 laipsniai.

Liepos 18-os dieną kai kur trumpai palis. Temperatūra naktį 10–15, Kuršių nerijoje iki 17, dieną 22–27, Kuršių nerijoje apie 20 laipsnių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų