REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasdien skelbiant vis naujas šalis, iš kurių grįžus bus privalomas 14 dienų karantinas, garsiau prabylama ir apie naują koronaviruso bangą. Dar daugiau – nauji susirgimai pasipila žaibiškai.

Kasdien skelbiant vis naujas šalis, iš kurių grįžus bus privalomas 14 dienų karantinas, garsiau prabylama ir apie naują koronaviruso bangą. Dar daugiau – nauji susirgimai pasipila žaibiškai.

REKLAMA

Tad, ar derėtų mums važiuoti atostogų į kitas šalis ir kada tikėtina antroji banga? Kalbame su imunologe, profesore Aurelija Žvirbliene.

Medikai sako, kad jau ruošiasi antrajai bangai. Ministras sako, kad jie ruošiasi, ponas Skvernelis sako, kad iš viso nereikia atsipalaiduoti ir kad esą vėl gali tekti grįžti prie kaukių ir vos ne prie karantino, nes kitose šalyse žaibiškai sugrįžta koronaviruso grėsmė. Kaip jūs manote, kiek reali antroji banga?

Aš manau, kad ta antroji banga ji dar neprasidėjo, todėl, kad dar tiesiog tebesitęsia pandemija. Nes antroji banga, tai reikštų, kad visiškai jau nurimo infekcija ir iš naujo pradėjo kilti. Tai mes iš tiesų dar gyvenam tokioje vadinamojoje plokščioj kreivėje, kai tų susirgimų yra nedaug, bent jau Lietuvoj.

REKLAMA
REKLAMA

Ir visiškai yra teisingas požiūris, kad reikia ruoštis blogesniam variantui, todėl, kad artėja ruduo, kada žmonės vėl atsidurs patalpose, o virusas, kaip žinia, plinta nuo žmogaus žmogui, kai artimas kontaktas. Vadinasi, kai veiks mokyklos, kai visi grįšim į darbovietes, tai gali būti tikrai dedelė rizika, kad tas susirgimų skaičius pradės augti.

REKLAMA

O kaip reikia ruoštis? Mes dabar jau turime tos patirties. Vieną bangą patyrėm, taip sakant, savo kailiu, tai ką dabar darėtų daryti galbūt iš anksto?

Aš manau, kad tas dalykas, kad mes jau buvom susidūrę su tuo virusu ir jis jau yra pažįstamas, tai yra didelis pliusas. Todėl, kad jau žinome, kaip veikia tie apribojimai, ar jie yra efektyvūs, ar ne, galų gale per tą laikotarpį atsirado tam tikrų vaistų, iš tų anksčiau naudotų vaistų, kurie buvo patvirtinti, kad jie padeda įveikti tą infekciją. 

Aš manau, kad situacija vis tiek dabar yra geresnė, negu ji buvo kovo-balandžio mėnesį, kada tas virusas buvo mažai pažįstamas. Ir dabar tikrai turėtų būti lengviau su juo kovoti.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija sako, kad perka vaistus – remdesivirą. Nuo ko yra tas vaistas ir kokiu atveju jis gali mums padėti?

Šitas vaistas bus naudojamas būtent infekcijos pradžioj, todėl, kad jis stabdo viruso dauginimąsi. Ir tų vaistų yra ir kitų, pavyzdžiui, deksametozonas, jo efektyvumas yra patvirtintas, kuris veikia vėlesnėje ligos stadijoje, kada prasideda labai rimtos komplikacijos.

Tai vat tai irgi jau yra pliusas, kad yra kažkokia vaistai. Vieni, kurie veikia infekcijos pradžioje, kiti, kurie veikia jau esant komplikuotai ligos eigai. Vadinasi, jau kažkokie ginklai yra prieš šitą infekciją. 

Žmonės išvažiuoja atostogauti, bet išvažiavę jie nežino, ar jiems neteks karantinuotis, nes, tarkim, kasdieną didėja tas sąrašas. Ar tai tas laikas, kada jau mes galim važiuoti kažkur ilsėtis? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai ir rodo, kad ne visai tas laikas. Ir reikėtų labai gerai pagalvoti prieš išvažiuojant, nes tikrai nesinorėtų likusias dvi vasaros savaites praleisti užsidarius. Reikėtų labai gerai pagalvoti, ar iš tiesų taip jau būtina kažkur važiuoti. Arba jei jau važiuoti, tai galbūt pakaktų į tas šalis, kurios kaimyninės, kur labai mažas susirgimų skaičius, ir tos rizikos yra žymiai mažesnės.

Visą pokalbį su profesore A. Žvirbliene kviečiame žiūrėti vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų