REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neretai parduotuvėje apsilankę žmonės susimąsto, kas būtų, jei netyčia užkliudyčiau ir sudaužyčiau butelį ar sugadinčiau kitą prekę? Didžiųjų Lietuvos prekybos tinklų atstovai kone vienbalsiu sako – kol veiksmas yra netyčinis, žalos atlyginti nereikia. O kas grėstų, jei prekę sugadini tyčia? 

Neretai parduotuvėje apsilankę žmonės susimąsto, kas būtų, jei netyčia užkliudyčiau ir sudaužyčiau butelį ar sugadinčiau kitą prekę? Didžiųjų Lietuvos prekybos tinklų atstovai kone vienbalsiu sako – kol veiksmas yra netyčinis, žalos atlyginti nereikia. O kas grėstų, jei prekę sugadini tyčia? 

REKLAMA

Prekybos tinko „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigia, kad tiek parduotuvės klientai, tiek joje esančios prekės yra apdraustos, todėl parduotuvė padengti nuostolių klientų neprašo, jei veiksmas padarytas netyčia. 

„Sąrašo taisyklių, kurių reiktų laikytis mūsų parduotuvėje, nėra. Vadovaujamės savo vidinėmis taisyklėmis, kurios nėra viešai skelbiamos. Iš savo klientų parduotuvėje tikimės supratingumo ir geranoriškumo.

Jei asmuo parduotuvėje elgiasi piktybiškai, neadekvačiai, dėl ko gali nukentėti kiti mūsų klientai ar prekės, reaguoja apsaugos darbuotojai arba jam yra iškviečiami policijos pareigūnai. 

REKLAMA
REKLAMA

Visgi norime pabrėžti, kad tiek pirkėjai, tiek prekės mūsų parduotuvėse yra apdrausti, todėl netyčia sudužus prekei klientui už tai mokėti nereikės“, – teigia E. Dapkienė.

REKLAMA

Prekybos tinklo „Rimi“ Viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė taip pat pastebi, kad klientui sugadinus prekę atsižvelgiama, ar tai yra padaryta tyčia, ar ne. 

„Kiekviena situacija individuali ir, atitinkamai, vertiname individualiai. Tikrai nepuolame reikalauti atlyginti žalą, jeigu matome, kad incidentas iš tiesų netyčinis. Tačiau, jeigu priešingai – matome piktnaudžiavimą ar piktavališką elgesį, tuomet galime paprašyti atlyginti žalą“, – pastebi R. Keršienė. 

„Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė teigia, kad prekybos tinklas laikosi panašios politikos, tačiau taip pat pastebi, kad atvejų, kuomet būtų prašoma atlyginti žalą, kol kas nepasitaikė. 

REKLAMA
REKLAMA

„Jei pirkėjas padaro prekybos tinklui netyčinę žalą, kaip pavyzdžiui, sudaužo tam tikrą produktą ar gėrimą, žalos atlyginti nėra reikalaujama. Atlyginti žalą būtų galima reikalauti tik tuo atveju, jei ji būtų padaryta tyčia, tačiau tokių atvejų kol kas nepasitaikė“, – teigia L. Skersytė. 

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas Darius Ryliškis pastebi, kad taros sudaužymų pasitaiko retai. Tiesa, tačiau jei taip nutinka, kiekvienas atvejis vertinamas individualiai ir laikomasi to paties principo – atlyginti žalą reikia tik tada, kai veiksmas padaromas tyčia. 

„Taros sudaužymų pasitaiko retai. Dėl atlyginimo, viskas priklauso nuo situacijos. Yra kameros, kurios užfiksuoja įvykius. Jei žmogus netyčia sudaužo, tikrai nereikia padengti prekės kainos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sudaužymų dažniausiai pasitaiko su tais gėrimais, kurie yra pakuotėse, tai yra su alaus buteliais, nes pasitaiko, kad būna sugadinta pakuotė, iš kurios iškrenta butelis.

Kartais sudaužoma dėl darbuotojų neatidumo, kartais jie pastato netinkamoje vietoje. Bet jei žmogus tyčia ima į rankas butelį ir meta, tai jau tyčinis veiksmas, už kurį reikia atlyginti.

Jei girtas žmogus sudaužo, vėlgi, žiūrime pagal situaciją. Jei žmogus išgėręs, bet adekvatus, pastovintis ant kojų, ateina apsipirkti, niekas to padaryti jam netrukdo.

Klientams svarbiausia atminti, kad jei veiksmas padaromas netyčia, tai tikrai nereikia pergyventi, kad reikės atlyginti žalą“, – pastebi D. Ryliškis.  

Panašios pozicijos laikosi ir prekybos tinklas „Iki“, kurių darbuotojai atsižvelgia į tai, ar klientas prekę sugadina piktybiškai, ar netyčia. 

„Jeigu tai nepiktybinis [klientas], neprašome, jeigu piktybinis, tada su apsaugos pagalba kviečiame policiją“, – atsakyme tv3.lt rašo „Iki“ atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų