REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Socialdemokratai pristatė kandidatus vienmandatėse apygardose Vilniaus mieste (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Socialdemokratai pristatė savo kandidatus vienmandatėse apygardose Vilniaus mieste. Iš ilgamečių socialdemokratų, žinomų visuomenės veikėjų ir politikos naujokų sudarytas sąrašas bandys pasirodyti sėkmingai sostinėje, kur dažniausiai kairiesiems iškovoti mandatus yra itin sunku. Kandidatai žadėjo įgyvendinti gerovės valstybės idėją, europinius atlyginimus, didinti finansavimą kultūrai ir siekti, kad Lietuva taptų Europos lydere aplinkosaugos srityje.

24

Socialdemokratai pristatė savo kandidatus vienmandatėse apygardose Vilniaus mieste. Iš ilgamečių socialdemokratų, žinomų visuomenės veikėjų ir politikos naujokų sudarytas sąrašas bandys pasirodyti sėkmingai sostinėje, kur dažniausiai kairiesiems iškovoti mandatus yra itin sunku. Kandidatai žadėjo įgyvendinti gerovės valstybės idėją, europinius atlyginimus, didinti finansavimą kultūrai ir siekti, kad Lietuva taptų Europos lydere aplinkosaugos srityje.

REKLAMA

Trylika kandidatų, kurie rudenį sieks vietos Seime, turėjo prisistatyti gana simbolinėje vietoje – Valdovų rūmų, kurių statyba rūpinosi buvęs partijos pirmininkas, Lietuvos prezidentas ir premjeras Algirdas Brazauskas, prieigose. Tačiau, dėl prapliupusio lietaus, pristatymas persikėlė į greta esančią socialdemokratų būstinę.

Socialdemokratų kandidatai vienmandatėse Vilniaus apygardose:

Fabijoniškėse kandidatuoja ekonomistas, sociologas, profesorius Romas Lazutka.

R. Lazutka priminė, kad 1992 m. su socialdemokratais dalyvavo rinkimuose, tačiau tąkart į Seimą nebuvo išrinktas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tada aš nelaimėjau rinkimų. Tai pagalvojau, kad reikia sustiprėti, tai per 28 metus sustiprėjau“, – juokėsi R. Lazutka.

Šeškinės apygardoje vietos parlamente sieks Seimo narė, LSDP pirmininko pavaduotoja, buvusi finansų ministrė Rasa Budbergytė.

REKLAMA

Politikė teigė, kad socialdemokratai į rinkimus eina pritardami vis garsiau girdimiems balsams dėl gerovės valstybės kūrimo.

„Mes taip pat sau keliame tikslą, kad tokią valstybę reikia sukurti. Tokį modelį valstybės, kur kaip jaukūs namai, kur kiekvienas savas, kur nė vienas neatsutmtas“, – kalbėjo Seimo narė.

R. Budbergytė teigė, kad išrinkti į Seimą socialdemokratai stengsis visiems užtikrinti lygias garantijas ir galimybes.

„Stipri valstybė, ne valstybė maža, minimali, ne ta, kuri mėto iš sraigtasparnio pinigus visiems. O ta, kuri duoda galimybes jaustis gerai, čia, savo namuose, Lietuvoje realizuoti savo gerovės teises“, – kalbėjo R. Budbergytė.

REKLAMA
REKLAMA

Senamiesčio-Žvėryno apygardoje socialdemokratams atstovaus Seimo narė Dovilė Šakalienė.

„Kodėl aš dalyvauju rinkimuose Vilniuje? Turbūt tai pats paprasčiausias atsakymas – aš gyvenu jau 22 metus Vilniuje. Ką aš noriu daryti toliau? Tęsti tuos darbus, kuriuos dariau iki šiol“, – sakė D. Šakalienė.

Politikė teigė, kad eidama 2016 m. į Seimą tikėjosi, kad jai užteks vienos kadencijos pasiekti savo užsibrėžtus tikslus – sumažinti smurto apimtis Lietuvoje prieš vaikus, moteris, žmones su negalia.

„Žmonės emigruoja ne tik todėl, kad atlyginimai neatitinka jų lūkesčių. Bet ir todėl, kad mūsų visuomenėje pakankamai sunku jaustis saugiam“, – tikino D. Šakalienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narė teigė ilgai svarsčiusi, ar parlamentas yra ta vieta, kur ji gali būti naudingiausia.

„Seime nėra laiko gerti kavos, žiūrėti pro langą. Seime žiauriai daug darbo. Tačiau po to pagalvojau, kad matant kai kurias tendencijas mūsų valdančiųjų gretose, kai pradinės pažiūros nuo veiksmų pradeda labai skirtis, nusprendžiau, kad su tomis pačiomis idėjomis, su kuriomis atėjau 2016 m., su tomis pačiomis idėjomis dirbu ir toliau, su tomis pačiomis idėjomis ir kitoje kadencijoje planuoju tęsti darbus“, – teigė D. Šakalienė.

Karoliniškių apygardoje iššūkį premjerui Sauliui Skverneliui mes ekonomistas Vaidas Navickas.

„Noriu padėkoti, kad turiu galimybę kandidatuoti savo gimtosiose Karoliniškėse. Turiu labai įdomių konkurentų kažkaip atsiradusių pas mane Karoliniškėse. Kažkoks ten Skvernelis, kuris pro mus į savo Upės gatvę pravažiuoja“, – ironizavo V. Navickas.

REKLAMA

Jo žodžiais, daugelis jaučia, kad valstybėje „kažkas yra ne taip“. V. Navicko teigimu, Lietuva pavirto pigios darbo jėgos ir mažo biudžeto valstybe.

„Mes niekada nepasieksime Vakarų, jei tokia ir liksime“, – teigė ekonomistas.

Jo tvirtinimu, socialdemokratų oponentai konservatoriai savo rinkiminėje programoje sąmoningai nekalbėjo apie valstybės biudžetą ir Lietuvai reikalingą mokesčių reformą.

„Jei mes nelaimėsime šiais metais, tada viskas bus taip pat, kaip buvo nežinau kiek dešimtmečių“, – tvirtino V. Navickas.

Antakalnio apygardoje prieš praėjusiuose rinkimuose vietą Seime iškovojusią Ingridą Šimonytę kovos politologas Liutauras Gudžinskas.

REKLAMA

L. Gudžinskas yra socialdemokratų programos rengimo grupės vadovas. Jis prisiminė kolegos politologo Mažvydo Jastramskio išsakytą mintį, kad Lietuvos partijoms trūksta idėjų.

L. Gudžinskas pasakojo skaitęs konservatorių programą ir supratęs, kad pagrindinė kryptis joje – normali politika.

„Toks pilkas, biurokratinis šūkis. Mes, socialdemokratai, gerokai rimčiau pasižiūrėjom į šitą kritiką“, – ironizavo L. Gudžinskas.

Pasak jo, vienas iš socialdemokratų programos akcentų bus skiriamas kultūros karams, o to pavyzdys, L. Gudžinsko teigimu, yra pliažas Lukiškių aikštėje.

„Pasaulyje pastaruoju metu daug kalbama apie vadinamuosius kultūros karus. Jungtinėse Amerikos Valstijose tai ypatingai matyti, prezidentas Donaldas Trumpas vis labiau eina šita vaga. Lietuvoje štai viena partija išpylė smėlį Lukiškių aikštėje, kita partija iškart paduoda tą pirmąją partiją Vyriausiajai rinkimų komisijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokia dešiniųjų populistinė politika „skaldyk ir valdyk“. Užuot sprendžiant realias žmonių problemas, einama į tokius ginčus, apie skirtingą tapatybę, atmintį, kurie yra amžini ir nesibaigiantys“, – samprotavo L. Gudžinskas.

Pasak jo, socialdemokratai siūlo ne kultūros karus, o kultūros taiką. L. Gudžinsko teigimu, reikia imti pavyzdį iš danų, kurie XIX a. iš įvairių pusių spaudžiami geopolitinių grėsmių, ėmė stipriai investuoti į savo kultūrą.

„Mes negalime leisti sau prabangos painiotis į tuos kultūros karus“, – sakė L. Gudžinskas.

Jo nuomone, Lietuva turėtų siekti, kad kasmet kultūrai būtų skiriama 2 proc. nuo bendrojo vidaus produkto.

REKLAMA

Panerių apygardoje socialdemokratams atstovaus Seimo narys, buvęs žurnalistas, buvęs Lietuvos žaliųjų partijos lyderis Linas Balsys.

Naujamiesčio-Naujininkų apygardoje laimę bandys buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

„Mums nereikia pliažų, mums nereikia žaidimų. Mes turime savo rinkėją“, – tikino A. Valionis.

Pasak jo, Lietuva pagal BVP vienam gyventojui yra turtingiausių valstybių sąraše, tačiau tarp Europos Sąjungos šalių Lietuvoje yra bene didžiausia socialinė atskirtis.

„Atvedėme Lietuvą į Europos Sąjungą, o dabar atveskim Europos Sąjungą į Lietuvą. Kad būtų europietiškos pensijos, europietiška socialinė rūpyba, europietiški atlyginimai ir europietiška gyvenimo kokybė“, – kalbėjo buvęs ministras.

REKLAMA

Verkių apygardoje į Seimą patekti bandys aktorė, atlikėja, filosofijos doktorantė Vaida Baranovė.

„Kai aš gimiau 1990 metais, Lietuva turėjo vieną tikslą – tapti Vakarų pasaulio dalimi. 2004 metais, kai įstojome į NATO ir Europos Sąjungą, mes pasiekėme tą tikslą. Mes įstojom ir sustojom. Mums tapo ne tik natūralu, bet ir patogu būti Europos Sąjungos uodegoje bei būti „Europos Sąjungos Bangladešu“. Mes nebeturime svajonės“, – kalbėjo kandidatė.

V. Baranovės teigimu, Lietuva turi siekti tapti žaliausia, sveikiausia, geriausiai išsilavinusia Europos valstybe.

„Lietuva privalo tapti kovos su klimato krize lydere. <...> Mums nereikia dėl to driektis iki Juodosios jūros. Mums tereikia priimti teisingus sprendimus. <...> Mums net nebebus svarbu, ar mus mini užsienio žiniasklaida, jei tie sprendimai bus teisingi“, – pareiškė V. Baranovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs sveikatos apsaugos viceministras Valentin Gavrilov rinkimuose dalyvaus Justiniškių apygardoje.

LSDP Vilniaus skyriaus pirmininkas Algirdas Pieniuta laimę rinkimuose bandys Naujosios Vilnios apygardoje.

Buvęs Lietuvos televizijos direktorius Saulius Sondeckis socialdemokratams atstovaus Žirmūnų apygardoje.

Lazdynų apygardoje jau ne kartą čia išrinktam konservatoriui Algiui Strelčiūnui iššūkį mes profesorius, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas.

„Norėčiau tęsti darbus, tik kitoje plotmėje. Niekada nebijojau atsakomybės, prognozuoti ir žiūrėti į priekį. Pastebėjau, kad su kovidu daug atsiskleidė, atsirado gudrių po laiko. Bet [reikia] prognozuoti, žiūrėti į priekį. <...> Reikia mokėti išgirsti, ką sako kitas žmogus“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

REKLAMA

Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos pirmininkas Vaidas Rusys į Seimą bandys patekti Pašilaičių apygardoje.

Socialdemokratai patvirtino ir rinkimų sąrašą. Pirmuoju numeriu įrašytas partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, antroji – R. Budbergytė. Trečiuoju numeriu įrašytas buvo Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius, tačiau jis rinkimuose dalyvauti atsisakė. Toliau sąraše seka Orinta Leiputė, R. Lazutka, Julius Sabatauskas, D. Šakalienė, Linas Jonauskas, Raminta Popovienė, dešimtuką užbaigia Algirdas Sysas.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų