REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saulėtų atostogų ir šiltos jūros išsiilgę tautiečiai moja ranka į koronavirusą ir skrenda pailsėti į šiltuosius kraštus. Tuo tarpu Sveikatos apsaugos ministerija skelbia apie nerimą keliančią situaciją – koronaviruso atvejų skaičius rekordiškai auga Bulgarijoje ir Rumunijoje. Ministras Aurelijus Veryga perspėja, kad grįžus po atostogų iš šių šalių gyventojams teks dvi savaites privalomai sėdėti namuose.

Saulėtų atostogų ir šiltos jūros išsiilgę tautiečiai moja ranka į koronavirusą ir skrenda pailsėti į šiltuosius kraštus. Tuo tarpu Sveikatos apsaugos ministerija skelbia apie nerimą keliančią situaciją – koronaviruso atvejų skaičius rekordiškai auga Bulgarijoje ir Rumunijoje. Ministras Aurelijus Veryga perspėja, kad grįžus po atostogų iš šių šalių gyventojams teks dvi savaites privalomai sėdėti namuose.

REKLAMA

Didieji kelionių organizatoriai paskelbė nuo ketvirtadienio nebeskraidinsiantys lietuvių į Bulgariją. Maža to, premjeras Saulius Skvernelis puse lūpų užsimena ir apie kaukių sugrąžinimą.

Vilnietis Vitalijus su šeimyna ir draugų kompanija kelialapį į saulėtąją Bulgariją įsigijo jau seniai. Dar šį rytą su lagaminais į oro uostą susirinkę tautiečiai baiminosi, ar jiems pavyks ne tik išskristi, bet vėliau ir sugrįžti iš lietuvių pamėgtos Bulgarijos. Nerimas kyla dėl didėjančio koronaviruso atvejų skaičiaus šioje šalyje. Tačiau Vitalijus pripažįsta, kad labiausiai gaila būtų prarasti pinigus, kuriuos jie kartu su draugais sumokėjo už kelialapius į saulėtąjį kurortą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip sakant, sumokėjome nuo kiekvienos šeimos tris tūkstančius, tai, žinokite, gaila, gaila tuos pinigus prarasti”, – sako vilnietis Vitalijus. 

REKLAMA

„Išvykdami sakėme, kad būtų skrydžiai atgal,nes jeigu teks sėdėti dar Varnoje, Bulgarijoje, bus kelionė visam gyvenimui“, – teigė kitas vilnietis.

Tuo tarpu Natalijai su šeimyna šiemet tai jau antra kelionė, kuri pakimba ant plauko. Prieš tai visa šeima turėjo skristi atostogų į Turkiją, tačiau koronaviruso pandemija pakoregavo planus ir poilsį teko atšaukti.

„Aišku, bijome, o kaip kitaip, kaip ir visi žmonės. Bet, žinote, vasara, Lietuvoje buvome Palangoje dvi dienas, jūra 14 laipsnių, vaikui norisi prie tos jūros įgauti imuniteto, stiprumo, tai kaip nors.” 

REKLAMA
REKLAMA

Kad bijo, pasakoja ir kiti.

„Bijome, bet norime, ką daryti?“

„Vienintelė baimė galbūt, kad reikės namuose po karantino prabūti dvi savaites, tai vienintelis minusas.“

„Dar atostogų turime daugiau, dar yra rezerve dvi savaitės atostogų.“

Tuo metu Sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad sergančių koronavirusu Bulgarijoje ir Rumunijoje tik daugėja. Bulgarijoje per pastarąją parą užfiksuoti 188 koronaviruso atvejai – 14 daugiau nei dieną prieš tai. Rumunija skelbia apie rekordinį skaičių – 555 atvejus.

Jau yra pasirašytas ministro įsakymas, kuris numato, kad tautiečiai, grįžę iš Bulgarijos ir Rumunijos dėl šiose šalyse plintančio koronaviruso turės privalomai izoliuotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie grįžę namo turės izoliuotis tiesiog dvi savaites, todėl ir sakome žmonėms, kad jie labai pasvertų prieš važiuodami kažkur į užsienio valstybę. Nes jei šalis atsidurs sąraše, iš kurių grįžus privaloma izoliuotis, tai žmonės tiesiog turi tą žinoti, ar jie tiek atostogų yra susiplanavę“, – teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Didieji kelionių organizatoriai ,,Novaturas“ ir ,,Tez Turas“ jau į pavakarę priėmė sprendimą nuo rytojaus iki liepos 31 dienos nebeskraidinti turistų į Bulgariją. Suplanuoti tik grįžtamieji skrydžiai tam, kad būtų sugrąžinti turistai iš Bulgarijos. O keliones praradusiems tautiečiams bus siūlomos alternatyvos.

REKLAMA

„Poilsiautojams, kurių kelionės atšauktos, rekomenduojame rinktis Graikijos kurortus. Tai būtent šiam šeštadieniui turime vietos į Graikijos kurortą, jų Peloponesą. Tad tie keliautojai, kurie buvo susiplanavę atostogas, mes rekomenduojame būtent šį skrydį ir atostogas perkelti į šeštadienio skrydį, į Peloponesą“, – sako „Tez Tour“ rinkodaros vadovė Inga Aukštuolytė.

Lietuvos turizmo asociacija tikina, kad pirmieji reisai į Bulgariją ir Graikiją buvo visiškai užpildyti. Mat dalis tautiečių dėl koronavriuso prarastus kelialapius pakeitė į Bulgarijos kurortus. O, pasak turizmo asociacijos, užvėrus Bulgarijos kryptį, Lietuva patirs dar vieną smūgį. 

REKLAMA

„Labai ženklus smūgis, sakykim, turizmo verslo sektoriui, kuris vos tik ne per seniausiai pradėjo stotis ant kojų ir lipti iš duobės. Bet kalbant apie kažkokį atsistatymą ar sektoriaus visišką atsigavimą, tai reiktų kalbėti ne apie mėnesius, o apie metus“, – pasakoja asociacijos vadovė Milda Plepytė-Rainienė.

Maža to, praėjusią parą Lietuvoje naujų koronaviruso atvejų skaičius šoktelėjo iki 10 , iš jų du įvežtiniai. Iš viso šalyje jau užfiksuoti 1854 koronaviruso atvejai. Premjeras Saulius Skvernelis tikina – Lietuva turi būti pasiruošusi viskam, jei kiltų antroji koronaviruso banga.Jei koronaviruso atvejų skaičius šalyje tik didės, vėl bus grąžintas reikalavimas dėvėti kaukes viešajame transporte, parduotuvėse ar uždaruose renginiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Antros bangos kilimas yra žaibiškas, staigus, gerokai staigesnis nei pirmas, ir analizuojame tuos duomenis iš kitų valstybių, kokiuose sektoriuose tai prasidėjo. Viešas transportas, supermarketai, masiniai renginiai, dėl to reikia būti pasiruošusiems“, – teigia Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Tiesa, Lietuva kol kas patenka į penketuką EBPO narių, kurios sėkmingiausiai susitvarkė su pirmąja koronaviruso banga. Pirmoji vieta atitenka Pietų Korėjai, antroji – Latvijai, trečioje vietoje – Australija, Lietuva garbingoje ketvirtoje, o Estija atsidūrė penktoje vietoje. O po jos rikiuojasi Japonija ir Slovėnija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų