REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino metu kai kurie gyventojai greitąją pagalbą mato kaip lengvesnę išeitį bandant išspręsti savo sveikatos problemas.

Karantino metu kai kurie gyventojai greitąją pagalbą mato kaip lengvesnę išeitį bandant išspręsti savo sveikatos problemas.

REKLAMA

Kam vargti bandant prisiskambinti šeimos gydytojui ar į poliklinikos registratūrą, jei pajutus nerimą keliančius simptomus, galima išsikviesti medikų brigadą tiesiai į namus?

Ir nors natūralu, kad eilinis žmogus tikrai ne visuomet geba atskirti rimtas sveikatos problemas nuo nesunkių, tik sukeliančių nemalonius pojūčius, visgi piktnaudžiavimas greitosios iškvietimais gali atsisukti prieš jį patį.

Atvykti neskuba

Štai kėdainietė Laimutė pasiguodė, kad greitoji pagalba pas ją tiesiog nebeskuba važiuoti, tačiau pripažįsta, kad greitajai skambina itin dažnai.

Penktadienį popiet ji paskambino į „Rinkos aikštę“ guosdamasi, kad bijo dėl savo gyvybės.

„Nuo pusės dvylikos skambinu greitajai. Sakė pradžioje, kad nėra mašinos jokios laisvos, paskui kiek vėliau paskambinus, sakė, kad aš gerai žinoma jiems pacientė, ir kad atvyks pas mane vakare arba kitą dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Turiu neįgalumą, būna, kad man tirpsta rankos, kojos, dažnai jiems skambinu, kviečiuosi.

Gal galvoja, kad aš juos apgaudinėju? O man krūtinę skauda, skausmas plinta. Sakiau, gal nebebus vėliau pas ką važiuoti“, – baiminosi neįgalumą turinti moteris.

REKLAMA

Siunčia ir iš kitur

Už greitosios medicinos pagalbos darbą atsakinga Kėdainių PSPC direktorės pavaduotoja Laima Juodeikienė sakė, kad sunku patikėti, jog greitoji šiaip sau nuspręstų nevykti pas pacientą, juo labiau, kad jei vietoje nėra laisvos medikų brigados, greitoji siunčiama iš kito rajono ar net paties Kauno.

„Greitosios iškvietimus priima Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos dispečerinė tarnyba. Atsakyti už juos tikrai negalėčiau, tačiau tikrai nesinori tikėti, kad taip vyksta.

Jeigu nėra Kėdainių mieste greitosios medicinos pagalbos brigados, atsiunčiama brigada iš kito rajono, net iš Kauno gali būti atsiunčiama.

REKLAMA
REKLAMA

Visi iškvietimai yra įrašomi, tad pacientė, jei turi skundų, gali kreiptis, kad įvertintų susidariusią situaciją“, – svarstė L. Juodeikienė.

Skambina kone kasdien

Į situaciją greitai sureagavo ir Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotis.

Direktoriaus pavaduotoja medicinai Ilona Kajokaitė teigė, kad nors negali atskleisti informacijos apie skambinusios moters sveikatos būklę, tačiau neslėpė, kad minėta moteris skambinanti greitajai itin dažnai. Jos sveikatos būklė yra įvertinta aukščiausios kvalifikacijos medikų, tad greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, atsižvelgdami į bendrą situaciją, kartais priima sprendimą skubiau vykti į kitus iškvietimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai šią pacientę žinome labai gerai.

Jos būklė buvo įvertinta pamainos vyresniojo gydytojo. Skundų dėl širdies darbo ji turi jau seniai, tačiau atlikti išsamūs tyrimai leido medikams priimti tokį sprendimą ir skubiai pas ją nevykti.

Jos skambučių per dieną sulaukiame dažnai, kiek – priklauso nuo pacientės atkaklumo.

Tiesa, ji yra ganėtinai mandagi, o tikrai turime tokių pacientų, kurie skambina dažnai, bendrauja grubiai, kviečia greitąją be svarbios priežasties, keikiasi ir plūstasi.

Žinoma, kai yra kvietimas, mes turime vykti, bet kartais nutinka taip, kad žmogus, kasdien kviesdamasis greitąją, pasidaro sau meškos paslaugą.

REKLAMA

Čia kaip su tuo vilku – jei ilgai gąsdinsi, ateis laikas, kai ims tavimi nebetikėti“, – sako I. Kajokaitė.

Pašnekovė priduria, kad supranta, jog žmogus greitąją kviečiasi ne dėl per gero gyvenimo ar puikios sveikatos, tačiau šiuo atveju greitosios brigada vyko į kitą vietą, kur reikėjo gelbėti žmogų, ištiktą insulto.

„Ar gali nutikti taip, kad panašiai situacijai atsitikus mes kažką pražiūrėsime? Taip, gali.

Bet kai daug metų skambinama kas dieną prašant patikrinti žmogaus sveikatą... Na greitosios medicinos pagalba ne tam skirta, negalime mes ten budėjimo posto įrengti.

Juolab, tokie pacientai neretai į šeimos gydytojus net nesikreipia, į polikliniką nevaikšto, o renkasi kviesti mus.

REKLAMA

Apgailestaujame dėl tokios situacijos. Tačiau greitosios brigada tuo metu skubėjo į kitą atvejį, pacientui buvo insultas – tai buvo skubi situacija, tad ten ir buvo nuvykta pirmiau“, – kalbėjo GMP direktoriaus pavaduotoja.

Kada kviečiama?

Primename, kad greitoji medicinos pagalba kviečiama turi būt tokiais atvejais:

• ūmiai susirgus;

• įvykus nelaimingam atsitikimui;

• ekstremalių situacijų atvejais;

• kai reikalinga būtinoji medicinos pagalba;

• gyvybei grėsmingi atvejai;

• atvejai, kai nesuteikus skubios pagalbos pacientui, gresia paciento gyvybei pavojinga būklė;

• kai paciento būklė blogėja ir gali sukelti sunkias pasekmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų