REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje atvėsus ir subjurus orams į prognozes telefonuose žvilgčiojantiems tautiečiams kyla klausimas Ar vasara jau pasibaigė? Kol atostogautojai prie jūros nukabinę nosis laukia pasirodant saulės, sinoptikai, deja, džiugių naujienų artimiausioms dešimčiai dienų neturi. Lietus, vėjas, ir 20 laipsnių šilumos neperkopianti temperatūra.

Lietuvoje atvėsus ir subjurus orams į prognozes telefonuose žvilgčiojantiems tautiečiams kyla klausimas Ar vasara jau pasibaigė? Kol atostogautojai prie jūros nukabinę nosis laukia pasirodant saulės, sinoptikai, deja, džiugių naujienų artimiausioms dešimčiai dienų neturi. Lietus, vėjas, ir 20 laipsnių šilumos neperkopianti temperatūra.

REKLAMA

Klimatologai ragina nesistebėti – būtent tokia, permaininga, ir yra tipiška lietuviška vasara. Tačiau orai pasitaisys.

Štai, ką apie orus pasakoja poilsiautojai:

„Sutrukdė gal į jūrą įlįsti. Buvo planas išsimaudyti, bet dabar šaltoka.“

„Svarbu turėti gerą nuotaiką, pozityvą ir viskas.“

„Jeigu lis, nevažiuojam, jeigu apsiniaukę, tikimės, kad bus dar geresnis.“

Ar vasara grįš ir kaip greitai? Panašu, kad būtent šis klausimas yra aktualiausias daugeliui prie jūros poilsiaujančių lietuvių.

REKLAMA
REKLAMA

Pajūryje termometro stulpelis siekia vos 16 laipsnių, paplūdimyje žmonių matyti vos vienas kitas. Paguodos iš sinoptikų, deja, nedaug – artimiausiu metu didelių oro permainų jie nežada.

REKLAMA

Pasak jų – iki pat savaitgalio oras tik šals, lietaus daugės, pūs stiprus gūsingas vėjas, o naktimis vietomis temperatūra tesieks 7 laipsnius šilumos.

„Temperatūra trečiadienį dieną tikrai nedžiugins. Bus apie 15-20 laipsnių tiktai. Ketvirtadienį situacija bus labai panaši. Naktį vietomis, dieną daug kur palis, vėjas išliks gana stiprus, pietvakarių-vakarų, 7-12 metrų per sekundę, na bet jau pavojingų vėjo gūsiu nenumatoma., na, o ketvirtadienio naktį oras atvės iki 7-12 laispnių šilumos“, – sako Hidrometerologijos tarnybos sinoptikė Simona Dalinkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienio dieną oras sušils iki 17-20 laipsnių šilumos. Didelių pokyčių sinoptikai nesitiki ir artėjantį savaitgalį. Ir toliau laukia lietingi, vėsūs, ir vėjuoti orai.

„Šeštadienio naktį daug kur sodriai palis, intensyviau vakariniuose rajonuose, dieną jau tas lietus keis pobūdį vėl į trumpalaikį, ir vėl lankysis daugelyje rajonų, naktį vėjas bus besikeičiančios krypties ir vidutinio stiprumo, dieną vėl truputėlį sustiprės, na ir kai kur gūsiai, iki 17 metrų per sekundę tikėtini, kadangi naktis bus debesuota, tai naktis jau bus šiltesnė iki 11-16 laipsnių šilumos, dieną apie 16-21 laipsnį“, – pasakoja S. Dalinkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, nors artimiausios prognozės šilumos pliūpsnių ir nežada, sinoptikai tikina, kad vasara dar tikrai grįš, už gerų dešimties dienų. Remiantis dabartinėmis prognozėmis – jau kitos savaitės viduryje įdienojus temperatūros stulpelis vietomis turėtų šoktelti ir iki 25-28 laipsnių šilumos.

Pasak hidrometerologijos tarnybos klimatologo Donato Valiuko, stebėtis tokiomis oro permainomis neverta. Šiuo metu įsivyravo tipiška lietuviška vasara.

„Galbūt šiek tiek vėsiau ir prognozuojama, kad tokia liepa išsilaikys, tokia labiau įprastinė, labiau lietuviška liepos mėnesio temperatūra, vidutinė temperatūra yra 17,9, na, tai kažkur tokia ir prognozuojama“, – teigia Hidrometerologijos tarnybos klimatologas D. Valiukas.

REKLAMA

Klimatologai sako, kad antroji liepos pusė turėtų įšilti gerokai labiau nei pirmoji, o štai į pajūrį šiluma, tikėtina, plūstels tik rugpjūčio mėnesį. Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ atstovas sako, kad nosies dėl prastų orų atostogų metu nukabinti nevertėtų. Šį sezoną pramogų ir patirčių šalyje galima atrasti per bet kokį orą. Visuomet galima išbandyti šimtus pažintinių takų regionuose, o taip pat atrasti dar neišbandytas pramogas šalies didmiesčiuose.

„Veikla visai galima ir tikėtina, ką žmonės darys – atras sau naują SPA. Pavyzdžiui, Kaune atsidarė aušros SPA, kur vadina save kurortu miesto centre, tai galima pamiksuoti, kaip sakant. Apsilankymą naujam muziejuje, naujai atidarytam 6-ajam forte, kur yra eksponuojama didžiulė karinės technikos ekspozicija su apsilankymu SPA“, – kalbėjo „Keliauk Lietuvoje“ atstovas Olegas.

REKLAMA

Turizmo ekspertai tikina – lietingus ir vėsius orus pamiršti taip pat puikiausiai padeda lietuviškos pirtys. Ir, pasirodo, net ir be Gintaro ar Nefrito pirčių Palangoje, yra iš ko rinktis net ir patiems įnoringiausiems.

„Kalbant apie pačią va lietuvišką pirtį, esam pasidarę žemėlapį, kuriame yra 30 išskirtinių pirčių Lietuvoje – nuo pirties medyje iki indėniškosios pirties, iki tradicinės lietuviškos pirties  su visais keturias teisingaisiais užėjimais ir su tikru pirtininku“, – sako Olegas.

Pernai vidutinė liepos mėnesio temperatūra taip pat buvo panaši į prognozuojamą šiais metais, beveik siekė 17 laipsnių šilumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų