REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš kiek daugiau nei pusmetį sostinėje šalia atliekų konteinerio paliktos naujagimės močiutė ir mažylės tėvas siekia atgauti vaikelį. Jie ilgai trypė vaiko teisių apsaugos specialistų slenksčius, kol sužibo viltis. Planuojamas pirmasis močiutės pasimatymas su anūke, kuri šiuo metu yra pas laikinus globėjus. Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai sako, kad galimybė globoti mažylę yra.

Prieš kiek daugiau nei pusmetį sostinėje šalia atliekų konteinerio paliktos naujagimės močiutė ir mažylės tėvas siekia atgauti vaikelį. Jie ilgai trypė vaiko teisių apsaugos specialistų slenksčius, kol sužibo viltis. Planuojamas pirmasis močiutės pasimatymas su anūke, kuri šiuo metu yra pas laikinus globėjus. Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai sako, kad galimybė globoti mažylę yra.

REKLAMA

„Aš sapnuoju kiekvieną naktį anūkėlę ir laukiu susitikimo. Vaikų globos centre atidaviau visus dokumentus ir man pažadėjo paskirti pirmąjį pasimatymą. Sakė, kad galėsiu atnešti žaisliuką, paimti ant rankų. Jie žada pasimatymą ir leidimą lankyti, o aš prašau, kad jie man atiduotų (globoti – aut. past.).

Liepos 16 dieną vaikui bus septyni mėnesiai, pirmą kartą ją pamatysiu. Tėvui dar neleidžia, nes dar dokumentai nesutvarkyti. Nei aš, nei tėvas vaikelio nematėme nuo pat gimimo, nes niekas mums neleido. Tėvas kovoja, bet nieko negali pasiekti. Žmogelis gyvena Radviliškyje, pridavė DNR, bet ne ten, kur reikėjo ir kaltina, kad nieko nedarė. Praėjo sveikatos komisiją, bet vis nesulaukia atsakymo“, – teigė močiutė Regina Sajenko.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius tv3.lt patvirtino, kad močiutė kreipėsi į Globos centrą, kuris koordinuoja vaiko globą ir derina pirmąjį susitikimo laiką.

REKLAMA

Ar trukdo amžius?

73 metų moteris pati nori auginti anūkę ir jau tvarkosi dokumentus dėl globos, bet anksčiau teigė sulaukusi atsakymo iš vaiko teisių specialistų, kad negali globoti dėl amžiaus.

„Pasakė, kad esu per sena ir nėra kalbų. Bet aš dirbusi aukle 27 metus po visą Europą ir Lietuvoje. Tiek vaikų išauginau nuo gimimo iki 6 metų, o savo anūkėlės negaliu.

Buvome nuvykę dar į ligoninę su tėvu, norėjome pamatyti mažylę, bet neleido. Į mus žiūrėjo tarsi į žudikės motiną ir vyrą. Pasakiau, kad norėtume pamatyti mažylę, bet atsakė, kad negalima, toks įstatymas. Turėjau numezgusi kojinytes, prašiau perduoti, bet atsakė, kad nereikia ir išėjome kaip musę kandę“, – teigė močiutė.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo pogimdyvinis stresas“

Prie atliekų konteinerio gruodžio viduryje naujagimę išnešė ir paliko pati motina, kuri vėliau atsidūrė ligoninėje, o sušalusi mergaitė – Santaros vaikų ligoninėje.

„Dukra gulėjo ligoninėje visa nukraujavusi, apalpusi, silpna. Antrą dieną išvežė į areštinę. Ji yra neįgali ir turi intelektinę negalią – nei skaito, nei rašo.

Jai buvo pogimdyvinis stresas. Ji buvo likusi viena namuose, aš išvažiavau į darbą, jos senas tėvas krapštėsi rūsyje. Niekas apie nėštumą nežinojo, ji slėpė nuo visų ir mes buvome įtikinti, kad jai riebalai auga nuo hormoninių vaistų. Ją to primokė draugė“, – teigė Regina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po įvykio motina teiravosi dukros, kodėl ji taip pasielgė ir paliko naujagimę, o ši, pasak motinos, atsakė: „Aš išsigandau, pasimečiau. Pirmas gimdymas, ji viena namuose buvo ir tas vaikas tiesiog iššoko jai, ji vis ėjo į tualetą“.

Pasak moters, dabar vaikelio motina atsidūrė Rokiškio psichiatrijos ligoninėje. Laukia teismo sprendimo. Prieš tai ji buvo Kauno tardymo izoliatoriuje: „Jai nepriklauso joks gydymas, nes čia yra intelekto negalia. Ji tokia gimė, nuo ko ją gydyti.“

Tėvas sako, kad tarnybos negirdi: „Kaip pūsti prieš vėjo malūnus“

Mergaitės tėvas Petras kovoja su vaiko teisių apsaugos darbuotojais dėl globos, bet teigia, kad jo niekas negirdi. Vyras aiškino, kad eis iki Strasbūro teismo, kad atgautų savo dukrą.

REKLAMA

„Siekti siekiu, bet kas iš to. Čia tas pats kaip pūsti prieš vėjo malūnus – vis tiek niekas nesigauna. Vaiko teisės negirdi ir kovok nekovojęs.

Kreipiausi, prašiau, bet stumdo iš vieno galo į kitą ir čia nieko gero nebus. Reikės rašyti į Strasbūrą, čia kitų galimybių nematau“, – teigė vyriškis.

Vyras teigė, kad yra pasiruošęs auginti mažylę, tačiau jis pasipiktinęs, kad motina negalėtų gyventi kartu.

„Kaip čia išeina, motina liks už borto? Jei pasiimu vaiką, tai motina negali būti prie vaiko. Kokios čia nesąmonės?

Aš viską žinojau, kad ji laukėsi, tik motinai nepasakė, galvojau, kad žino. Gal ji kuklinosi ar bijojo, nežinau“, – teigė Petras.

REKLAMA

Skulptorius ir muzikantas kūrė bendro gyvenimo planus su jauna mergina, tačiau įvykiai gruodžio mėnesį apvertė viską aukštyn kojomis: „Užauginau jau du vaikus ir dar užauginčiau, bet motinos neleidžia kartu.“

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas: galimybė globoti vaiką yra

Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas G. Batulevičius tv3.lt teigė, kad jie turi žinutę, jog močiutė ir tėvas nori susigrąžinti vaiką. Pasak vedėjo, galimybė globoti mažylę jiems yra.

„Visais atvejais, jei tik yra galimybė, mes už tai, kad vaikas augtų šeimoje ir būtent artimųjų tarpe, kad nereikėtų ieškoti globėjų ar įtėvių.

Šiuo atveju situacija komplikuota, nes deklaracija, kad nori globoti vaiką yra, o veiksmai pradėti tik, atrodo, birželio 30 dieną, kreipėsi į savivaldybę, nors ne kartą buvo išaiškinta ir žodžiu, ir raštu, kokia procedūra, kokių dokumentų reikia ir panašiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš neoficialių šaltinių dabar prašymas pateiktas, bet pilnai dokumentų, kurie yra būtini priimant sprendimus, jų nėra gauta. Dėl globos prašymai teikiami ne vaikų teisių apsaugos skyriui, o savivaldybei. Iš savivaldybės oficialiai, kad yra norintis globoti asmuo, mes nesame gavę.

Tėvui lygiai taip pat yra išaiškintos procedūros, ką reikėtų toliau daryti, kokius veiksmus reikėtų atlikti – tų veiksmų nematome. Matydami žiniasklaidoje norą, kad žmogus nori susigrąžinti vaiką, pripažinti tėvystę, mes kviečiamės į skyrių, bet žmogus į skyrių neatvyksta. Suderinome laiką visoms pusėms patogų, bet neatvyksta. Prašymo ir jokių kitų procedūrinių veiksmų nėra padaręs“, – teigė G. Batulevičius.

REKLAMA

Kontrolierė papasakojo apie pradėtą tyrimą

Pradėtas tyrimas, kodėl susidarė tokia situacija ir vaikas nėra grąžinamas artimiausiems žmonėms. Taip teigė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

„Pradėtas tyrimas ir aiškinamės, ką institucijos padarė ar nepadarė. Norime išsiaiškinti, ar institucijos gavo kreipimąsi, ar nekreipė dėmesio, kaip globą formino. Taip pat artimųjų klausimas, norime pasižiūrėti, kaip tą mergytę registravo.

Vėliau pas mus atėjo pasikalbėti ir močiutė, aptarėme situaciją. Gali būti, kad žmonės nežinojo, kur ir į ką kreiptis. Močiutė yra vienas artimiausių žmonių ir kažkas jau turi būti tokio gyvenime, kad būtų visiškai netinkama globoti savo anūkę“ , – teigė E. Žiobienė.

REKLAMA

Paklausus dėl močiutės amžiaus, Vaiko teisių apsaugos kontrolierė pažymėjo, kad į artimuosius yra pasižiūrima kitaip nei į kitus globėjus.

„Globėjams yra keliami labai aukšti reikalavimai, bet kai yra artimas giminaitis, tai sprendžiama. Jei yra žmogaus noras, valia, jei sveikata ir gyvenimo būdas leidžia auginti anūką, tai dažniausiai leidžiama. Šiuo atveju, tikėtina, kad tai laikina globa, jei vėliau tėvai galės auginti ar negalės. Tėtis iš pradžių dar nebuvo įrašytas į dokumentus kaip tėtis, tai čia dar tėvystės nustatymo klausimai ir kiti dalykai“ , – pažymėjo E. Žiobienė.

Primename, kad tv3.lt rašė kaip gruodžio 16 dienos vakarą Vilniuje Taikos gatvėje prie šiukšlių konteinerio buvo rastas naujagimis. Mergytė buvo rasta su virkštele ir labai sušalusi, tačiau jos būklė buvo stabilizuota. Ligoninės duomenimis, vaikelis gimė išnešiotas, be apsigimimų požymių. 

Bute buvo rasta ir 34-erių naujagimio motina, ji dėl pogimdyvinės būklės pristatyta į ligoninę. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasikėsinimo nužudyti. Iki šiol šeima tarnybai žinoma nebuvo.

Prisiminti šią istoriją galite TV3 žinių reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų