REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žuvys ir kiti gyviai Nemune ties Gardinu gaišo dėl gamtinių ir klimato reiškinių, rašoma Baltarusijos Gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos ministerijos atsakyme į Lietuvos pateiktą notą.

Žuvys ir kiti gyviai Nemune ties Gardinu gaišo dėl gamtinių ir klimato reiškinių, rašoma Baltarusijos Gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos ministerijos atsakyme į Lietuvos pateiktą notą.

REKLAMA

„Žuvys gaišo dėl gamtinių ir klimato reiškinių: aukštos temperatūros, smarkių liūčių, žaibo iškrovų. Tai galėjo lemti staigų deguonies sumažėjimą vandenyje“, – rašoma dokumente, kurį matė BNS.

Baltarusijos ministerijos teigimu, ištyrus Nemuno vandenį šalia sienos su Lietuva, nustatyta, kad deguonies lygis buvo kiek didesnis nei norma – 7,05 miligramo litre, norma yra 6 mg/l.

Dokumente, pasirašytame viceministro Aleksandro Korbuto, pažymima, jog jokių kitų teršalų – pesticidų ar kitokių – Nemuno vandens mėginiuose nenustatyta.

Baltarusija taip pat nurodė, kad susidariusią situaciją sprendė įvairiomis priemonėmis, tarp jų – ir chlorintomis kalkėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak kaimyninės valstybės, šiuo metu situacija yra stabilizuota.

Aplinkos viceministrė Justina Grigaravičienė BNS teigė, kad netikėta sulaukti greito atsakymo, tačiau tai greičiausiai įrodo, kad baltarusiams žuvų situacija Nemune rūpi.

REKLAMA

„Malonu, kad baltarusiai sureagavo greitai ir atsakė per dvi savaites, tai tikrai nėra dažna. Paprastai tai užtrunka ilgiau (...) Kaip jie akcentavo, jiems irgi svarbus žuvų klausimas Nemune, tai tikėtina, kad galbūt jie tuo rūpinasi“, – sakė viceministrė.

Jos teigimu, gali būti, kad masiškai žuvys gaišo dėl natūralių priežasčių.

„Tikėtina, kad galėjo taip būti, nes orai buvo karšti. Dėl liūčių mūsų ekspertai gana skeptiškai vertina, kad galėjo turėti didelės įtakos ar žaibai, bet, be abejo, tos natūralios sąlygos galėjo būti“, – teigė J. Grigaravičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak viceministrės, aplinkos apsaugos specialistams taip pat užkliuvo chlorintų kalkių naudojimas.

„Mūsų specialistai šiek tiek skeptiškai vertina šitą metodą, nors tikėtina, jog jį galima naudoti, nes yra informacijos, kad chlorkalkių naudojimas gali padidinti deguonies kiekį“, – kalbėjo viceministrė.

Aplinkos apsaugos agentūra, gavusi informacijos apie masiškai gaištančias žuvis ir gyvius Nemune ties Gardinu, birželio viduryje paėmė vandens mėginius iš Nemuno ties Alytumi ir Druskininkais.

Tyrimų rezultatai parodė kiek sumažėjusį deguonies lygį, taip pat nustatyta 20–21 laipsnio vandens temperatūra. Pasak agentūros, tokia aukšta temperatūra galėjo lemti deguonies sumažėjimą.

Kitais vandens tyrimais tarša Nemune neužfiksuota.

Tuo pačiu Lietuva birželio viduryje Baltarusijai perdavė notą, kuria siekė išsiaiškinti, ar kaimyninės valstybės institucijos fiksavo taršą Nemune.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų