REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Abiturientai laikė matematikos valstybinį egzaminą (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Penktadienį beveik 16 tūkst. Lietuvos abiturientų bandė savo jėgas laikydami matematikos valstybinį brandos egzaminą (VBE). Deja, bent daliai jų egzamino užduotys pasirodė per sunkios. Abiturientai pripažįsta, kad pagrindiniu sunkumu ruošiantis brandos egzaminams buvo nuotolinis mokymasis.

19

Penktadienį beveik 16 tūkst. Lietuvos abiturientų bandė savo jėgas laikydami matematikos valstybinį brandos egzaminą (VBE). Deja, bent daliai jų egzamino užduotys pasirodė per sunkios. Abiturientai pripažįsta, kad pagrindiniu sunkumu ruošiantis brandos egzaminams buvo nuotolinis mokymasis.

REKLAMA

Portalas tv3.lt pasidomėjo, kaip šalies abiturientams sekėsi susidoroti su egzamino užduotimis. Pakalbinome moksleivius, egzaminą laikiusius Vilniaus Simono Stanevičiaus progimnazijoje.

Užduotys pribloškė

Viena pirmųjų iš mokyklos po matematikos VBE išėjo abiturientė Viktorija. Pirmasis merginos įspūdis po egzamino – buvo sunku. 

„Sunku, sunkiau, negu tikėjausi“, – tv3.lt pasakojo abiturientė Viktorija.

Mergina pripažįsta, kad dar sunkiau buvo ir dėl to, kad ruoštis egzaminui reikėjo nuotoliniu būdu. Vis dėlto korepetitoriaus paslaugų jai neprireikė.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip, nuotoliniu būdu ruoštis sunkiau. Mokykloje kur kas lengviau, daugiau kontakto“, – sakė Viktorija.

Abiturientas Aleksas po egzamino iš mokyklos išėjo perbalęs ir sakė, kad jaučiasi sunkiai. Vaikinas tikisi, kad egzaminą bent jau išlaikė.

REKLAMA

„Iš tikrųjų, buvo sunku, sunkiai sekėsi, kadangi aš niekada nebuvau matematikos žmogus. Tikiuosi bent jau teigiamai išlaikyti“, – tv3.lt sakė Aleksas.

Vaikinui taip pat sunkiai sekėsi ruoštis egzaminams karantino metu, nes, jo teigimu, nuotoliniu būdu mokytis yra kur kas mažiau motyvacijos.

„Per karantiną daug sunkiau sekėsi, nes mažiau motyvacijos buvo mokytis, nes mokyklos aplinkoje jaučiausi daugiau išmokstantis, nei namie sėdėdamas“, – atviravo Aleksas.

Laimei, vaikinas savo ateities su matematika nesieja.

„Abejoju, kad matematikos man labai reikės. Bet, aišku, norėčiau išlaikyti, kad pakliūčiau į valstybės finansuojamą vietą universitete“, – vylėsi Aleksas.

REKLAMA
REKLAMA

Pedagoge svajojančiai tapti abiturientei Kotrynai matematikos VBE taip pat pasirodė sudėtingas.

„Sunkiai. Kai sprendėme praeitų metų užduotis, tai bent kažką mokėjau, atrodė, kad tikrai išlaikysiu ir viskas bus gerai. O dabar atsisėdau ir tiesiog... labai sunku“, – tv3.lt pasakojo Kotryna.

Mergina pripažįsta, kad koją gerai pasiruošti egzaminams pakišo nuotolinis ugdymas.

„Nes mokytojai reikalais užsiiminėja, vaikams savarankiškai daryti liepia, tiesiog sunku labai“, – sakė Kotryna.

Kosmetologe svajojanti tapti abiturientė Gerda nesitiki, kad išlaikė matematikos VBE, jis pasirodė sudėtingesnis, nei ji tikėjosi.

„Tikrai buvo labai sudėtinga, nes nesitikėjau, kad bus tos temos, kurių mes nespėjome praeiti visiškai. Tikrai buvo sudėtinga, nes per online (nuotolines – aut. past.) pamokas nebuvo tai, kas buvo egzamine. Nemanau, kad išlaikiau“, – tv3.lt kalbėjo Gerda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors merginai, kaip ji sako, matematikos ateityje neprireiks, jai reikia išlaikyti egzaminą, kad įstotų į valstybės finansuojamą vietą.

„Norėjau stoti į Vilniaus kolegiją, Medicinos fakultetą, kosmetologiją. Bet dabar galvoju, kad šiais metais neišeis. Kitais metais perlaikysiu matematiką, tada galvosiu“, – pasakojo Gerda.

Populiariausias egzaminas – anglų kalbos

Valstybinių brandos egzaminų sesija prasidėjo birželio 22 d. ir truks iki liepos 21 d. Pakartotinė sesija vyks liepos 22-rugpjūčio 4 dienomis. 

Šiemet abitūros egzaminus šalyje laiko daugiau nei 26 tūkst. moksleivių. Iš viso kandidatų, išskaičiuojant buvusius mokinius ir eksternus, – 28 267. 

REKLAMA

Egzaminų pasirinkimai nesikeičia jau kelintus metus iš eilės. Daugiausiai laikys anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą – 18 653, matematikos valstybinį egzaminą – 15 965 kandidatai, istorijos valstybinį egzaminą – 8 462 kandidatai.

Biologijos valstybinį egzaminą laikys 5 935, geografijos – 3 227, informacinių technologijų – 2 579, fizikos – 2 384. Mažiausiai rinkosi prancūzų kalbos valstybinį egzaminą – tik 27 kandidatai. 

Lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas yra privalomas, todėl jį laikys visi siekiantieji brandos atestato. Valstybinį brandos egzaminą pasirinko 17 268 kandidatai, o mokyklinį – 8  511 kandidatų.

REKLAMA

Egzaminų pasirinkimai keitėsi

Iki 2020 m. gegužės 18 d. mokiniai atsisakė 5 701 egzamino (vienas mokinys galėjo atsisakyti ir kelių egzaminų), kuriuos buvo pasirinkę 2019 m. rudenį. Gegužę mokiniai iš 100 837  pernai rudenį pasirinktų egzaminų atsisakė laikyti 5 701 arba 5,6 proc. egzaminų. 

Savo sprendimą laikyti matematikos egzaminą pakeitė 922 kandidatai. Istorijos valstybinio egzamino atsisakė 682 kandidatai. Anglų kalbos valstybinio egzamino – 539.

Egzaminai – be staigmenų, bet su didesniais saugumo reikalavimais

Brandos egzaminų sesijoje be pasikeitusių datų ir didesnių saugumo reikalavimų, netikėtumų neturėtų kilti. Mokyklų ir savivaldybių administracijų atstovai pagal Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) rekomendacijas planuoja kaip bus užtikrinamos tinkamos sąlygos egzaminų vykdymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NŠA kiekvieną savaitę vyksta reguliarūs susitikimai su savivaldybių atstovais, kuriuose aptariamos egzaminų vykdymo procedūros: kaip tinkamai parengti patalpas, kaip užtikrinti mokinių ir vykdytojų saugumą. Iš savivaldybių ir mokyklų administracijų atstovų gaunama grįžtamojo pobūdžio informacija leidžia tikėti, kad birželio 22 d. brandos egzaminų sesija ne tik prasidės, bet ir visos sesijos metu vyks sklandžiai. Šalies epidemiologinė situacija nuolat stebima,  tariamasi su sveikatos apsaugos specialistais.

Nacionalinė švietimo agentūra kaip ir kasmet bendradarbiauja su Lietuvos kriminalinės policijos biuru dėl virtualios erdvės stebėjimo kad būtų užkardyti galimi apsimestinių ar netikrų brandos egzaminų užduočių platinimo virtualioje erdvėje atvejai.

REKLAMA

Esminis pokytis – egzaminų sesijos prasidės vėliau ir joms keliami didesni saugos reikalavimai. Šiemet egzaminus mokiniai laikys 9 asmenų, o informacinių technologijų egzamine 6 asmenų grupėse. Pernai egzaminai buvo laikomi 14 asmenų grupėse.

Atmintinė abiturientui

Saugumas egzaminų metu bus užtikrinamas didesniais atstumais tarp kandidatų, mažesnėmis egzaminus laikančiųjų grupėmis ir būtinomis dezinfekcinėmis priemonėmis.

Į egzaminą atvykstantys abiturientai kaip visada turi atsinešti savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, egzamino užduočiai atlikti reikalingas priemones ir dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones, jei privalomą apsaugos priemonių dėvėjimą viešoje vietoje numato karantino režimą reglamentuojantys teisės aktai.

REKLAMA

Jeigu teisės aktai reikalavimų nebenumato, rekomenduojame savanoriškai dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones ir vienkartines pirštines.

Atestatui gauti – du brandos egzaminai

Kaip ir ankstesniais metais, brandos atestatui gauti reikia išlaikyti 2 brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir  dar vieną pasirinkto dalyko brandos egzaminą ar parengti brandos darbą. Kandidatai lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino tipą – valstybinį ar mokyklinį – rinkosi laisvai. Iš viso kandidatai galėjo rinktis ir laikyti ne daugiau kaip 7 brandos egzaminus.

Pakartotinės sesijos tvarka nesikeičia. Jos metu egzaminus gali laikyti tie kandidatai, kurie dėl pateisinamos priežasties neatvyksta į pagrindinės sesijos egzaminus ir kartu su prašymu nukelti egzaminą mokyklos vadovui pateikia priežastį pagrindžiančius dokumentus. Pakartotinėje sesijoje gali dalyvauti ir neišlaikiusieji lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino pagrindinės sesijos metu – jiems leidžiama laikyti mokyklinį šio dalyko brandos egzaminą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Egzaminų išlaikymo ribos išlieka

Taip pat lieka tos pačios egzaminų išlaikymo ribos. Laikant biologijos, chemijos, fizikos, geografijos, istorijos, matematikos, užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) valstybinius brandos egzaminus reikia surinkti 16 proc. užduoties taškų, informacinių technologijų – 20 proc. užduoties taškų, o lietuvių kalbos ir literatūros – 30 proc. užduoties taškų.

Apeliacijų nagrinėjimo tvarka šiemet taip pat nesikeičia – po rezultatų paskelbimo kandidatai per dvi darbo dienas savo mokyklos vadovui gali pateikti prašymą, kad darbas būtų vertinamas iš naujo, ir pridėti argumentuotą informaciją, kodėl vertinimas turėtų būti pakeistas. 

REKLAMA

Apeliacijos nagrinėjimo metu darbas yra vertinamas iš naujo – jo įvertinimas gali ir padidėti, ir sumažėti.

Egzaminų vertintojų skaičiai

Valstybinių brandos egzaminų vertinime dalyvaus apie 1 800 vertintojų. Egzaminų vertintojai bus deleguojami atlikti vertinimo funkciją pagal mokyklos ir NŠA sudarytą sutartį. 2020 metų valstybinių brandos egzaminų kandidatų darbų vertintojų valandiniai darbo įkainiai padidinti daugiau kaip 25 proc., lyginant su 2019 m. įkainiais. 

Pagrindinės datos

Pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatai bus skelbiami iki rugpjūčio 5 d.  Didžiajai daliai valstybinius brandos egzaminus išlaikiusių mokinių brandos atestatus mokyklos galėtų pradėti teikti rugpjūčio 7 d.

Apeliacijų ir pakartotinės sesijos rezultatai bus paskelbti iki rugpjūčio 17 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų