REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Panevėžyje laiptinėje paliktą naujagimį panoro auginti mama (tv3.lt fotomontažas)

Prieš porą savaičių ką tik gimusį savo sūnų Panevėžio bendrabučio laiptinėje palikusi 32-ejų metų moteris apsigalvojo ir jau nori mažylį auginti pati. Šiuo metu su moterimi dirba mobiliosios komandos specialistai. Panevėžio miesto Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai jau kreipėsi į teismą prašydami leisti paimti vaiką, o vėliau ketinama spręsti dėl laikinosios globos nustatymo.

26

Prieš porą savaičių ką tik gimusį savo sūnų Panevėžio bendrabučio laiptinėje palikusi 32-ejų metų moteris apsigalvojo ir jau nori mažylį auginti pati. Šiuo metu su moterimi dirba mobiliosios komandos specialistai. Panevėžio miesto Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai jau kreipėsi į teismą prašydami leisti paimti vaiką, o vėliau ketinama spręsti dėl laikinosios globos nustatymo.

REKLAMA

„Moteris turi galimybę susigrąžinti mažylį, tačiau pirmiausia specialistai įvertins, ar tikrai vaikui būtų saugu namuose, ar moteris gebėtų juo pasirūpinti. Šiuo metu intensyvias paslaugas teikia mobili komanda, tuomet greičiausiai įsijungs ir savivaldybės specialistai“, – tv3.lt teigė Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus specialistė Rūta Karčiauskienė.

Birželio viduryje Panevėžyje Vilties gatvės bendrabučio gyventojai laiptinėje aptiko šiukšlių maiše į antklodę susuktą naujagimį berniuką. Jis buvo vos gyvas, sunkios būklės ir iškart atsidūrė medikų rankose. Mažylio kūno temperatūra buvo nukritusi iki kritinės ribos, todėl jis buvo pajungtas prie kūno temperatūrą sukelti galinčios aparatūros.

REKLAMA
REKLAMA

Naujagimis iš Respublikinės Panevėžio ligoninės buvo pervežtas gydyti į Santaros klinikas Vilniuje. Šiuo metu berniuko būklė išlieka sunki.

„Jis Santaros klinikų Neonatologijos centre – tai trečio lygio ligoninė, kur gydomi patys sunkiausi ir sudėtingiausi naujagimiai. Jo būklė sunki, bet stabili. Jis šiuo metu prižiūrimas medikų“, – tv3.lt teigė Vaikų ligoninės atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė.

REKLAMA

Laukia teismo sprendimo: ketina kreiptis dėl laikinosios globos

Valstybinė vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba tv3.lt informavo, kad Panevėžio miesto Vaiko teisių apsaugos skyrius atliko vaiko situacijos vertinimą ir nustatė vaiko apsaugos poreikį.

„Skyriaus specialistai kreipėsi į teismą dėl leidimo išdavimo paimti vaiką iš jo įstatyminių atstovų. Laukiama teismo sprendimo.

Jeigu teismas šį leidimą duos, tarnyba kreipsis į Panevėžio miesto savivaldybę dėl laikinosios globos nustatymo. Laikinoji globa reikalinga, kad vaikui būtų užtikrinta saugi aplinka ir tinkama priežiūra“, – komentavo specialistė R. Karčiauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Motina nori auginti vaiką: su ja dirba specialistai

Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai bendrauja su kūdikio motina. Moteris išreiškė norą susigrąžinti ir pati auginti pamestą vaiką. Kūdikiui duoto Vyčio vardo pakeisti motina nepageidavo.

„Pastaroji išreiškė norą auginti vaiką, todėl jai teikiamos intensyvios mobiliosios komandos (MK) paslaugos. MK specialistai – socialinis darbuotojas, psichologas ir specialistas dirbantis su priklausomybę turinčiais asmenimis – po mėnesį truksiančio bendravimo ir bendradarbiavimo su vaiko motina, teiks rekomendacijas savivaldybės paskirtam atvejo vadybininkui.

Taip pat bus sprendžiamas klausimas, dėl savivaldybės specialistų įsitraukimo į darbo su motina procesą bei kitų socialinių paslaugų jai teikimo. Iki šiol tarnybai moteris nebuvo žinoma“, – atsakė R. Karčiauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija apklausė motiną ir tęsia ikiteisminį tyrimą

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai vykdo ikiteisminį tyrimą dėl vaiko palikimo. Policijos pareigūnai neatskleidė, kokie galėjo būti moters motyvai.

„Ikiteisminis tyrimas yra tęsiamas, apklausa įvykusi", – kalbėjo Panevėžio apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vyriausiasis specialistas Tadas Martinaitis.

Už savimi pasirūpinti negalinčio vaiko palikimą be būtinos priežiūros norint juo atsikratyti baudžiama viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad birželio viduryje palikus naujagimį Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai po intensyvių paieškų 32 metų berniuko motiną surado namuose.

REKLAMA

Sulaikyta moteris tuo metu buvo blaivi ir paaiškėjo, kad gimdyvė nėra asociali, turi darbą ir į policijos akiratį anksčiau nebuvo patekusi. Policijos pareigūnai neatskleidė, kokie buvo moters motyvai, mat Panevėžio mieste yra gyvybės langelis. Policijos pareigūnai ją apklausę paleido.

„Tapatybė buvo nustatyta, ji buvo rasta namuose ir perduota medikams įvertinti jos psichinę ir fizinę būklę. Kol kas dar negalima komentuoti ir pasakyti, kodėl ji taip galėjo pasielgti“, – TV3 žinioms kalbėjo policijos atstovas T. Martinaitis.

Dabar šalyje prie ligoninių veikia 8 gyvybės langeliai, kuriuose motinos gali palikti naujagimius ir per tris dienas gali persigalvoti ir atsiimti kūdikį. Kaune veikia du gyvybės langeliai, o Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje ir Alytuje – po vieną.

Daugiau galite pažiūrėti TV3 žinių reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų