REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Saulius Skvernelis skeptiškai vertina galimybę įtvirtinti Seimo narių atostogas, kaip yra nurodęs Konstitucinis Teismas (KT).

Premjeras Saulius Skvernelis skeptiškai vertina galimybę įtvirtinti Seimo narių atostogas, kaip yra nurodęs Konstitucinis Teismas (KT).

REKLAMA

Vyriausybės vadovo vertinimu, Seimo narių darbo sąlygas reguliuojant pagal darbo įstatymus jų išlaikymas valstybei kainuos brangiau.

Tuo tarpu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis nepriimtą Seimo narių teisių ir pareigų įstatymą įvardina kaip esminį iš neatliktų parlamento darbų.

„Mes tą pačią plokštelę sukam eilę metų, jei mes norim, kad Seimo nariai dirbtų pagal darbo santykius reguliuojančius įstatymus, nuo aštuonių iki penkių, šeštadienį-sekmadienį būtų laisvadieniai, manau, valstybei kainuotų gerokai brangiau“, – antradienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Jei reikėtų mokėti už darbą po 17 valandos ir darbą šeštadieniais-sekmadieniais, tai yra dvigubas tarifas, pusantro tarifo, visgi Seimo narys visą laiką Seimo narys ir tą pareigą privalo vykdyti, o kaip jis darbą organizuoja tarp sesijų, ar jis aktyvus, ar ilsisi, rinkėjai įvertins“, – kalbėjo premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad Seimo narių atostogų klausimas „keliamas jau virš 30 metų“, ir šis sprendimas galės būti priimtas, kai parlamente tam bus pakankamai politinės valios“. Jis abejojo, ar tai gali įvykti šioje kadencijoje.

REKLAMA

Tuo tarpu Seimo pirmininkas V. Pranckietis nepriimtą įstatymą sako esant vienu pagrindinių neatliktų darbų. Parlamento vadovas pažymi, kad nepriimant šio įstatymo Seimo nariams nėra taikomos ir sankcijos už praleistus posėdžius.

„Seimo narių teisių ir pareigų įstatymo mes nepriėmėme, nes jis užsigulėjo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete, principingai nepakeliant iš stalčiaus dugno ir nesprendžiant. Sprendimai galėjo būti neigiami, bet jie turėjo būti daromi tame tarpe ir atostogos, ir bausmės, ir lankomumas, ir Seimo statuto pažeidimai, tai didelis kompleksinis darbas, kuris nepadarytas“, – kalbėjo V. Pranckietis.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektas buvo pateiktas 2017-ųjų liepą, po to nugulė komitetų stalčiuose. Projektas strigo parlamentarams nesutariant tiek dėl atostogų įteisinimo, tiek dėl kitų nuostatų.

Darbo grupės parengtas Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektas apima visus su parlamentarų teisėmis, pareigomis, darbo sąlygomis susijusius klausimus, numatyto nuobaudas už posėdžių nelankymą ir pan.

Konstitucinis Teismas dar 2005 metais konstatavo, kad Seimo narių veiklos nepertraukiamumas nereiškia, jog Seimo narys negali pasinaudoti jam priklausančia konstitucine teise į poilsį ir laisvalaikį, taip pat kasmetines mokamas atostogas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas antradienį baigia eilinę pavasario sesiją ir į parlamento rūmus turėtų susirinkti jau rugsėjį, kai prasidės paskutinė šios kadencijos – rudens – sesija.

Pagal Konstituciją, parlamentas rengia pavasario ir rudens sesijas. Pirmoji prasideda kovo 10-ąją, baigiasi birželio 30-ąją, antroji – rugsėjo 10-ąją ir baigiasi gruodžio 23-iąją. Darbą tarp sesijų parlamentarai organizuoja savo nuožiūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų