REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Retas svečias Klaipėdoje: draugišku vizitu čia vieši Vokietijos karinio laivyno povandeninis laivas. Tiesa, uostamiesčio gyventojams ir svečiams juo pasigrožėti neteks – laivas prišvartuotas uždaroje teritorijoje, o koronavirusu užsikrėsti bijantys vokiečiai žmonių arti neprileis. 

Retas svečias Klaipėdoje: draugišku vizitu čia vieši Vokietijos karinio laivyno povandeninis laivas. Tiesa, uostamiesčio gyventojams ir svečiams juo pasigrožėti neteks – laivas prišvartuotas uždaroje teritorijoje, o koronavirusu užsikrėsti bijantys vokiečiai žmonių arti neprileis. 

REKLAMA

Pro Klaipėdos uosto vartus didingai įplaukia Vokietijos karinis povandeninis laivas. Išsirikiavusi įgula sveikina uostamiestį. Tačiau lyja, ant molo žmonių nėra tad svečių niekas nemato. Uostamiestyje povandeninis laivas ir ne ką mažiau įspūdinga jo palyda lankosi su draugišku vizitu.

„Kadangi jie Baltijos jūroje vykdo įvairius mokymus, jie aplankė Latvijos uostus, Rygą aplankė ir dabar užsuko į Klaipėdą. Per metus tokių vizitų vyksta keletas“, – sako Karinių jūrų pajėgų atstovas Audrius Vitkauskas.

Tiesa, dažniausiai lankosi įprasti kariniai laivai, o povandeninis uostamiestyje retas svečias. Šis 56 metrų ilgio laivas turi šešias torpedų paleidimo angas, ginkluotas ir taikinius jūroje bei sausumoje galinčiomis naikinti raketomis.

REKLAMA
REKLAMA

Laivą atlydėjo ir du kiti laivai – kovinis bei aprūpinimo.

„Šis, kuriame mes esame, aprūpinimo laive „Main“, tai jo užduotys yra logistinis kitų laivų aprūpinimas. Jis veža visas reikalingas medžiagas – ir kuras, ir maistas, vanduo ir įvairios priemonės reikalingos pratyboms jūroje. Kad aprūpinti kitus laivus ilgesniam laikui esant jūroje“, – pasakoja A. Vitkauskas.

REKLAMA

Šie laivai, tik maža Vokietijos karinio laivyno dalis. Tiesa, plečiasi ir Lietuvos laivynas. Karinės jūrų pajėgos planuoja už 62 su puse milijono eurų įsigyti naują priešmininį laivą. Tačiau kol kas tik ruošiami dokumentai, o karinės jūrų pajėgos turi kitą galvos skausmą – ką daryti su šiuo, nebenaudojamu laivu „Sūduvis“.

Kariškiai jį padovanojo Klaipėdos miestui ir pasiūlė čia įrengti muziejų, tačiau valdininkai, muziejininkai bei turizmo specialistai dar nuo praėjusio rudens nesugalvoja, kur laivą prišvartuoti.

„Sūduvio klausimas sprendžiamas pakankamai ilgai. Buvo sudarytos įvairios darbo grupės, tą  klausimą svarstė Jūrinė koordinacinė taryba, savivaldybės lygmeny, politikų lygmeny ir tartum pasiekdavo sprendimą, bet viskas iš naujo. Atrodo nedidelis laivas, bet jį patalpinti Klaipėdos mieste, kur būtų matomas iš visų pusių, gan sudėtinga“, – teigia Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Sutarta tik, kad laivas stovės vandenyje. Specialistai siūlė jį prišvartuoti šalia uostamiesčio simbolio „Merdiano“ arba Danės upės žiotyse. O štai klaipėdiečiai turi kitų pasiūlymų:

„Aš manau jis gerai stovėtų prie Melnragės pastatytas kažkur prie pliažo labai gražiai atrodytų. Išlindęs laivas, nebeplaukiantis, bet žiūri į jūrą.“

„Aš manyčiau tik ne senamiestyje ir ne prie „Meridiano“. Labai kontrastas didelis būtų senovinio laivo ir karinio.“

„Danės krantinė arba kruizinių laivų terminalas. Nes iš karto įplaukus, kai kuriems žmonėms pavyktu pamatyti, kad Lietuva dar turi kokį laivą. Nes Lietuvai reikia parodyti, kad turim kažkiek tos galios.“

Kai „Sūduvis“ pagaliau atras savo vietą, jį galės aplankyti visi norintys. Laivas taps tarsi muziejumi ant vandens. O štai šiandien atvykusių vokiečių laivų klaipėdiečiai ir miesto svečiai aplankyti negalės. Vokiečiai labai principingai žiūri į karantiną dėl koronaviruso, tad pašalinių į laivus neįleis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų