REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalis ekonomistų tvirtina, kad valdantieji praleido progą pastiprinti viduriniąją klasę. Tiesa, Lietuvoje auga neapmokestinamasis pajamų dydis, visgi, jo nauda kiekvienam dirbančiajam bus dešimteriopai mažesnė nei prezidento Gitano Nausėdos teiktas siūlymas pusmečiui sumažinti gyventojų pajamų mokestį.

Dalis ekonomistų tvirtina, kad valdantieji praleido progą pastiprinti viduriniąją klasę. Tiesa, Lietuvoje auga neapmokestinamasis pajamų dydis, visgi, jo nauda kiekvienam dirbančiajam bus dešimteriopai mažesnė nei prezidento Gitano Nausėdos teiktas siūlymas pusmečiui sumažinti gyventojų pajamų mokestį.

REKLAMA

Pirkėja su prekeiviais Šiaulių turgelyje svarsto, ką galės nusipirkti už papildomus keletą eurų prie algos. Tie papildomi eurai jau liepą įkapsės dėl ūgtelėjusio neapmokestinamojo pajamų dydžio. Jis sieks nebe 350, o 400 eurų.

Didžiausią naudą iš to gaus uždirbantieji minimalią algą. Per mėnesį – 10 eurų „į rankas“. 

Pirkėja Rita šį pokytį vertina taip: „Siaurai mąstant, taip, į kišenę. O kas iš kišenės išeis, neaišku.“

REKLAMA
REKLAMA

Braškes, medų ar daržoves pardavinėjantys šiauliečiai viliasi, kad vienas kitas euras iš to nubyrės ir jiems. 

Prekeivė Aldona viliasi: „Man nukris. Tikiuosi, kad nukris.“  

Prekeivis Rimantas įsitikinęs, kad jam bus geriau: „Tai taip, aišku. Jeigu žmonės daugiau pinigų turi… Kai nebuvo tų krizių, buvo kas kita. Ir pirkimas buvo kitas.“   

REKLAMA

Tik štai pensininkė Anastazija skeptiška, moteris prekiauja gėlėmis: „Kažin, išėję iš mados, kad gėlytes pirktų labai. Tik progom pasitaikius. Nebeperka gėlių.“   

Uždirbantiems didesnę nei minimalią algą žmonėms NPD nauda bus dar menkesnė. Kadangi dydis bus perskaičiuotas už visus šiuos metus, susumavus 12 mėnesių, „popieriuje“ uždirbantieji tūkstantį papildomai gaus 100 eurų.

Tiems, kurių alga 1,5 tūkstančio – beveik 80, 2 tūkstančius – 50 eurų.

Šitaip paankstinti NPD didinimą ir po krizės pagerinti žmonių pajamas buvo vienas iš dviejų prezidento siūlymų. Dėl NPD nuo pat pradžių kivirčų Seime nekilo. Daug aštriau politikai diskutavo dėl kito siūlymo – gyventojų pajamų mokesčio sumažinimo 5 procentais – nuo 20 iki 15-os.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl to – atvirkščiai – pinigines labiau pasipildytų uždirbantieji padoresnes algas. Skaičiuojant kartu su pakitusiu NPD, sumažėjęs mokestis prie minimalios algos per metus pridėtų apie 180 eurų. O štai uždirbantiems 4000-ius – net 1100 eurų.  

Pasiūlymai aršiai kritiuoti

Valstiečių pirmininkas Ramūnas Karbauskis yra komentavęs, kodėl toks siūlymas, jo manymu, nebuvo tinkamas: „Būtų padidinęs taupymą, o ne vartojimą ir tai akivaizdu. Nes apie 200 eurų papildomos pajamos būtų atitekę tiems, kurių atlyginimai tikrai labai dideli.“  

Seimo salėje valdantieji sulaukė ir dalies konservatorių, o konservatorius Mykolas Majauskas apie šį siūlymą kalbėjo taip: „Nukreiptas ne į tiesiogiai nukentėjusius nuo pandemijos, o tiesiog stengiamasi pabarstyti pinigų prieš rinkimus.“  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu liberalai barstymu vadina 200 eurų pensininkams ir papildomus „vaiko pinigus“.  

„Negalima auginti kartos, kuri įsivaizduoja, kad valstybė ar valdantysis nuleis 200 eurų, 120 eurų į kišenę. Žmonės turi užsidirbti“, – sakė liberalas Simonas Gentvilas. 

Maža grupelė seimūnų dar bandė siūlyti kompromisą – mažinti mokestį tik tiems, kurie „į rankas“ uždirba iki maždaug 1300 eurų, nes tokių Lietuvoje yra du trečdaliai. Visgi palaikymo salėje tai nesulaukė. Seimas kone vienbalsiai nusprendė, kad mokesčio šiemet nemažins.  

Ekonomistai vardija, kam reikėjo pagalbos

Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikė Ieva Valeškaitė mano, kad ir antrasis siūlymas buvo naudingas Lietuvos ekonomikai.

REKLAMA

„Tikrai tas pasiūlymas būtų paskatinęs ekonomiką šalies. Klausimas, kodėl renkamasi eiti ne mokesčių mažinimo keliu, o pinigų dalybų keliu. Nes iš pasiūlymo naudą būtų gavę dirbantieji, kurie nukentėjo koronaviruso metu“, – sakė ji.

Ekonomistai pastebi, kad valdančiųjų sprendimai kelia daug klausimų. Pavyzdžiui, visiems didinami „vaiko pinigai“, nors ne visi tėvai dėl pandemijos patyrė nuostolių. O tie, kurie patyrė, galbūt neturi vaikų. O ir nukentėjo ne tik uždirbantieji minimalias algas.  

„Šitas pasiūlymas buvo nukreiptas ne tik į mažiausius, bet į platų visuomenės segmentą. Reikia nepamiršti, kad asmenys, uždirbantys daugiau kaip 1600 eurų, jiems NPD netgi nėra taikomas, tai jie jokios naudos iš to nepatirs. Nors galbūt jie yra nukentėję per karantiną“, – kalbėjo I. Valeškaitė.

REKLAMA

„Esminis klausimas – ar reikia didinti tą vartojimą, jeigu jis jau sugrįžęs į prieš krizę buvusį lygį. Turbūt reikia šalinti neigiamas pandemijos pasekmes – ką daryti su 30 tūkst. naujų bedarbių, ką daryti su apskritai 200 tūkst. bedarbių, kaip jiems padėti įsilieti į darbo rinką“, – vardijo ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Valdantieji pajamų mokesčio mažinimui nepritarė ir dėl to, kad biudžetui tai būtų kainavę daug – per 300 milijonų eurų. NPD pokyčiai atsieis 4 kartus mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų