REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Vilniuje atidaromas pliažas Lukiškių aikštėje (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Seimas tarė galutinį žodį dėl Lukiškių aikštės statuso. Kilus aršioms diskusijoms dėl aikštėje įrengto paplūdimio, parlamentarai nusprendė, kad aikštėje turėtų iškilti memorialas Vyčiui. Vis dėlto Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius tvirtina, kad šis Seimo sprendimas savivaldybės neįpareigoja panaikinti naujos poilsio vietos.

29

Seimas tarė galutinį žodį dėl Lukiškių aikštės statuso. Kilus aršioms diskusijoms dėl aikštėje įrengto paplūdimio, parlamentarai nusprendė, kad aikštėje turėtų iškilti memorialas Vyčiui. Vis dėlto Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius tvirtina, kad šis Seimo sprendimas savivaldybės neįpareigoja panaikinti naujos poilsio vietos.

REKLAMA

Praėjusią savaitę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis su grupe valdančiųjų įregistravo įstatymo projektą, reaguodami į Lukiškių aikštėje Vilniaus miesto valdžios sprendimu iškilusį dirbtinį paplūdimį. 

Aikštėje iškils Vytis

Savo ruožtu grupė Seimo narių pasiūlė Lukiškių aikštėje įkurdinti monumentą Vyčiui, tačiau Kultūros komitetas šiam pasiūlymui nepritarė. 

REKLAMA
REKLAMA

Kultūros komiteto narys Robertas Šarknickas komiteto nepritarimą grindė tebesitęsiančiu teisiniu procesu dėl Laisvės kalvelės.

Vis dėlto Seimas nubalsavo už pasiūlymą aikštėje statyti monumentą Vyčiui. Pasiūlymą palaikė 59 parlamentarai, jam nepritarė – 8, 29 susilaikė.

REKLAMA

Konservatorė Vilija Aleknaitė Abramikienė džiaugėsi, kad Seimas pritarė iniciatyvai Lukiškių aikštėje statyti memorialą Vyčiui, tačiau stebisi, kodėl procesas užtruko taip ilgai ir pareikalavo tiek daug ginčų.

„Man yra labai liūdna, kad tokius dalykus tenka ilgus metus svarstyti parlamente. Kolegos, deja, tai rodo kultūrinį mūsų politinės bendruomenės, o gal ir tautos silpnumą“, – sakė Seimo narė.

Sprendimas dėl pliažo – ne Seimo reikalas

Liberalas Eugenijus Gentvilas pripažino, kad paplūdimys Vilniuje sukiršino žmones. Vis dėlto, anot Seimo nario, sprendimą dėl to, kas turėtų stovėti aikštėje, turėtų priimti ne Seimas, o Vilniaus miesto savivaldybė.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu kas nors naiviai galvoja, kad priėmus įstatymą viskas staiga susitvarkys, vadinasi, jūs tikrai naiviai galvojate. Kas turi stovėti toje aikštėje, turi nuspręsti valdžia, visuomenė ir profesionalai, šiuo atveju – menininkai, architektai ir urbanistai“, – teigė E. Gentvilas.

Konservatorius Mantas Adomėnas sakė nepritariantis ne vietoje įkurtam pliažui, tačiau labiau jis sakė nepritariantis bandymui „tokias kontroversijas spręsti įstatymo būdu“.

„Užridenus ant šitos diskusijos įstatymą kaip kapo akmenį, ji liks toliau užkonservuota“, – pastebėjo M. Adomėnas.

Seimo narė Aušrinė Armonaitė Seimo bandymą uždrausti paplūdimį Lukiškių aikštėje vadino absurdišku ir galimai antikonstituciniu bandymu įvesti tiesioginį valdymą Lukiškių aikštėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

79 Seimo nariai balsavo už, 11 – prieš, 4 susilaikė.

Paplūdimį laikys iki rudens

Tiesa, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius tvirtina, kad net ir priėmus sprendimą dėl Lukiškių aikštės statuso, savivaldybė nebus įpareigoti pašalinti paplūdimį. Jį Lukiškių aikštėje ketinama laikyti iki pat rudens.

„Pagal tą tekstą, kurį paskutinį mačiau, ten truputėlį tokia Ezopo kalba surašyta, kad net nelabai aišku, apie ką kalbama, kad kažkas turi neužgožti reprezentacinės funkcijos – ar čia užgožia, ar neužgožia, neaišku. Ten nėra parašyta, kad negalima pilti smėlio ant aikštės“, – LRT radijui kalbėjo R. Šimašius. 

REKLAMA

„Kol kas nematau, kad tai leistų, įpareigotų mus patraukti tą paplūdimį. Nors galbūt kai kurie Seimo nariai kitaip įsivaizduoja“, – pridūrė jis.

Skvernelis: pliažo idėja gera, bet Lukiškių aikštė – netinkama vieta

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Vilniaus savivaldybės idėja įrengti dirbtinį paplūdimį miesto centre yra gera, tačiau Lukiškių aikštė pasirinkta netinkamai.

„Idėja gera, bet vieta, manau, kad nelabai. Šitoje aikštėje turime apsispręsti – jei ji yra reprezentacinė, įtvirtinanti tam tikrus valstybingumo istorinius aspektus, tai tokia turėtų išlikti, O tą patį buvo galima padaryti šalia: yra dvi aikštės, ir iš vienos, ir iš kitos pusės, tiek prie Seimo, tiek prie Vyriausybės. Tai – pasirinkimo klausimas“, – žurnalistams pirmadienį sakė premjeras.

REKLAMA

Jo manymu, paplūdimys galėjo būti įrengtas ir Vinco Kudirkos aikštėje, prie Vyriausybės.

„Kodėl gi ne – jeigu vilniečiams to reikia. Tai manau, tikrai. Tik ne Lukiškių aikštėje turėtų būti. Bet tai įžiebė diskusijas dideles, klausimas buvo mažai diskutuotas net ir Vilniaus politikų“, – pridūrė jis.

1660 kvadratinių metrų ploto paplūdimys praėjusią savaitę supiltas Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto, tam panaudota apie 300 kubinių metrų smėlio. Savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio teigimu, visi darbai, įskaitant ir patį smėlio išvežimą, kainuos apie 53,7 tūkst. eurų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų