REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonės rekordiškai kreipiasi skubios pagalbos: dėl įsibėgėjančios vasaros vis sparčiau daugėja susitraumavusių žmonių, problemų kelia ir koronaviruso iššūkiai – daugiau nei įprasta pacientų pagalbos ieško ne savo poliklinikose, o skubios pagalbos skyriuje. Gydytojai ragina valdžią atkreipti dėmesį į vis dar galiojančias karantino rekomendacijas.

Žmonės rekordiškai kreipiasi skubios pagalbos: dėl įsibėgėjančios vasaros vis sparčiau daugėja susitraumavusių žmonių, problemų kelia ir koronaviruso iššūkiai – daugiau nei įprasta pacientų pagalbos ieško ne savo poliklinikose, o skubios pagalbos skyriuje. Gydytojai ragina valdžią atkreipti dėmesį į vis dar galiojančias karantino rekomendacijas.

REKLAMA

Sostinėje Lazdynų mikrorajone įsikūrusios Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Skubios pagalbos skyriuje žmonių pilna visą savaitę, nuo pirmadienio kiekvieną dieną skyriaus darbuotojai fiksavo rekordinius žmonių srautus, daugiau nei 300-us pacientų per dieną.

Štai, ką pasakoja pacientai:

„Pas mane buvo nulūžusi koja, tai tik po pusės metų atėjau. <…> Aš užrašytas pas daktarą, pas chirurgą. O taip sunku buvo, su karantinu sunku buvo į polikliniką nepapulti, į ligoninę irgi nepapulti, labai sunku buvo."

REKLAMA
REKLAMA

„Dviračiu važiuodamas išsinarinau petį <…> Sako, trūksta chirurgų, nespėja."

„Ilgai tenka laukti, bet aš suprantu šitą padėtį ir nepykstu. <…> Iš poliklinikos buvo siuntimas praeitą penktadienį į konsultacinę, neįmanoma patekti, eilės baisiausios, tai vieną dieną rašom, tai kitą dieną nerašom, tai kitai savaitei rašom. Čia pradėjo kraujas bėgti iš po gipso, tai šiandien iškvietėm greitąją, neįmanoma kentėti."

REKLAMA

Visus pacientus medikai čia skirsto į dvi kategorijas. Anot traumatologų, įkaitus orams, įsibėgėjo ir sezoninės tendencijos.

„Žmonės atsipalaidavo, išėjo į gamtą, išėjo į gatves, paspirtukai, dviračiai, eismo įvykiai. Aišku, alkoholio vartojimas šalia to, traumatizmas didėja. <…> Žaizdos, nubrozdinimai, sumušimai, lūžių pasitaiko nemažai, aišku, viena kita trauma sunkesnė iš eismo įvykių", – sako skubiosios pagalbos gydytojas Paulius Uksas.

Tačiau pacientų srautą ženkliai išaugino ir karantinas. Ligoninės, poliklinikos dar laikosi visų rekomendacijų, dėl tų visų pacientų aptarnauti nespėja. Poliklinikos dažnai išrašinėja siuntimusi į kitas įstaigas, dėl to formuojasi eilės.

REKLAMA
REKLAMA

„Jaučiam padidėjimą srauto būtent atsiųstų iš poliklinikų. Matyt, ne visos poliklinikos dar atnaujina pilna apimtimi savo veiklą, trūksta kai kurių specialistų, kai kurių konsultantų. Greičiausiai dėl ribojimo dirbti keliose darbovietėse, tai jaučiam ypatingai chirurginių, traumatologinių pacientų, kuriems reikalingos pakartotinės konsultacijos, pakartotiniai vizitai", – teigia P. Uksas.

Skubios pagalbos skyriaus darbuotojai pasakoja, kad dalis pacientų vengia kreiptis į savo poliklinikas, dažnai tiesiog nežino, kad jos jau veikia.

„Mes sulaukiam didelio pacientų srauto vienu metu. Per valandą registruojasi 50 – 60 pacientų. Tai juos aptarnauti, skubiai, greitai ir kokybiškai suteikti paslaugas yra pakankamai sudėtinga, personalo dėl to nepadaugėja", – kalbėjo gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikų sąjūdžio atstovai aiškina: esą kol gydymo įstaigos laikysis visų reikalavimų, tol tikėtis, kad pacientų srautai sugrįš į priekarantininį režimą naivu.

„Dalis gydymo įstaigų teigia, kad iki 80 procentų atsinaujino tas paslaugas, tai šimtu procentų jų atnaujinti tokiu pačiu intensyvumu tikrai neįmanoma. <…> Turi būti išlaikytas mažesnis kiekis pacientų, turi būti ir darbas organizuojamas taip, kad būtų didesni intervalai tarp pacientų, būtų patalpos dezinfekuojamos ir vėdinamos", – mano medikų sąjūdžio atstovė Jurgita Sejonienė.

Medikai priduria, kad situaciją ypač apsunkina rekomendacija dirbti ciklais. Dėl to  dalyje ligoninių ar poliklinikų tiesiog trūksta specialistų, kurie negali vienu metu dirbti dviejose skirtingose įstaigose.

REKLAMA

„Tiesiog medikai dirbo keliose vietose ir taip užtikrino tą paslaugų prieinamumą ir tiekimą nenutrūkstamą pacientams", – sako J. Sejonienė.

Tiek medikai, tiek dalis Seimo opozicijos nori, kad dalies rekomendacijų būtų atsisakyta.

Seimo narys Antanas Matulas sako: „Aš sunkiai suvokiu, kodėl medikams toliau taikomi apribojimai, dezinfekcijos, laikas išvėdinimo, kodėl šito apribojimo nėra žmonėms tarnyboms verslui, kuris netgi daugiau kontaktuoja."

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad pacientai ir seniau užplūsdavo skubios pagalbos skyrius.

„Tai nėra tik tai Covid-19 metu atsiradusi problema. Dabar, aišku, ji galėjo paaštrėti, bet bent jau mes nesam gavę, kažkokių signalų, kad tai būtų kažkaip labai reikšmingai pasikeitę. <…> Poliklinikos kiekviena, matyt, skirtingai sugebėjo pasiruošti infekcijų kontrolei ir skirtingai tas paslaugas atnaujina. Nesinori kažkaip blogai kalbėti apie visus, bet matyt visko būna. Tikrai būna tokių, kurios lėčiau įsivažiuoja", – sako ministras.

Kaip pacientų srautas keitėsi visose šalies poliklinikose, ligoninėse birželio mėnesį pasimatys liepą, kai ligonių kasa gaus duomenis iš gydymo įstaigų apie suteiktas paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų