REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors dar pandemijos pradžioje ne kartą svarstyta, kad vasarą susirgimų koronavirusine infekcija veikiant saulei natūraliai turėtų sumažėti, visgi kol kas tokia teorija, specialistų teigimu, nepasitvirtina. 

Nors dar pandemijos pradžioje ne kartą svarstyta, kad vasarą susirgimų koronavirusine infekcija veikiant saulei natūraliai turėtų sumažėti, visgi kol kas tokia teorija, specialistų teigimu, nepasitvirtina. 

REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovo prof. Sauliaus Čaplinsko teigimu, Brazilijos pavyzdys rodo, kad net karštas klimatas ir saulės spinduliai vis tik nesulaikys viruso, jei bus kitos palankios sąlygos. 

„Natūralu, kad būnant lauke, kur ir vėjas nupučia dalį oro lašelių ir veikia ultravioletiniai spinduliai, tai mes mažiau gausime viruso būdami šalia infekuoto žmogaus. 

Tačiau jei pakankamą laiką žmogus bus arti infekuotojo, tai net esant karštam orui yra rizika užsikrėsti. Tad kartu čia yra atsakymas, kodėl bendraujant ilgesnį laiką reikalingos kaukės. Ją dėvint įkvėpsi mažiau viruso, kaip ir per atstumą mažiau jo įkvėpsi. Būnant trumpiau šalia infekuoto asmens, dar mažiau jo įkvėpsi“, – pastebėjo ULAC vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Pliaže pataria laikytis atstumo

Galvojantiems, kad vasarą galima atsipūsti ir virusas kažkur dingo, profesorius turėjo liūdinančių žinių. Jo teigimu, dabar tikrai nėra pats geriausias metas išsiilgus pulti vieniems su kitais artimai bendrauti.

REKLAMA

„Sakysim, švenčiam kokias šventes vasarą, būnant pliaže, geriau bendrauti kiek per atstumą. Juo labiau apskritai geriau jame  negulėti šalia svetimos kompanijos, nes gali gauti daug to viruso pats nežinodamas“, – sakė S. Čaplinskas. 

Kita vertus, jis priminė, kad mokslas įrodęs kad virusas plinta ne tik stambiais lašeliais.

„Iš kur atsirado ta dviejų metrų atstumo rekomendacija? Tokiu atstumu nulekia stambūs lašeliai ir tokiu atstumu nusėda. 

Aerozoliu paskleisti lašeliai lekia daug toliau ir ore kaboti išlieka daug ilgiau. Kiek ilgai tas gali būti, puikiai iliustruoja cigarečių dūmų sklaida. Jei kas rūko, tai turbūt aišku, kad ją lauke užuosi mažesniu atstumu nei uždaroje patalpoje ir ilgiau dūmų kvapas ilgiau laikysis. Vadinasi, tiek gali išbūti ir aerozoliai“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Organizmas su virusu gali susitvarkyti

Kalbėdamas apie užkrečiamumą virusu jis priminė, kad norint užsikrėsti virusu reikia, kad įkvėptume pakankamą viruso dozę, kad jis patektų į kvėpavimo takus, nors vaikai dažniau užsikrečia per burną.

„Jei įkvėpsime nepakankamai didelę viruso dozę tam, kad ji susargdintų, mūsų imuninė sistema su tuo susitvarkys ir mes nesusirgsime ir nieko nepajusime. 

Jei susirgsime tiek, kad mūsų imuninė sistema nesusitvarkys, tai, tikėtina, kad sirgsime lengvesne ligos forma.

O jei bus daugiau viruso, tikėtina, sirgsime sunkiau, juo labiau, jei turime gretutinių ligų, galime net numirti“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Todėl, jo teigimu, saugantis viruso labai svarbu laikytis visų Pasaulinės sveikatos rekomendacijų – laikytis atstumo, būti kuo mažiau laiko šalia infekuoto asmens ir, kai reikia, dėvėti kaukę.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų