REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantinas ir vasara – tikras darbymetis dviračių vagims. Policija praneša, kad ilgapirščiai laužėsi į sandėliukus, bastėsi po laiptines, terasas ir tautiečiams pridarė tūkstantinių nuostolių. Taip pat vagys jau nusitaikė ir į vos prieš kelis metus išpopuliarėjusius elektrinius paspirtukus.

Karantinas ir vasara – tikras darbymetis dviračių vagims. Policija praneša, kad ilgapirščiai laužėsi į sandėliukus, bastėsi po laiptines, terasas ir tautiečiams pridarė tūkstantinių nuostolių. Taip pat vagys jau nusitaikė ir į vos prieš kelis metus išpopuliarėjusius elektrinius paspirtukus.

REKLAMA

Dviračių entuziastui Eduardui prieš savaitę teko susidurti su ilgapirščiais. Vagys nušvilpė jo sūnaus transporto priemonę.

„Dviračio, kuris dvejus metus buvo laikomas po balkonu, prie daugiabučio langų, vieną rytą tiesiog neberadau. Supratau, kad vagystė tipiška. Atvažiavo, panašu, kad ne kažkoks narkomanas, o su mikroautobusu, nusikirpo spynas ir pasiėmė, ką reikėjo", – pasakoja vilnietis Eduardas.

Ir policija praneša, kad tokių vagysčių, palyginus su praėjusiais metais, padaugėjo. Nors skaičiuojant nuo pat metų pradžios augimas yra tik penki procentai, statistika į viršų gerokai šoktelėjo per karantiną. Vagys siaučia ne tik didmiesčiuose, kur dviračius pavagia tiesiog iš daugiabučių laiptinių, bet ir mažesnėse gyvenvietėse, kur dažniausiai įsilaužiama į sandėliukus.

REKLAMA
REKLAMA

Sostinės 3-ojo policijos komisariato bendruomenės pareigūnas Vaidas Maziliauskas sako, kad išsipūtusią dviračių vagysčių statistiką galėjo lemti ir tai, kad pandemijos metu be įprastų pramogų likę tautiečiai pradėjo pirkti daugiau dviračių, o ir prieš karantiną ilgą laiką nesivažinėję nusipūtė dulkes nuo seniau įsigytų ir retai naudotų transporto priemonių.

REKLAMA

„Pastebima tendencija, kad dažnai vagia iš laiptinių, sandėliukų, požeminių garažų, terasų. Žmonės galvoja, kad jei laiptinė yra rakinama, tai tą dviratį galime ten nesaugiai prirakinus palikti. Bet vagims tai yra gera terpė netrukdomiems pasidarbuoti", – sako policijos atstovas Vaidas Maziliauskas.

Nuolatos žaliąja transporto priemone važinėjantis Eduardas sako, kad po sūnaus dviračio vagystės imsis kitokios taktikos. Nupirkęs savo atžalai naują jis kaip ir savąjį žada apipurkšti dažais ir kiek apibraižyti. Tuomet ilgapirščiams esą nekyla noras imti apgadinto daikto.

REKLAMA
REKLAMA

Patarimą vilnietis turi ir pareigūnams. Jis siūlo policininkams tikrinti ne tik įtartinus garažiukus, kur dažnai pardavinėjami vogti daiktai, bet ir skelbimų portalus.

„Bandžiau susirasti naudotą dviratį Skelbiu.lt. Gal dešimčiai pardavėjų nusiunčiau užklausas, ar jie sutiktų pasirašyti pirkimo-pardavimo sutartį, kurioje būtų parašytas dviračio rėmas, kas yra pardavėjas, kas pirkėjas, kiek kainavo. Tai nė vienas neatsiliepė ir ką tai reiškia?" – sako vilnietis.

Na, o pareigūnai tautiečiams pirmiausia siūlo pasirūpinti savo nuosavybės saugumu. Jų ne tik nereikėtų laikyti lengvai matomoje ir pasiekiamoje vietoje, bet ir įsigyti tikrai saugias spynas. Geriausia tokias, kurių neįmanoma nukirpti net ir su didžiulėmis vielos žirklėmis. Taip pat internete yra ne viena platforma, kurioje galima savo naująjį pirkinį užregistruoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visą laiką, kai įsigyjate dviratį išsaugoti įsigijimo dokumentus arba unikalų numerį, kuris yra dažniausiai po pedalais. Nufotografuoti tą dviratį. Tad jei kada ir prarastumėte dviratį, bus lengviau paskelbti jo paiešką ir, jei rasime pas vagis, tai bus galima identifikuoti kieno tas dviratis", – pataria pareigūnas V. Maziliauskas.

Karantino metu buvo vagiami ne tik dviračiai, bet ir tautiečių pamėgti elektriniai paspirtukai. Panevėžyje ilgapirščiai vienai šeimynai pridarė žalos net už du tūkstančius eurų.

„Pavogti trys gana brangūs paspirtukai iš žmogaus sandėliuko. Tos vagystės pasitaiko labai įvairiai. Tada, kai paspirtukas be priežiūros paliekamas, net kai žmogus išeina trumpam. Pasitaiko ir kai laužiamasi į sandėliukus. Sulaužomos brangios spynos, išdaužiami langai", – sako Panevėžio policijos atstovas Tadas Martinaitis.

Pareigūnai praneša, kad dviračius ar paspirtukus vagia ne tik priklausomi ar asocialūs asmenys. Ne kartą pastebėti vagišiai vogtus dviračius besikraunantys ir į prabangius automobilius, tad gyventojai raginami įsigydami naudotą transporto priemonę reikalauti jų dokumentų ar patikrinti ar jis nėra įtrauktas į pavogtųjų sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų