REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Veryga apie galimą vaistą nuo koronaviruso: jo turime pakankamai

papildyta 18:07 val.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad deksametazonas, kuriuo Jungtinės Karalystės medikai pradės gydyti koronavirusu sergančius pacientus, yra senas ir žinomas vaistas, o jo Lietuvoje yra pakankamai.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad deksametazonas, kuriuo Jungtinės Karalystės medikai pradės gydyti koronavirusu sergančius pacientus, yra senas ir žinomas vaistas, o jo Lietuvoje yra pakankamai.

REKLAMA

„Vaistas yra seniai naudojamas medicinoje, jis daugeliui būklių naudojamas gydyti, tikrai nebrangus, paprastas, seniai žinomas vaistas“, – BNS antradienį sakė ministras.

„Jeigu jis tikrai yra efektyvus ir jį patvirtins kaip tinkamą gydyti, mums net kažko ypatingai stengtis nereikia, mes jo Lietuvoje tikrai turime, tai nėra joks deficitinis preparatas“, – teigė jis.

Ministras patikino, kad medikai šį vaistą gydymui nuo koronaviruso tikrai galės naudoti, kai tik bus patikrintas jo efektyvumas.

„Užtektų to, kad yra efektyvumas, aiškumas, kad jis padeda, tai mūsų medikai jį tikrai galės naudot“, – tvirtino A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, tam, kad būtų galima naudoti šį vaistą koronaviruso pacientų gydymui, būtina papildyti gydymo metodikas, iškart po to vaistą bus galima naudoti.

REKLAMA

„Tai žinoma, kai tik gausim normaliai duomenis, patys medikai turi susipažinti. Kodėl gi ne, tai nesudėtingas sprendimas“, – kalbėjo ministras.

Jis pridūrė, kad Lietuvos medikai su JK kolegomis konsultuojasi ir keičiasi informacija, tačiau kol kas nenurodė, kada galima tikėtis sprendimo dėl deksametazono naudojimo.

A. Vergos patarėja Lina Bušinskaitė taip pat pridūrė, kad šis medikamentas yra receptinis, skiriamas sąnarių ligoms, onkologinėms ligoms, sunkioms alergijoms, esant antinksčių nepakankamumui kaip pakaitinė terapija ir kitiems susirgimams gydyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Oksfordo universiteto mokslininkų grupės vadovaujamas tyrimas, apie kurio rezultatus pranešta antradienį, parodė, kad deksametazonas išgelbėjo trečdalį itin sunkiai sirgusių koronaviruso pacientų.

Apie tai paskelbęs britų sveikatos apsaugos ministras teigė, kad šiuo metu derinami formalumai, kad šiuo vaistu būtų galima gydyti koronavirusu sergančius žmones.

Lietuva ir mūsų šalies sveikatos sistema tikrai pasinaudos kolegų iš Didžiosios Britanijos patirtimi šiuo vaistu gydant koronavirusu (COVID-19) užsikrėtusius pacientus.

Juo labiau, kad to vaisto (dexamethasone) mūsų šalyje yra, nes juo gydomos kitos ligos. Pavyzdžiui, jis skiriamas gydyti sąnarių ligoms, onkologinėms ligoms, sunkioms alergijoms, esant antinksčių nepakankamumui kaip pakaitinė terapija ir kitiems susirgimams gydyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip geriausia vartoti šį vaistą, spręs ir rekomendacijas teiks medikai ekspertai ir klinikiniai farmakologai, kurie vertina galimybes ir pateiks rekomendacijas dėl šio vaisto skyrimo mūsų šalies pacientams.

Šis vaistas yra receptinis. Apie jo skyrimą ir naudojimą sprendžia gydantis gydytojas, jis skiriamas tik ligoninėje gydomiems pacientams.

Kol kas įrodymai yra maži apie šio vaisto veiksmingumą. Visgi Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas rodo, kad didžiausia nauda buvo tiems pacientams, kurie buvo labai sunkios būklės ir buvo intubuoti (taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija) arba jiems reikėjo papildomai deguonies terapijos. Kitaip tariant, šis vaistas buvo veiksmingiausias sunkiausiems pacientams“, – komentare rašė L. Bušinskaitė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų