REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmojo 2020-ųjų ketvirčio duomenimis, būsto kainos daugelyje išsivysčiusių pasaulio šalių, priešingai nei buvo prognozuojama dėl kilusios koronaviruso pandemijos, išaugo. Net 55 iš 56 šalių nekilnojamas turtas brango, skelbia rinkos analitikai.

Pirmojo 2020-ųjų ketvirčio duomenimis, būsto kainos daugelyje išsivysčiusių pasaulio šalių, priešingai nei buvo prognozuojama dėl kilusios koronaviruso pandemijos, išaugo. Net 55 iš 56 šalių nekilnojamas turtas brango, skelbia rinkos analitikai.

REKLAMA

Vienintele šalimi, kurioje vidutinė nekilnojamo turto kaina sausio-kovo mėnesiais krito yra Suomija (1,2 proc. lyginant su praėjusių metų vidurkiu). Kainų augimo lydere tapo Turkija, kur būstai brango 15 proc. Antroje vietoje – Naujoji Zelandija (14,5 proc.).

Daugiau nei 10 proc. nekilnojamas turtas brango Lietuvoje, Ukrainoje, Liuksemburge ir Portugalijoje, teigiama autoritetingų rinkos analitikų iš „Mansion Global“ ataskaitoje, kurią jie parengė kartu su konsultacijų bendrove „Knight Frank“.  

Analitikų teigimu, pirmojo ketvirčio rodikliai dar nerodo dabartinės nekilnojamo turto rinkos situacijos pasaulyje, nes skaičiavimai vyko dar iki aktyvaus koronaviruso infekcijos išplitimo pasaulyje ir karantino daugelyje šalių įvedimo. 

REKLAMA
REKLAMA

„Mes tikimės, kad pandemija labiau paveiks pardavimų apimtis, o ne nekilnojamo turto kainas. Mažai tikėtina, kad pardavėjai ryžtųsi ženkliai mažinti turto vertę. Masinio išsipardavimo padės išvengti žemos paskolų palūkanų normos ir kreditų atostogos, priemonės, kurios taikomos daugelyje išsivysčiusių šalių“, – aiškinama „Knight Frank“ komentare. 

REKLAMA

Prognozuoja laikiną kritimą

Daugelis užsienio nekilnojamo turto rinkos žaidėjų mano, kad globalaus karantino metu nekilnojamo turto kvadrato kaina kris, tačiau palaipsniui ataugs po pandemijos pabaigos. Tuo yra įsitikinę 57 proc. investuotojų, 70 proc. pardavėjų ir 51 proc. nekilnojamo turto konsultantų, sakoma tyrime, kurį neseniai paskelbė tarptautinė nekilnojamo turto vystymo bendrovė „Tranio“. 

Tuo, kad būstų ir kito nekilnojamo turto kainos kris jau po karantino priemonių atšaukimo, įsitikinę 24 proc. apklaustų investuotojų, 17 proc. pardavėjų ir 15 proc. nekilnojamo turto konsultantų. Daugiau nei trečdalis apklausos dalyvių pardavėjų mano, kad karantinas niekaip nepaveiks kainų – jos išliks tokios pačios. Taip mano ir 18 proc. investuotojų bei 14 proc. konsultantų.

REKLAMA
REKLAMA

„Artimiausius mėnesius rinkoje atsiras objektų su nuolaidomis, tikėtina, probleminių, – numato „Tranio“ ekspertai. – Objektus su nuolaida investuotojai turės būti pasiruošę pirkti „grynais“ ir gana greitai. Realių bankrotų nekilnojamo turto rinkoje užsienyje galima laukti rudenį – neefektyvūs ir prasiskolinę žaidėjai iš recesijos rizikuoja ir nebeišeiti. Tačiau projektai, kurie išsaugos stabilų nuomos srautą, bus parduodami be nuolaidų – tai prekybos centrai, gyvenamieji namai“.

2020-ieji pasauliui bus įsimintini ne tik dėl koronaviruso epidemijos. Mokslininkai perspėja, kad planetą gali užgriūti aršesni nei ankstesniais metais gaisrai, potvyniai, prastas derlius ir „bibliniai“ skėrių antskrydžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų