REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švelnėjančios karantino sąlygos padėjo daliai verslo sektorių atsigauti, tačiau ne visiems. Ir nors privačiuose darbo paieškos portaluose fiksuojamas augantis skelbimų skaičius, registruoto nedarbo lygis šalyje nemažėja.

Švelnėjančios karantino sąlygos padėjo daliai verslo sektorių atsigauti, tačiau ne visiems. Ir nors privačiuose darbo paieškos portaluose fiksuojamas augantis skelbimų skaičius, registruoto nedarbo lygis šalyje nemažėja.

REKLAMA

Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Lukas Savickas pirmadienį Vyriausybėje apžvelgė naujausias darbo rinkos tendencijas.

Verslas pamažu atsigauna

„Švelninant karantino sąlygas sektoriai atsigauna, tačiau tas atsigavimas matomas netolygiai visuose sektoriuose. Bedarbių skaičius ir nedarbo lygio augimas gegužės mėnesį lėtėjo. Balandžio mėnesį registruotų bedarbių skaičius išaugo 24 tūkst. Gegužę nedarbas augo toliau, tačiau net 80 proc. lėtesniu tempu ir toliau laikėsi stabiliai. 

Labiausiai lėtėjo registruotų bedarbių, anksčiau dirbusių apgyvendinimo ir maitinimo sektoriuose, ir kituose aptarnavimo veiklų sektoriuose“, – žurnalistams kalbėjo L. Savickas.

REKLAMA
REKLAMA

Fiksuojama, kad gegužę privačiuose darbo paieškos portaluose patalpintų naujų darbo skelbimų skaičius buvo 30 proc. didesnis nei balandį, tačiau vis dar išliko ženkliai mažesnis nei lygiai prieš metus.

REKLAMA

„Nors, palyginti su balandžio mėnesiu, matomas atsigavimas, tačiau naujų darbuotojų paklausa vis dar yra reikšmingai mažesnė negu iki karantino. Nuo karantino pradžios iki pirmo reikšmingo karantino taisyklių švelninimo gegužės 11 dieną apdraustųjų skaičius mažėjo 17 iš 19 sektorių. Labiausiai traukėsi būtent apgyvendinimo veiklos sektoriuje“, – pastebėjo L. Savickas.

Karantino švelnėjimo įtaka

Tiesa, gegužės 11 dieną reikšmingiau sušvelnintas karantinas lėmė ir tai, kad nuo gegužės 11 iki birželio 8 dienos apdraustųjų skaičius pradėjo augti 14 iš 17 susitraukusių sektorių.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvoje kovo mėnesį įvedus karantiną, stebėtas suteiktų naujų nedraudiminių laikotarpių skaičius buvo itin aukštas ir siekė apie 37 tūkst. asmenų, o įvedus karantiną apie 3 proc. apdraustųjų buvo nemokamose atostogose“, – sakė Vyriausybės vicekancleris.

Gegužės pabaigoje pastarasis skaičius siekė 1 proc. Daugiausiai nemokamose atostogose gegužės pabaigoje išliko darbuotojai transporto ir saugojimo sektoriuose – apie 3 proc. 

„Galima matyti, kad daugelyje sektorių buvo matytas karantino atpalaidavimo efektas, tačiau ne visuose. Būtent dėl to ir toliau buvo ir yra tikslinamos ekonominės priemonės, siekiant tai atliepti. <...>

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nedarbas visą praėjusį mėnesį išliko stabilus. Dabar turime kalbėti apie tai, kaip padėti šiam skaičiui mažėti. Tam buvo numatytos papildomos priemonės, ekonomikos skatinimo priemonės ir „Ateities DNR“ planas, kuris pagelbėtų mūsų ekonomikai prisitaikyti prie ištikusių globalių pokyčių“, – teigė L. Savickas.

Nuo karantino pradžios darbo neturinčių žmonių Lietuvoje padaugėjo 26,5 proc. iki 203,6 tūkst. Šiuo metu registruotas nedarbas siekia 11,8 proc., o karantino pradžioje jis buvo 9,3 procento.

„Sodros“ duomenimis, nuo karantino pradžios iki birželio 11 dienos į darbą priimta 110 tūkst. žmonių, o atleista 115 tūkstančių.

Kviečiame stebėti tiesioginę transliaciją:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų