REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne vienam koronaviruso infekcijos židiniui įsisukus asmeninėse šventėse sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga primygtinai, jei tik įmanoma, ragina kol kas jų atsisakyti. Jo teigimu, virusas ir vasarą niekur nedingęs, tad vertėtų toliau pasisaugoti.

Ne vienam koronaviruso infekcijos židiniui įsisukus asmeninėse šventėse sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga primygtinai, jei tik įmanoma, ragina kol kas jų atsisakyti. Jo teigimu, virusas ir vasarą niekur nedingęs, tad vertėtų toliau pasisaugoti.

REKLAMA

Paklaustas, ko galėtų palinkėti, kad vėliau netektų gailėtis atlaisvinus ribojimus ir atšaukus karantiną, ministras sakė, kad čia viskas labai paprasta – tiesiog reikėtų tų švenčių ar susibūrimų, kurių tikrai nėra būtina organizuoti, ir atsisakyti.

„Nereikėtų be reikalo nerizikuoti. Tikrai suprantame, kad žmonės yra ir susiplanavę tam tikrus renginius, ir anksčiau esame gavę klausimų dėl užsakytų patalpų, ar bus galima švęsti tam tikras šventes. 

Tai patarimas labai paprastas – jei tų švenčių atidėti neįmanoma, jei nematoma tokios galimybės, tai reiktų stengtis, jei tik įmanoma, šventę organizuoti lauke, atvirose erdvėse, stengtis neprisikviesti labai daug žmonių, kad vėlgi susibūrimas nebūtų didelis“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Jis sutiko, kad tokiose vietose didelės fizinės distancijos laikytis gali būti sudėtinga, todėl tą suprantant reikėtų vengti kviesi žmones, kurie serga įvairiomis ligomis, kurie yra garbingo amžiaus. 

REKLAMA

„Kad ir kaip norėtųsi turėti gražią šventę, reikia suprasti, kad tam tikrus šeimos narius reikia pasaugoti. Nepriklausomai nuo to, kad dabar yra vasara, geras oras, virusas niekur nedingo ir plitimas šventėse ir renginiuose rodo, kad ten rizika yra ypatingai didelė. Tad kol galime tų švenčių neorganizuokime ir vengime, jei yra galimybė, jose dalyvauti“, – ragino ministras.

9 atvejais – nežinomas šaltinis

Tai, kad asmeninės šventės kelia didžiausią susirūpinimą, patvirtino ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė:

REKLAMA
REKLAMA

„Susirgo absoliuti dauguma jų dalyvių ir tikrai nemažai sąlytį su jais turėjusių asmenų. Vienu atveju buvo nustatyta 150, kitu atveju – 180 sąlytį turėjusių asmenų. Didžioji dalis jų buvo izoliuota. Ir tai tikrai sumaišė žmonių planus, kurie net nedalyvavo tose šventėse.

Bet dar didesnė susirūpinimą kelia labai nedaug nustatyta atvejų, bet per savaitę 9 nustatyti nesusiję su židiniais, nei kitais registruotais atvejais susirgimų, nenustatėme susirgimų šaltinio. Tai reiškia, kad virusas niekur nedingo ir plinta visuomenėje. Laimei, tai vyksta nesparčiai, bet tokiu atveju neišeina nutraukti jo plitimo grandinės", – kalbėjo R. Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad nors birželio 17 d. šalyje oficialiai atšaukiamas tris mėnesius trukęs karantinas, dalis apribojimų, susijusių su gydymo įstaigomis, masiniais renginiais ir kelionėmis, liks.

„Tam tikras ribojimas judėjimo, sienų kontrolė, ypač, kai kalbam apie trečiąsias šalis ir šalis, kuriose sergamumo rodiklis viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų, turėtų išlikti. Taip pat turėtų išlikti apribojimai, susiję su masiniais renginiais, kurių dalyvių skaičiaus didinimas jau anksčiau pristatytas. Taip pat rekomendacijos dėl planinių paslaugų, dėl gydymo įstaigų veikimo, tai tam tikros rekomendacijos, ką reikėtų daryti“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA

Taip pat nuo birželio 17 d. tokių apsauginių priemonių kaip kaukės dėvėjimas išlieka rekomendacinio pobūdžio. 

Per vakar – 4 nauji atvejai

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad per paskutinę parą užfiksuoti 4 nauji koronaviruso atvejai. Viso patvirtintų atvejų nuo epidemijos pradžios susirgo 1756 žmonės. 

NVSC informuoja, kad trys iš keturių per praėjusią parą patvirtintų naujų koronaviruso atvejų užfiksuoti Vilniaus, vienas – Kauno apskrityje.

„Vilniaus apskrityje – trys, vienas – Kauno apskrityje“, – BNS penktadienį sakė R. Lingienė.

Jos teigimu, vienas iš sostinėje nustatytų atvejų – įvežtinis iš Danijos. Kitas atvejis sostinėje išaiškintas profilaktinio tyrimo metu – sergantysis nejaučia jokių simptomų. 

REKLAMA

Trečias atvejis sostinėje nustatytas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės darbuotojui, jaučiančiam infekcijos simptomus.

Ketvirtas atvejis nustatytas Kauno apskrityje, tačiau kol kas plačiau jo pakomentuoti visuomenės sveikatos specialistė negalėjo – apie šį ir apie kitus naujus atvejus vis dar renkama informacija.

Koronavirusu šiuo metu serga 272 žmonės, pasveiko – 1400, izoliacijoje šiuo metu yra 309 asmenys. Nuo koronaviruso mirė 74 žmonės, dar dešimt koronavirusu užsikrėtusių asmenų mirė dėl kitų priežasčių.

Nuo birželio pirmos dienos šalyje registruoti 15 įvežtinių atvejų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų