REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismas sutiko Paleckio byloje kaip liudytoją apklausti Melį

papildyta 13:24 val.

Šiaulių apygardos teismas pirmadienį patenkino šnipinėjimu kaltinamo buvusio politiko Algirdo Paleckio prašymą ir sutiko byloje kaip liudytoją apklausti Sausio 13-osios byloje nuteistą Jurijų Melį. 

Šiaulių apygardos teismas pirmadienį patenkino šnipinėjimu kaltinamo buvusio politiko Algirdo Paleckio prašymą ir sutiko byloje kaip liudytoją apklausti Sausio 13-osios byloje nuteistą Jurijų Melį. 

REKLAMA

Dėl dalyvavimo Sausio 13-osios įvykiuose septynerių metų laisvės atėmimo bausme nuteistas J. Melis figūruoja viename iš epizodų, dėl kurių A. Paleckis yra kaltinamas. 

Pasak teismo atstovo Vytauto Jončo, prokurorė su šiuo A. Paleckio ir jo gynėjų prašymu nesutiko, tačiau teismas nusprendė jį tenkinti. 

Šiame teismo posėdyje buvo apklausiamas A. Paleckis. Prokurorės prašymu, kaltinamųjų apklausa vykdoma neviešai. 

A. Paleckis taip pat teismui pateikė prašymą sušvelninti jam skirtą kardomąją priemonę – intensyvią priežiūrą. 

REKLAMA
REKLAMA

Sprendimą dėl šio prašymo teismas paskelbs kito posėdžio metu, birželio 8 dieną. 

A. Paleckis kartu su verslininku Deimantu Bertausku kaltinamas šnipinėjimu kitos valstybės naudai, veikiant organizuotoje grupėje. Buvęs politikas savo kaltę neigia ir teigia atlikęs žurnalistinį tyrimą. D. Bertauskas savo kaltę pripažįsta. 

REKLAMA

Bylą nagrinėti Šiauliuose kovo pradžioje paskyrė Lietuvos apeliacinis teismas, po to, kai nuo bylos nusišalino Vilniaus apygardos teismas.

Pasak Generalinės prokuratūros, nuo 2017 metų vasario iki 2018 metų spalio kaltinamieji, veikdami organizuotoje grupėje su Rusijos žvalgybos darbuotoju ir kitais Rusijos piliečiais, vienas iš kurių teismo pripažintas kaltu Sausio 13-osios byloje, Lietuvoje už piniginį bei kitokį atlygį galbūt rinko Rusijos žvalgybą dominančią informaciją.

Kaip kitoks atlygis nurodoma pagalba užmezgant kontaktus su Rusijos politinės partijos atstovais, siekiant vienos iš Lietuvos registruotų partijų finansavimo, taip pat – pagalba užmezgant verslo kontaktus. 

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinamiesiems, kaip teigia prokuratūra, buvo suformuotos užduotys rinkti informaciją apie Sausio 13-osios tyrusius pareigūnus ir teisėjus, taip pat informaciją apie kitas su Rusijos agresija prieš Lietuvą 1990-1991 metais susijusias bylas.

Be kita ko, kaltinamieji turėjo rasti Lietuvos institucijose dirbančių asmenų, kurie už neteisėtą piniginį atlygį Lietuvos teisėsaugos institucijoms pateiktų tikrovės neatitinkančią informaciją apie Sausio 13-osios byloje nuteisto Jurijaus Melio sveikatos būklę – buvo siekiama, kad tai turėtų įtakos jam skirto suėmimo pakeitimui į švelnesnę kardomąją priemonę ar kitaip palengvinti J. Melio kalinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Melis Lietuvoje buvo sulaikytas 2014 metų kovo mėnesį. Pernai teismas jam skyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę. 

Jis pripažįsta, kad 1991 metų sausį buvo viename iš tankų sovietams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą. Jo teigimu, pagal pulko vado įsakymą iš tanko buvo iššauti trys tušti šūviai.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų