REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skelbiama, iš kurių šalių grįžus į Lietuvą nereikia saviizoliuotis

vardija, kur geriau nevykti

Sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį paskelbė sąrašą šalių, iš kurių leidžiama atvykti užsieniečiams – į jį įtrauktos 27 valstybės. Atvykus iš 24 iš jų nebus būtina dviejų savaičių saviizoliacija.

Sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį paskelbė sąrašą šalių, iš kurių leidžiama atvykti užsieniečiams – į jį įtrauktos 27 valstybės. Atvykus iš 24 iš jų nebus būtina dviejų savaičių saviizoliacija.

REKLAMA

Atvykti be reikalavimo saviizoliuotis leista iš: Liuksemburgo, Nyderlandų, Italijos, Danijos, Lenkijos, Rumunijos, Prancūzijos, Suomijos, Vokietijos, Čekijos, Estijos, Austrijos, Bulgarijos, Latvijos, Vengrijos, Norvegijos, Šveicarijos, Kipro, Graikijos, Islandijos, Slovakijos, Kroatijos, Slovėnijos ir Lichtenšteino.

Saviizoliacija bus būtina, tačiau atvykti leista iš: Maltos, Airijos ir Ispanijos.

Anot ministerijos, jei užsienio valstybėje per pastarąsias 14 dienų susirgusiųjų COVID-19 skaičius 100 tūkst. gyventojų bus nuo 15 iki 25, tokios šalies piliečiams leidžiama atvykti į Lietuvą, tačiau jiems privaloma 14 dienų izoliacija. Jei susirgimų skaičius neviršija 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų, tokių šalių piliečiams ne tik leidžiama atvykti, bet jiems nereikia ir izoliacijos.

Tuo tarpu Lietuvos piliečiams leidžiama atvykti iš bet kurios šalies, tačiau jiems reikia 14 dienų izoliuotis tuo atveju, jei šalyje, iš kurios jie atvyksta, 100 tūkst. gyventojų tenka daugiau nei 15 COVID-19 ligos atvejų per pastarąsias dvi savaites.

REKLAMA
REKLAMA

Sąrašą šalių, iš kurių užsieniečiams galima atvykti į Lietuvą bei iš kurių atvykus nereikia saviizoliuotis, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga planuoja skelbti kiekvieną pirmadienį.

REKLAMA

„Pirmadieniais skelbiami sąrašai nebus nuolatiniai – jie galės kisti atsižvelgiant į situaciją – vieną savaitę į sąrašą įtrauktos valstybės kitą savaitę, jei jose pablogės situacija, galės būti iš jo išbraukiamos. Tai reiškia, kad iš tokių šalių užsieniečiai nebus įleidžiami į Lietuvą, o mūsų šalies gyventojai grįžę turės laikytis 14 dienų izoliacijos. Tad keliaujantys turėtų nuolat sekti šią informaciją“, – rašoma ministerijos pranešime.

Ministerija atkreipia dėmesį, kad jei kuri nors šalis patenka į Lietuvos sąrašą, tai nereiškia, kad lietuviai taip pat gali būti įleidžiami į ją – bendro susitarimo tarp visų Europos ekonominės erdvės valstybių nėra. Tiesa, toks susitarimas galioja tarp Baltijos valstybių.

REKLAMA
REKLAMA

Ši nauja tvarka galioja užsieniečiams iš Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos Konfederacijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės.

Sprendimai dėl užsieniečių iš trečiųjų šalių atvykimo kol kas nepriimti. 

URM vardija, kur geriau nevykti

Užsienio reikalų ministerija kai kurioms Europos Sąjungos valstybėms, Norvegijai, Islandijai ir Lichtenšteinui atšaukė aukščiausią perspėjimą „nevykti į užsienio valstybes“, tačiau specifiniai perspėjimai išlieka. Taip pat išlieka perspėjimas nevykti į Belgiją, Jungtinę  Karalystę, Švediją ir Portugaliją.

Užsienio reikalų ministerija ragina atsisakyti nebūtinų kelionių į Airiją, Ispaniją ir Maltą, kur sergamumas COVID-19 liga išlieka aukštesnis nei 15 susirgimų 100000 gyventojų per pastarąsias 14 dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vykstantys į kitas Europos ekonominės erdvės valstybes yra raginami imtis atsargumo priemonių. Ypač svarbu atkreipti dėmesį, kad sergamumo situacija gali pasikeiti labai greitai ir tai gali lemti būtinų apribojimų tiek užsienio valstybėse, tiek Lietuvoje atnaujinimą.

Atsižvelgdama į tai, kad pradėjo veikti Lietuvos, Estijos ir Latvijos tarpusavio Supratimo memorandumas dėl tarpusavio kelionių  apribojimų žemės, geležinkelio, oro ir jūrų transportu panaikinimo ir bendradarbiavimo COVID-19 krizės metu, Užsienio reikalų ministerija nuo birželio 1 dienos jokių specifinių rekomendacijų vykstantiems į šias šalis nebeteikia.

Valstybių, iš kurių galima atvykti, sąrašas skelbiamas čia.

Primename, kad kelionės rekomendaciją konkrečiai valstybei galite pasitikrinti  https://keliauk.urm.lt puslapyje.

Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją bei tiesioginius ministerijos pranešimus esant krizinei situacijai užsienio šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų