REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos advokatai – vienas pažeidžiamiausių verslo sektorių, kurio darbuotojai gali išnaudoti savo žinias plauti pinigus ar finansuoti teroristus. Tokią grėsmę įžvelgia Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). Tačiau advokatų bendruomenė stoja piestu prieš šį įvertinimą ir tvirtina, kad teigiama grėsmė ne tik nėra pagrįsta, bet ir žalinga šalies advokatūrai ir visai Lietuvai.

Lietuvos advokatai – vienas pažeidžiamiausių verslo sektorių, kurio darbuotojai gali išnaudoti savo žinias plauti pinigus ar finansuoti teroristus. Tokią grėsmę įžvelgia Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT). Tačiau advokatų bendruomenė stoja piestu prieš šį įvertinimą ir tvirtina, kad teigiama grėsmė ne tik nėra pagrįsta, bet ir žalinga šalies advokatūrai ir visai Lietuvai.

REKLAMA

Gegužės pabaigoje FNTT paskelbė Nacionalinį pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos vertinimą. Jame išskirti keturi labiausiai pažeidžiami verslo sektoriai, kuriems kyla didžiausia įtraukimo į pinigų plovimą ir teroristų finansavimą grėsmė. Vienas iš keturių aukščiausiu rizikos balu įvertintų sektorių – advokatai.

Vertinimas kelia abejonių

Su paviešintu vertinimu susipažinęs advokatas, buvęs FNTT direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Rameikis sako, kad dokumente pateikti duomenys ir faktai šokiruoja ir kelia abejonių, kuo jie pagrįsti.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiesiogine to žodžio prasme šokiravo. Nes apskritai neaišku, kuo tie duomenys yra grindžiami pačioje ataskaitoje“, – portalui tv3.lt kalbėjo Š. Rameikis.

REKLAMA

Š. Rameikis FNTT dirbo ir 2017 metais, kuomet buvo sudaromas pirmasis analogiškas rizikų vertinimas Lietuvoje. Tąkart pareigūnas buvo Darbo grupės, kuri kontroliavo vertinimo sudarymą, narys.

„Man vertinant, kaip turinčiam patirties šitoje srityje, atrodytų, kad galbūt paremti tie duomenys kažkokiomis neaiškiomis pažymomis, gautomis iš teisėsaugos institucijų. 

Yra vienetiniai kažkokie galbūt atvejai, kurie neturėtų dėti visiškai jokios dėmės visai advokatūrai ir visai advokatų bendruomenei. Nes tokius teiginius ir rizikas dėstyti, kaip dabar yra išdėstyta ataskaitoje, turi būti atlikti giluminiai tyrimai, analizės viso advokatų bendruomenės sektoriaus, kad pavyktų atsakyti į tokius klausimus, kurie šiuo metu yra išdėstyti ataskaitoje“, – portalui tv3.lt kalbėjo Š. Rameikis.

REKLAMA
REKLAMA

Jis akcentuoja, kad Lietuvoje advokatams nėra draudžiama steigti įmones ar bendrauti su juridiniais asmenimis, o pasakyti, kad advokatai padeda legalizuoti nusikalstamu būdu gautus pinigus steigdami įmones, pasak Š. Rameikio, yra mažų mažiausiai neatsakinga.

„Tie duomenys, kurie išdėstyti pačioje ataskaitoje, tikrai nepagrindžia iškeltų rizikų“, – sakė Š. Rameikis.

Žala advokatų reputacijai

Be to, anot Š. Rameikio, paviešintas vertinimas gali sukelti didelę žalą ir advokatų bendruomenei, ir Lietuvai.

„Šitoje ataskaitoje yra traktuojama taip, kad advokatai Lietuvoje yra susiję su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu. Iš esmės grindžiama tuo, kad advokatai yra išprusę, skaito nacionalinius ir Europos Sąjungos teisės aktus ir jie gali tokiu būdu padėti nusikaltėliams. Tai yra advokato misija būti protingu, apsiskaičiusiu žmogumi ir žinoti teisės aktus, kad galėtų užtikrinti teises ir laisves visų klientų“, – sakė advokatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje jis sako pasigendantis konkretaus įvardinimo, kiek advokatų Lietuvoje galėtų būti įsivėlę į minimas neteisėtas veikas.

„Kiek gi tų advokatų turėtų būti įsipainioję į neskaidrius sandorius, kad iš to būtų galima daryti tokias grėsmingas išvadas ir tokias grėsmingas ataskaitas. Šiandien dienai mes toje ataskaitoje nei aš, nei jūs jų nematome.

Jeigu tai grindžiama pavienėmis bylomis taip, kaip buvusi teisėjų byla, kur įsipainioję keli advokatai ir paskutinė byla, kur liečia galbūt keturis advokatus, ir sakyti, kad visa advokatų bendruomenė yra blogis, – mažų mažiausiai neatsakinga ir žalinga Lietuvai“, – teigė Š. Rameikis.

REKLAMA

Pasigenda bendradarbiavimo

Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė stebisi, kodėl advokatų bendruomenė apie FNTT vertinimą sužinojo tik jį jau atlikus, o ne prieš tai. Tarybos pirmininko teigimu, atliekant tokio pobūdžio vertinimą, derėjo kreiptis į advokatus, siekiant išsiaiškinti, kokias prevencines priemones jie taiko, kad išvengtų rizikos savo veikloje.

„Mus šiek tiek nustebino, kad, darant tokio pobūdžio tyrimus, nėra kreipiamasi į pačias asociacijas arba bent į advokatus. Mes negavome jokio paklausimo, jokios informacijos ar bent jau kontakto. Tai, mano supratimu, taip nedaromos tokios apklausos ir tokie tyrimai. 

Nes mes tą tyrimą, kuris buvo padarytas, gavome kaip faktą, kad toks atliktas ir taip yra. Mūsų supratimu, nėra tirta nei mūsų veikla, nei advokatūros, kaip asociacijos, veiklos modelis, ką mes esame padarę, kad būtų sumažinta rizikinga veikla“, – tv3.lt kalbėjo I. Vėgėlė.

REKLAMA

Tiesa, jis pripažįsta, kad advokato veikla, kalbant apie pinigų plovimą, yra pakankamai rizikinga.

„Todėl, kad advokato veikla, visų pirma, yra nukreipta į asmenį, tame tarpe ir asmenis, kurie galimai padarė nusikaltimus. Mes suprantame, kad papuolame į rizikos grupę. Bet, kokiu būdu mes kovojame su ta rizika ir siekiame jos išvengti, tai niekas su mumis nesusisiekė, niekas nesiaiškino. Man keista, kaip galima daryti išvadas, nežinant vidinių reguliavimų, planų ir taip toliau“, – sakė I. Vėgėlė.

Advokatų tarybos pirmininkas teigia, kad, kol eina savo pareigas, nėra girdėjęs apie dėl pinigų plovimo Lietuvoje nubaustus advokatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Su terorizmu, kad būtų advokatas „įsivėlęs“ aš tikrai neatsimenu per visas dvi savo kadencijas. Kad advokatas būtų įsipainiojęs į pinigų plovimą, mes irgi tokio atvejo neturėjome. 

Esame turėję keletą atvejų, kai advokatas pranešė apie galimą pinigų plovimą ir mes, Advokatų taryba, apsisprendėme, kad tai galėjo būti pinigų plovimas ir advokatas laiku pastebėjo jį. Perdavėme tai FNTT. Tai yra buvę bent keli atvejai tokie per veiklos mano istoriją“, – pasakojo I. Vėgėlė.

Į advokatų nuogąstavimą FNTT neatsako

Kaip nurodo FNTT, advokatų paslaugos priskiriamos prie aukščiausią rizikos balą gavusių verslo sektorių, kadangi advokatai sugebėtų taikyti įvairialypius pinigų plovimo ir teroristų finansavimo scenarijus. 

REKLAMA

Didžiausią grėsmę kelia nusikalsti linkusių advokatų nacionalinės ir tarptautinės teisės bei mokestinės aplinkos išmanymas ir šių žinių naudojimas bendradarbiaujant su nusikaltėliais, kuriant pinigų plovimo schemas, tam tikslui steigiant įmones ar nuosavybės grandines skirtingose šalyse, slepiant naudos gavėjus.

Tačiau patys FNTT sako negalintys komentuoti vertinimo turinio, nes šis buvo atliktas ne jų pačių, o tik tarnybos užsakymu. Be to, kaip portalui tv3.lt sakė FNTT atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas, tarnyba nėra įgaliota komentuoti suinteresuotų grupių pareiškimų.

Vis dėlto, anot Š. Rameikio, anksčiau dirbusio FNTT, tarnyba turėtų imtis pakomentuoti vertinimo ataskaitą ir pagrįsti pateiktus duomenis.

REKLAMA

„Negalima prisidengti institucijai, kad visą rizikos vertinimą atliko privati audito kompanija su savo ekspertais, nes ji pati taip pat turėtų išdėstyti rizikas ir jas įvertinti protingai ir atsakingai, kad nedarytų žalos Lietuvai. Nes tokios ataskaitos yra teikiamos tarptautinėms institucijoms. Įsivaizduokime, kaip atrodys, kad Lietuvos advokatai yra pinigų plovėjai ir galimą terorizmo finansavimą remiantys asmenys.

Dar kartą patikinu, kad tokį turinį privalo komentuoti FNTT ir tuos duomenis turėtų pagrįsti ir negalėtų prisidengti audito kompanijos teikiamos rizikos ataskaitomis. Nes ji yra atsakinga už pinigų plovimo prevenciją ir jų komentaras šiuo atveju būtinas, kadangi tuos teiginius, susijusius su advokatais ir išdėstytomis rizikomis, turi paimti ir paaiškinti“, – tvirtino Š. Rameikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertina rizikas

Šiemet aukščiausiu rizikos balu įvertinti virtualiosios valiutos keityklų operatorių, advokatų, prekybos atsiskaitant grynaisiais pinigais ir prekybos nekilnojamuoju turtu sektoriai.

Ne rečiau kaip kas ketverius metus atnaujinamas nacionalinis rizikos vertinimas identifikuoja grėsmes įvairiuose sektoriuose, juose nustato pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos mastą. Atliekant rizikos vertinimą, analizuojama susijusi grėsmė ir pažeidžiamumas, kurie vertinami balais nuo 1 iki 4 (nuo labai žemos iki labai aukštos rizikos). Rizikos dydį lemia grėsmės ir pažeidžiamumo derinys.

Šiemet pristatyta jau antroji nacionalinio pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos vertinimo ataskaita. Rizikos vertinimas, kurį koordinavo FNTT, truko ilgiau nei metus. Šiam tikslui į pagalbą buvo pasitelkti nepriklausomi UAB „Deloitte Lietuva“ ir užsienio ekspertai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų