REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulyje siaučiant koronavirusui ir valstybėms nedrąsiai atidarinėjant savo sienas, panašu, daugelis lietuvių atostogas leis tėvynėje. Didžiausi turistų traukos centrai pajūryje jau ruošiasi naujam poilsiautojų antplūdžio sezonui. Ši vasara, panašu, bus kitokia – poilsiautojai paplūdimiuose turės laikytis saugaus atstumo, o ir jų dėmesį atkreips krante budintys gelbėtojai, kurie nuo galvos iki kojų bus apsisaugoję nuo galimos grėsmės užsikrėsti. Tad kokia gi vasara laukia poilsiautojų ir juos globojančių gelbėtojų?

Pasaulyje siaučiant koronavirusui ir valstybėms nedrąsiai atidarinėjant savo sienas, panašu, daugelis lietuvių atostogas leis tėvynėje. Didžiausi turistų traukos centrai pajūryje jau ruošiasi naujam poilsiautojų antplūdžio sezonui. Ši vasara, panašu, bus kitokia – poilsiautojai paplūdimiuose turės laikytis saugaus atstumo, o ir jų dėmesį atkreips krante budintys gelbėtojai, kurie nuo galvos iki kojų bus apsisaugoję nuo galimos grėsmės užsikrėsti. Tad kokia gi vasara laukia poilsiautojų ir juos globojančių gelbėtojų?

REKLAMA

Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas sako, kad dėl koronaviruso pirmiausia yra būtina didinti dirbančių gelbėtojų skaičių, mat padedant skęstančiajam gelbėtojas neišvengiamai turės artimą kontaktą, todėl kurį laiką po gelbėjimo darbo dirbti negalės. 

„Tikrai padidės etatų, bus gal 10-15 gelbėtojų daugiau, negu buvo pernai ir užpernai. Kodėl tų gelbėtojų reikia? Mes stengsimės, kad gelbėjimo darbą atliktų vienas žmogus, jei tik tai įmanoma. Tai vienas žmogus, jei skęstantis sąmoningas, su vandens motociklu plaukia gelbėti, užkabina žmogų, partempia į krantą. Ten jau laukia gelbėtojai su visomis apsaugomis, bus ir su skafandrais, su pirštinėmis, kaukėmis. 

REKLAMA
REKLAMA

Tai tas vienas gelbėtojas, kuris plaukia prie žmogaus, turi kontaktą su nukentėjusiu. Tai tam išgelbėtam žmogui turi medikai atlikti koronaviruso testą, kad žinotume, ar jis serga, ar ne. Tai man jau reikia laukti iš medikų atsakymo, o gelbėtojas tas penkias ar šešias valandas turi būti izoliuotas. Tai mes dabar sprendžiame su Palangos miesto savivaldybe, kad tas gelbėtojas neitų į postą, kad jis pabūtų paplūdimyje arba, jei rasime, kokiose patalpose.  <...> Tai jei tas išgelbėtas žmogus bus neužsikrėtęs, tada gelbėtojas grįš į postą.  

REKLAMA

O jei žmogus užsikrėtęs, tada gelbėtojas turės eiti į saviizoliaciją, kur Palangoje yra numatyta kempinguose. Jis ten pagal viską turėtų būti 14 dienų. Bet mes prašysime, kad jau po 6 dienų būtų galimybė patikrinti gelbėtoją nuo koronaviruso, ir jei bus neigiamas rezultatas, tada mes po tų 6 dienų bandytume atšaukti atgal gelbėtoją į darbą. Tai dar nėra nuspręsta, mes dar tik kalbamės su Sveikatos apsaugos ministerija ir dėliojamės, kaip padaryti viską kaip įmanoma greičiau, nes reikia suprasti, kad jeigu užsikrės gelbėtojai ir nebus kam dirbti, bus lygiai tas pats, kaip ir medikams, tai mes nenorim to ir norim užbėgti įvykiams už akių“, – apie svarstomą tvarką pasakoja J. Pirožnikas.  

REKLAMA
REKLAMA

Pasak gelbėtojų vado, praėjusį sezoną pajūryje dirbo virš 40 gelbėtojų, o skaičius buvo reguliuojamas pagal poilsiautojų srautus. 

„Mes žiūrime ir situaciją vertiname pagal žmonių srautus – jeigu poilsiautojų yra daug, tai mes viename poste statome 4 gelbėtojus, jeigu matome, kad tarp postų yra didelis tarpas ir yra poilsiautojų didelė masė. Įsivaizduokit, jei per paprastą savaitgalį iki pusės milijono žmonių ateina, o ilgąjį savaitgalį būna ir iki milijono, tai mes sausumos transportu net negalime pravažiuoti pro paplūdimį. Tai mes pagal tai reaguojame ir skiriame gelbėtojų pajėgas. Tai vienintelė problema, kuri mums anksčiau buvo, kad turėjome skendusius žmones reanimuot ir transportuoti vandens transportu: nuo kranto paimdavom, nuplaukdavom iki laivo ir su laivu gabendavom ten, kur galėtume su medikais susitikti. Šį kartą mums taip nepavyks, mes nerizikuosime ir to nedarysime, lauksime krante“, – aiškina J. Pirožnikas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gelbėtojų vadas pažymi, kad pliažuose privalės būti išlaikomas 2 metrų atstumas tarp žmonių ir, kaip jis sako, čia reikės tiek papildomų pajėgų, tiek pačių poilsiautojų pagalbos, mat jie irgi turės priprasti prie naujos tvarkos. 

„Šito mums vieniems gelbėtojams nepavyks užtikrinti, mums reikės ir policijos pareigūnų, ir savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pagalbos, mums talkins ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba, turime bendradarbiavimo sutartį su Palangos užkarda, tikrai bus labai daug pareigūnų ir visi kartu bandysime suvaldyti visą šitą situaciją. <...> Bet tai turi daryti ir kiekvienas pilietis, kad žiūrėtų, kad nebūtų pažeidimų paplūdimyje, kad žmonės ten nevartotų alkoholio arba kažkokiam piliečiui pasakytų, kad arti gultis ir būti negalima. Bet žmonės žinokit sąmoningėja, kiekvienais metais vis gerėja situacija, ir aš manau, kad tie protingi žmonės, kai pamatys, kad vienas žmogus bus neatsakingas, apie jį praneš pareigūnams“, – pastebi J. Pirožnikas.

REKLAMA

Kalbėdamas apie žmonių srauto valdymą, gelbėtojų vadas teigia, kad kol kas dar nėra nieko nuspręsta – konkretesnių sprendimų tikimasi sulaukti artimiausiu metu.  

„Kada mes buvome pasitarimuose, buvo pasakyta, kad reikėtų valdyti žmonių srautus paplūdimiuose, bet aš prasitariau, kad jei norime valdyti žmonių srautą, turi būti paplūdimiai atžymėti ar tvoromis, ar virvėmis, kad būtų atitverta ir tada paskaičiuoti kvadratūrą ir kiek žmonių tame plote gali būti, kad būtų išlaikomi atstumai. 

Bet tada, vėlgi, būtų reikalinga gausios pareigūnų pajėgos, kad tai sukontroliuotų, o mes vieni, gelbėtojai, to nesukontroliuotume, nes neužteks žmonių, mes tik galime prisidėti ir padėti ir mes to daryti neatsisakome. Bet mūsų tiesioginė funkcija yra gelbėti skęstančius žmones. Aišku, mes turime pasirašę bendradarbiavimo sutartį su Palangos miesto savivaldybe ir padedame palaikyti viešąją tvarką“, – pastebi J. Pirožnikas. 

REKLAMA

Gelbėtojų vadas prasitaria, kad šį sezoną bus pasitelktas ir termovizorius, kuris matuos poilsiautojų temperatūrą ir, reikalui esant, informacija bus perduodama policijai.

„Mes turime bepilotį droną, kuris turi garsiakalbį, turime termovizorius, kurie gali matuoti žmonių temperatūrą. Jei pamatysime, kad žmogus turi temperatūros, pranešime policijai ir tada jau pareigūnai reaguos. Jeigu reikės, mes padėsime tuos asmenis ir sulaikyti, nes mūsų gelbėtojai, kurie budės krante, turės visas apsaugos priemones, visi jie turės dezinfekcijos skysčio, ir visi automobiliai ir keturračiai motociklai bus dezinfekuojami kiekvieną kartą. Dar svarstome, kad jei žmogus bus transportuojamas, atitverti automobilyje vairuotoją nuo keleivio plastikine sienele“, – pasakoja J. Pirožnikas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie apsaugas gelbėtojams, J. Pirožnikas teigia, kad jomis juos aprūpins Palangos miesto savivaldybė, tačiau taip pat tikimasi ir Sveikatos apsaugos ministerijos pagalbos.  

„Apsaugas mes gavome iš Palangos miesto savivaldybės, jie skyrė mums dezinfekcijos, kaukių, skydų, dabar mes su Sveikatos apsaugos ministerija bendraujam, konsultuojamės, kad jie irgi prisidėtų ir padėtų mums“, – teigia J. Pirožnikas.

Palangos miesto savivaldybės mero patarėja Jurgita Vanagė naujienų portalui tv3.lt teigia, kad kurorto svečiai apie taisykles bus informuojami prieš patenkant į paplūdimį, taip pat taisyklės bus primenamos ir pačiame paplūdimyje.

REKLAMA

„Apie tai, kad būtina laikytis saugaus atstumo, poilsiautojai bus informuojami ties įėjimais į paplūdimius įrengtuose informaciniuose stenduose, per paplūdimio radiją. Taip pat paplūdimiuose viešąją tvarką prižiūrės policijos pareigūnai, Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistai ir, esant būtinybei, primins poilsiautojams apie karantino laikotarpiu keliamus reikalavimus dėl saugaus atstumo laikymosi.

Pastaruoju metu, ypač savaitgaliais, Palanga sulaukia nemažai svečių. Pastebima tendencija, kad tiek vietos gyventojai, tiek ir kurorto svečiai yra sąmoningi, laikosi higienos reikalavimų bei saugaus atstumo nuo kitų žmonių“, – atsakyme tv3.lt informavo Palangos miesto savivaldybės mero patarėja Jurgita Vanagė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų