REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo liepos Lietuvoje pinga elektra ir dujos gyventojams

papildyta 12.15 val.

Gamtinės dujos buitiniams vartotojams nuo liepos atpigs 15-23 proc. Elektra buitiniams vartotojams nuo liepos pinga vidutiniškai apie 8 proc.

Gamtinės dujos buitiniams vartotojams nuo liepos atpigs 15-23 proc. Elektra buitiniams vartotojams nuo liepos pinga vidutiniškai apie 8 proc.

REKLAMA

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketvirtadienį pranešė patvirtinusi naujus bendrovės „Ignitis“ tarifus. Kainos mažėja rinkose nusistovėjus žemoms žaliavų kainoms. 

Dujas maistui gaminti naudojantiems gyventojams jos pinga 14,55 proc. – nuo 55 iki 47 centų už kubinį metrą (su PVM), o šildymui – 22,22 proc. nuo 36 iki 28 centų.

Trečiosios grupės vartotojams, suvartojantiems daugiau kaip 20 tūkst. kub. metrų, dujos pinga 22,86 proc. nuo 35 iki 27 centų. 

Pastovioji tarifo dalis nesikeičia. 

VERT nurodo, kad dujos pinga, nes antrąjį pusmetį prognozuojama 33,1 proc. mažesnė jų importo kaina – 11,49 euro už megavatvalandę (pirmąjį pusmetį – 17,17 euro). 

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat vartotojams grąžinama 0,72 mln. eurų už 2019 metų pirmąjį pusmetį įskaičiuotą didesnę dujų importo kainą, nei faktiškai už jas mokėta.

REKLAMA

VERT pirmininkė Inga Žilienė balandį Seime sakė, kad dujomis šildantieji namus sutaupytų apie 50-60 eurų per pusmetį, o jas naudojantys tik maistui gaminti – apie 5 eurus, priklausomai nuo suvartojimo. 

Nuo sausio dujos jau pigo apie 17,9 proc.

Elektra gyventojams nuo liepos pigs 8 proc.

Elektra buitiniams vartotojams nuo liepos pinga vidutiniškai apie 8 proc.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketvirtadienį pranešė BNS patvirtinusi naujus bendrovės „Ignitis“ tarifus. Kainos mažėja rinkose nusistovėjus žemoms žaliavų kainoms. 

REKLAMA
REKLAMA

Populiariausias „standartinis“ vienos laiko zonos tarifas mažėja 8,1 proc. (1,2 cento) iki 13,7 cento už kilovatvalandę (su PVM), dviejų laiko zonų – 7,7 proc. (1,3 cento) iki 15,5 cento (dienos) ir 7,5 proc. (0,8 cento) iki 9,9 cento (nakties ir savaitgalio). 

Plano „namai“ vienos laiko zonos tarifas mažėja 8,3 proc. (1,1 cento) iki 12,2 cento, o dviejų laiko zonų – 8,7 proc. (1,3 cento) iki 13,7 cento (dienos) ir 8,2 proc. (0,8 cento) iki 9 centų (nakties).

Abonentinis mokestis nesikeičia.  

Elektra gyventojams nuo šio sausio pabrango vidutiniškai 14,7 proc.

Elektra nuo 2014 metų kasmet pigo iki 2019 metų sausio, kai ji pabrango 15 proc., o nuo šių metų sausio jos kaina augo dar apie 14,7 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netrukus gyventojai patys rinksis elektros tiekėją

Anksčiau skelbta, kad valdžia galutinai pritarė visiškam elektros tiekimo rinkos liberalizavimui.  

Teigiama, kad tiekti elektrą gyventojams nori net tik Lietuvos, bet ir kitų Baltijos šalių įmonės. Visos jos žada pasiūlyti patrauklias kainas. 

Daugiausiai elektros suvartojantiems gyventojams apsisprendimą dėl nepriklausomo elektros tiekėjo reikės priimti iki gruodžio pradžios. 

„Šis pokytis labai svarbus tiek visiems elektros vartotojams, tiek tiekėjams, nes tai užtikrins konkurencingesnę elektros rinką ir žymiai daugiau ir įvairesnių paslaugų elektros vartotojams. (...) Šiandien startuojame su šia informacine kampanija, nes informuotas vartotojas yra vienas iš šio pokyčio sėkmės „laidininkų“, – yra sakęs energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. 

REKLAMA

Pasak jo, jau daugiau nei pusė ES šalių yra liberalizavusios elektros rinkas tiek buitiniams vartotojams, tiek verslui. 

Tiekimo rinkos liberalizavimas vyks trimis etapais. Nuo kitų metų norimą tiekėją galės pasirinkti daugiau kaip 5 MWh per metus suvartojantys vartotojai, nuo 2022 metų – daugiau kaip 1 MWh, o nuo 2023 metų – visi likę vartotojai. 

Pirmajai grupei liepą „Ignitis“ atsiųs laišką apie nuo 2021 metų sausio 1-osios pasibaigsiančią sutartį ir informaciją apie galimybę pasirinkti elektros tiekėją. Jiems sutikus, „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) perduos kontaktinius ir suvartojimo duomenis tiekėjams, o šie teiks savo pasiūlymus. Vartotojai iki gruodžio 10 dienos turės pasirinkti tinkamiausią tiekėją ir pasirašyti naują  sutartį.

REKLAMA

Iki sausio 1 dienos nepasirinkus nepriklausomo tiekėjo, vartotojams elektrą toliau tieks ESO, o  kainą,a bus 25 proc. didesnė nei biržos Nord Pool“ kaina. Pažeidžiamiems vartotojams bus taikoma palankesnė kainodara. 

„Garantinio tiekimo kainodara taip pat numatyta įstatyme ir prie elektros biržos kainos, taikant papildomą 1,25 koeficientą. Tikrai prasminga ir vertinga pasirinkti nepriklausomų tiekėjų paslaugas ir geriausius pasiūlymus“, – anksčiau kalbėjo ESO generalinis direktorius Mindaugas Keizeris. 

Anot jo, gyventojai jau šiuo metu renkasi nepriklausomus tiekėjus, tačiau monopolijos nevaržoma rinka visiškai susiformuos iki 2023 metų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektros įsigijimo ir tiekimo kaina sudaro apie 48 proc. galutinės kainos, kita dalis – perdavimas, skirstymas bei viešuosius interesus atitinkančios paslaugos bei kitos dedamosios – toliau liks reguliuojama.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) teigia toliau atidžiai prižiūrėsianti, kad tiekėjai teisingai taikytų kainų dedamąsias, kurias nustato reguliuotoja. 

„Taip pat mums svarbu užtikrinti visus gyventojus, kad ir kaina biržoje taip pat yra prižiūrima visų reguliuotojų (...), kad nebūtų manipuliavimo elektros biržoje ir galiu patikinti, kad ir toliau ta veikla bus vykdoma“, – sakė VERT pirmininkė Inga Žilienė. 

VERT duomenimis, šiuo metu verslui paslaugas jau teikia 27 elektros aktyviai veikiantys nepriklausomi elektros tiekėjai. 

REKLAMA

„Tie patys tiekėjai yra išreiškę pageidavimą ir teikti paslaugas gyventojams. Suinteresuotumas yra ne vien iš Lietuvoje registruotų tiekėjų, bet ir kitose Baltijos šalyse registruotų tiekėjų. Jie labai domisi šitu rinkos segmentu. Kiek teko kalbėtis su potencialiais tiekėjais, jie žada pasiūlyti tikrai patrauklias kainas gyventojams. Kaip jie išpildys pažadus, matysime kitais metais“, – kalbėjo VERT pirmininkė I. Žilienė. 

Taryba skelbia visą tiekėjų sąrašą, tad I. Žilienė rekomenduoja prieš pasirašant sutartis gyventojams pasitikrinti, ar tiekėjai teikia paslaugas. 

Šiuo metu dauguma gyventojų elektrą perka iš visuomeninio tiekėjo – valstybiniam holdingui „Ignitis grupė“ priklausančios bendrovės „Ignitis“, o kainą reguliuoja VERT.

REKLAMA

VERT suderino ESO parengtą Vartotojų informavimo apie elektros energijos rinkos liberalizavimą ir jo procesą planą. Kampanija tęsis visą liberalizavimo laikotarpį – iki 2023 metų. 

Vartotojų informavimo  plane numatyti informavimo kanalai, įskaitant interneto svetainę www.pasirinkitetiekeja.lt, bei formatai. 

Vartotojai taip pat bus informuojami  apie tai, kodėl naudinga rinktis nepriklausomą elektros energijos tiekėją, kaip tai padaryti, skatinant aktyviai įsitraukti į rinką ir gauti palankiausius pasiūlymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų