REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jauna vilnietė neslepia pasipiktinimo – vos tik išsiėmė individualios veiklos pažymą, šalyje buvo paskelbtas karantinas, ir ji neteko galimybės užsidirbti. Mergina paramos iš valstybės negauna, tad mokesčius moka iš santaupų ir priduria – ši situacija nemotyvuoja dirbti.

Jauna vilnietė neslepia pasipiktinimo – vos tik išsiėmė individualios veiklos pažymą, šalyje buvo paskelbtas karantinas, ir ji neteko galimybės užsidirbti. Mergina paramos iš valstybės negauna, tad mokesčius moka iš santaupų ir priduria – ši situacija nemotyvuoja dirbti.

REKLAMA

Su naujienų portalu tv3.lt susisiekusi vilnietė Aida ketverius metus Jungtinėje Karalystėje studijavo kiną. Tačiau galimybė likti užsienyje merginos nesuviliojo ir baigusi mokslus Aida grįžo į gimtinę.

Aida bandė susirasti darbą, tačiau užtrukus paieškoms, nusprendė išsiimti individualios veiklos pažymą ir darbuotis savarankiškai. Merginos individuali pažyma nurodo, kad Aida gali dirbti filmų produkcijos srityje ir šilkografijoje bei tekstilės gaminių apipavidalinime. Aida kuria išskirtinio dizaino drabužius ir nori pradėti savo verslą.

Individualios veiklos pažymą mergina išsiėmė vasario 28 d., o jau po kelių savaičių visoje šalyje buvo įvestas karantinas, apribojęs Aidos galimybę užsidirbti.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kol dalis tautiečių gali džiaugtis valstybės parama, Aidai džiūgauti nėra ko. 257 eurus siekiančią išmoką savarankiškai dirbantiesiems valstybė moka tik tokiu atveju, jei žmogus tokia veikla užsiima bent jau tris mėnesius. Aida į šią kategoriją nepatenka.

REKLAMA

„Tu pasiimi [pažymą] ir vos ne iš karto negali nieko daryt“, – naujienų portalui tv3.lt pasakojo mergina.

Kaip sako pati Aida, apribota galimybė dirbti ir nesuteikta valstybės parama motyvacijos tikrai neprideda.

„Vos ne skatina grįžti į darbo biržą, nes tu nespėji užsidirbti per tą laiką“, – kalbėjo ji.

Aidos teigimu, 257 eurų išmoka būtų paspirtis, nes šiuo metu mergina negauna jokių pajamų. Pasak jos, iš tų pinigų galėtų bent jau privalomą sveikatos draudimo mokestį sumokėti, ką dabar daro iš savo santaupų. Likusius pinigus Aida investuotų į verslo pradžią.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar man labai praverstų, aš galėčiau investuoti į tą savo pradžią. Nes neturiu aš jos, to reikalingo kapitalo“, – pasakojo mergina.

Naujienų portalas tv3.lt paklausė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM), kodėl nuspręsta išmoką mokėti tik tiems, kurie savarankiškai dirba bent tris mėnesius, pagal kokius kriterijus padarytas šis sprendimas.

„Siekta, kad asmuo būtų bent minimaliai mokėjęs mokesčius“, – lakoniškai atsakė SADM atstovai.

Savarankiškai dirbantys asmenys, kartu turintys ir darbo sutartis, gali gauti 257 eurų išmoką už mėnesį, jeigu jų uždarbis pagal darbo sutartį neviršija 607 eurų „ant popieriaus“. Tai numatančios Užimtumo įstatymo pataisos įsigalioja nuo gegužės 8 dienos – jas jau pasirašė prezidentas. Ši išmoka galės būti mokama ne tik karantino metu, bet ir du mėnesius po karantino pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į išmoką taip pat gali pretenduoti ir verslo liudijimus nuomai turintys gyventojai. Šių asmenų prašymai anksčiau galėjo būti nepatenkinti, tačiau jie taip pat turi teisę į išmoką, kuri mokama ekstremalios situacijos ir karantino metu.

Išmokos dirbantiems savarankiškai mokėjimas nutrūks automatiškai, kai Vyriausybė pabaigs karantiną arba jei asmuo nebeatitiks kažkurios iš numatytų sąlygų, pavyzdžiui, susiras darbą, kuriame bus mokama daugiau nei minimali alga.

Vienam savarankiškai dirbančiam asmeniui būtų skiriama ir mokama viena išmoka, nepriklausomai nuo to, kiek savarankiškų veiklų vykdo.

Ši išmoka nėra įtraukiama draudžiamąsias pajamas ir neturi įtakos jokioms kitoms išmokoms bei galės būti gaunama kartu su kitomis socialinio draudimo išmokomos – ligos, motinystės, vaiko priežiūros, nedarbo išmokomis ar pensija.

REKLAMA

Fiksuotą 257 eurų išmoką galės gauti sąlygas atitinkantys savarankiškai dirbantys asmenys:

individualių įmonių savininkai;

mažųjų bendrijų nariai;

tikrųjų ūkinių bendrijų ir komanditinių ūkinių bendrijų tikrieji nariai;

asmenys, kurie verčiasi individualia veikla (advokatai, advokatų padėjėjai, notarai, antstoliai ir kiti asmenys);

verslo liudijimus turintys asmenys (tarp jų ir asmenys, kurie verčiasi patalpų nuoma);

ūkininkai ir jų partneriai, kurių ūkis lygus 4 EDV (ekonominės valdos dydis) ar didesnis;

šeimynų dalyviai;

asmenys, gaunantys pajamas pagal autorines sutartis ar pajamas iš sporto bei atlikėjo veiklos ir kurie tuo pačiu metu neturi darbo santykių.

REKLAMA

Fiksuoto dydžio išmoka bus mokama, jeigu savarankiškai dirbantis asmuo atitiks visas šias sąlygas:

Savarankiška veikla buvo registruota ne trumpesnį kaip 3 mėnesių laikotarpį per paskutinius metus ir nebuvo išregistruota iki dienos, kai Vyriausybė paskelbė ekstremalią situaciją ir karantiną (vertinamas laikotarpis nuo 2019 m. kovo 16 d. iki 2020 m. kovo 15 d.);

Ekstremaliosios situacijos ir karantino metu asmeniui priskaičiuotas darbo užmokestis pagal darbo sutartį ar darbo santykiams prilygintus teisinius santykius neviršija minimalios mėnesinės algos (607 eurai bruto);

Juridinis asmuo negali turėti likviduojamos ar bankrutuojančios įmonės statuso.

Išmoka pasinaudoti galės ir nuo socialinio draudimo įmokų atleisti asmenys, pavyzdžiui, pensininkai, neįgalieji ar pirmą kartą pradėję veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl išmokos gyventojai turi kreiptis į Užimtumo tarnybą.

Naujienų portalas tv3.lt kiek anksčiau rašė apie neįgalios merginos istoriją. Ji užregistruota prastovoje, nes įmonės, kurioje ji dirba, veikla yra uždrausta karantino metu. Mergina negavo valstybės mokamos prastovos dalies ir baiminasi, kad ją galėjo prarasti vien dėl to, kad gauna neįgaliojo pašalpą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų