REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujausiais duomenimis, Lietuvoje per paskutinę parą koronavirusu užsikrėtė 8 žmonės, taip pat patvirtinta dar viena mirtis. Sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga trečiadienį spaudos konferencijoje pristatė naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo valdymą. 

Naujausiais duomenimis, Lietuvoje per paskutinę parą koronavirusu užsikrėtė 8 žmonės, taip pat patvirtinta dar viena mirtis. Sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga trečiadienį spaudos konferencijoje pristatė naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo valdymą. 

REKLAMA

A. Veryga teigia, kad šiandien Vyriausybės pasitarime bus teikiamas siūlymas Lietuvos statistikos departamentui pavesti rengti statistinę informaciją apie COVID-19 plitimą šalyje, siūlant gyventojams mobiliojoje programėlėje savanoriškai ir anonimiškai užpildyta anketas apie jų patiriamus simptomus, sergamumą lėtinėmis ligomis.

„Ši patirtis nusižiūrėta iš Izraelio ir ten veikiančių praktikų, tai tikimės, kad šitas funkcionalumas leis papildyti informacijos rinkimą tam tikrais duomenimis ir leis tiksliau prognozuoti galimus ligos protrūkius Lietuvos teritorijoje“, – kalbėjo A. Veryga. 

REKLAMA
REKLAMA

Pranešta apie dar dvi mirtis nuo koronaviruso: viso jau 68 aukos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė trečiadienį spaudos konferencijoje pranešė apie dar dvi mirtis nuo koronaviruso. Lietuvoje koronavirusas viso nusinešė 68 gyvybes. 

REKLAMA

R. Lingienė pranešė, kad šios mirtys dar nėra įtrauktos į statistiką ir tai bus padaryta rytoj. 

R. Lingienė pridūrė, kad COVID-19 aukomis tapo Antavilių pensionato globotinis ir Marijampoles savivaldybės gyventojas.

Kaip teigė R. Lingienė, Antavilių pensionato globotinis priklausė 81–90 metų amžiaus grupei ir turėjo lydimų susirgimų. Marijampoles savivaldybės gyventojas mirė gegužės 25 dieną, tačiau NVSC informaciją apie mirtį gavo tik šiandien. 

„Šis asmuo iki balandžio 26 dienos buvo gydomas Marijampolės Pirminės sveikatos priežiūros centro Slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje ir tą dieną pablogėjus sveikatai buvo perkeltas į Kauno klinikinę ligoninę, kurioje ir mirė“, – pranešė R. Lingienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienio rytą pranešta apie 66-ą mirtį nuo koronaviruso. Ligos auka tapo 61-70 metų amžiaus grupei priklausantis vilnietis, sirgęs gretutinėmis ligomis. 

„Šis asmuo susijęs su koronaviruso židiniu, esančiu Santaros klinikose, jis buvo hospitalizuotas krūtinės chirurgijos skyriuje“, – pranešė R. Lingienė.

„Šiuo metu Santaros klinikose COVID-19 liga buvo nustatyta 18-ai žmonių. 15 darbuotojų ir 3 pacientams. Deja, visi 3 pacientai mirė, apie šias mirtis buvote informuoti anksčiau“, – pridūrė R. Lingienė. 

Visi 8 nauji koronaviruso atvejai fiksuoti Vilniaus apskrityje

Trečiadienio rytą pranešta apie 8 naujus susirgimus koronavirusu. Visi jie, kaip spaudos konferencijoje pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė, fiksuoti Vilniaus apskrityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Du atvejai susiję su sergančiu Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotoju, susirgo jo artimieji. Trys atvejai susiję su buvusiais Vilniaus miesto klinikinės ligoninės pacientais. Taip pat fiksuotas pirmasis išorinis kontaktas su „Rimi“ darbuotoju – užsikrėtė sąlytį su vienu iš susirgusių darbuotojų turėjęs asmuo, artimas šeimos narys. Ir dar du atvejai galimai susiję su Santaros klinikomis, tačiau labai plačiai negaliu to komentuoti, nes epidemiologinis tyrimas dėl šių atvejų vyksta labai intensyviai“, – pranešė R. Lingienė. 

„Apibendrindama noriu pasakyti, kad net 6 iš 8 naujų koronaviruso atvejų yra susiję su esamais židiniais. Likę du atvejai, vėlgi, tikėtina, kad bus susiję su esančiu židiniu sveikatos priežiūros įstaigoje“, – pastebi R. Lingienė. 

REKLAMA

NVSC Vilniaus departamento vadovė pridūrė, kad dabartiniuose židiniuose iki šiol viso užfiksuoti 37 koronaviruso atvejai. 

„Vien kalbant apie mano paminėtus aktualius židinius Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, Santaros klinikose, UAB „Rimi Lietuva“, matosi, kad, atliekant atvejų epidemiologinę diagnostiką, mūsų epidemiologai nustatė net 37 naujus koronaviruso atvejus. Reiškia, susirgo 37 asmenys, užsikrėtę nuo asmenų dirbančių arba besigydančių mano minėtose įstaigose.

Tad norėčiau pasakyti, kad tai parodo, kaip svarbu laiku ir tinkamai identifikuoti susirgusius, ypatingai, besimptome forma susirgusius, ir ne mažiau svarbu, kad kuo operatyviau ir profesionaliau surinkti visus sąlytį turėjusius asmenis, įvertinti šio sąlyčio pobūdį ir riziką, ir šiuos asmenis kuo greičiau izoliuoti. Galite įsivaizduoti, jeigu šie asmenys nebūtų laikęsi saviizoliacijos reikalavimų, kaip paplistų infekcija“, – pastebėjo R. Lingienė. 

REKLAMA

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros virusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus), naudoti apsaugos priemones, vengti būriavimosi, nuo kitų asmenų išlaikant bent 2 metrų atstumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtariamu koronaviruso atveju laikomas:

1) asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) protrūkiai ar plitimas visuomenėje;

2) asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais ir buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios;

3) asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir kuriam būtina hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų