REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savarankiškai dirbantiems, tačiau ir darbo sutartį turintiems žmonėms, valstybės teikiama teikiama 257 eurų išmoka turėjo tapti dar viena paspirtimi karantino metu. Tačiau į Užimtumo tarnybą besikreipę žmonės sulaukė atsako – niekas negarantuoja, kad išmoka bus sumokėta, o susitikimo su tarnybos konsultantu gali teikti laukti ir iki rudens.

Savarankiškai dirbantiems, tačiau ir darbo sutartį turintiems žmonėms, valstybės teikiama teikiama 257 eurų išmoka turėjo tapti dar viena paspirtimi karantino metu. Tačiau į Užimtumo tarnybą besikreipę žmonės sulaukė atsako – niekas negarantuoja, kad išmoka bus sumokėta, o susitikimo su tarnybos konsultantu gali teikti laukti ir iki rudens.

REKLAMA

Žurnalistas Evaldas Gelumbauskas apie savo patirtį su Užimtumo tarnyba pasakojo socialiniuose tinkluose.

Paskelbus karantiną, daugelis individualią veiklą vykdančių asmenų neteko pajamų, nes jų veiklą apribojo Vyriausybės draudimai. Valdžia ištiesė pagalbos ranką savarankiškai dirbantiems ir nusprendė mokėti 257 eurų išmoką. Tačiau ši išmoka priklausė tik tiems savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie neturi darbo sutarčių.

E. Gelumbauskas į išmoką pirmiausia nepretendavo, nes pusę etato dirba Vilniaus regiono futbolo sąjungoje. Tačiau balandžio 30 d. Seimas nusprendė, kad į 257 eurų išmoką pretenduoja ir dirbantys pagal darbo sutartį, jei jų uždarbis neviršija 607 eurų „ant popieriaus.“

REKLAMA
REKLAMA

„O čia jau kaip tik mano zona, tad pagalvojau, kad jei valdžią pramušė ant dosnumo, būtų negražu atsisakyti“, – rašė žurnalistas.

„Niekur vykti nereikėjo, reikiamu laiku pasiskambinau, prisistačiau, sakau toks ir toks, esu pasirengęs priimti Valstybės paramą. Ponia kitame laido gale maloniai išklausė, o paskui taip pat maloniai paaiškino, kad šiuo metu apie jokią paramą nėra kalbos, nes sistema neveikia ir nežinia kada pradės veikti“, – pasakojo E. Gelumbauskas.

REKLAMA

Užimtumo tarnybos atstovė paaiškino, kad reikia patikrinti, ar besikreipusio asmens uždarbis pagal darbo sutartį yra ne didesnis nei 607 eurai.

„Tad numeskit gazą, apsišarvuokit kantrybe, ir ruoškitės kitam susitikimui. Kurį jums skiriu, tarkim, rugsėjo 24 dieną. Sakau, nežinau ar sulauksiu, tolokai tas rugsėjis. O ji man sako, tai ir nelaukit. Gyvenkit kaip gyvenote ir tiek. Jei nustatysime, kad jūs esate vertas paramos – tai ir paremsime. Jei paaiškės, kad nevertas, tai ir tiek žinių“, – teigė E. Gelumbauskas.

Žurnalistas juokavo, kad, jei netrukus atšauks karantiną, jį užgrius darbų lavina, tad jis ir pamirš apie susitikimą su Užimtumo tarnybos atstovais.

REKLAMA
REKLAMA

Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė naujienų portalui tv3.lt teigė, kad pasikeitus įstatymui, yra peržiūrimos ir vertinamos neišmokėtos išmokos savarankiškai dirbantiems asmenims, turėjusiems darbinius santykius ar dirbusiems pagal darbo sutartis. Jeigu tokių asmenų pajamos neviršys minimalios mėnesinės algos, išmokos bus skiriamos.

„Akcentuojame, kad šiuo metu savarankiškai dirbantiems asmenims, pateikusiems prašymą išmokai gauti, nieko daryti nereikia, sprendimai dėl išmokos skyrimo priimami per 3 dienas nuo dokumentų, patvirtinančių asmens atitiktį nurodytoms sąlygoms, gavimo Užimtumo tarnyboje dienos“, – komentavo M. Jankauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savarankiškai dirbančiam asmeniui išmokai gauti yra vertinami darbinės veiklos duomenys nuo karantino paskelbimo datos, tai yra kovo 16 d. Išmoka skiriama, jeigu asmuo atitinka Užimtumo įstatymo numatytas sąlygas ir jo darbo užmokestis yra lygus arba mažesnis už minimalią mėnesinę algą.

Mokėjimai už kiekvieną tolesnį mėnesį vertinami po 15 kito mėnesio dienos (kai darbdaviai būna „Sodrai“ pateikę informaciją apie išmokėtą darbo užmokestį) už kiekvieną mėnesį atskirai. Pavyzdžiui, mokėjimas už balandžio mėnesį formuojamas gegužės 18 d., už gegužę – nuo birželio 16 d.

Užimtumo tarnybos atstovė nepakomentavo, ar dažna praktika, kad susitikimai su tarnybos atstovais paskiriami po kelių mėnesių.

REKLAMA

„Užimtumo tarnyboje užsiregistravęs asmuo internetu automatiškai gauna kontrolinę žinutę apie nuotolinio susitikimo laiką, kuris siūlomas visiems besiregistruojantiems darbo ieškantiems asmenims internetu“, – teigė M. Jankauskienė.

Tačiau susitikimo rugsėjį E. Gelumbauskui laukti nereikės. Jis informavo naujienų portalą tv3.lt, kad po kelių dienų po įrašo socialiniuose tinkluose paskelbimo, jo sąskaitą papildė valstybės mokama parama savarankiškai dirbantiems.

Naujienų portalas tv3.lt kiek anksčiau rašė apie neįgalios merginos istoriją. Ji užregistruota prastovoje, nes įmonės, kurioje ji dirba, veikla yra uždrausta karantino metu. Mergina negavo valstybės mokamos prastovos dalies ir baiminasi, kad ją galėjo prarasti vien dėl to, kad gauna neįgaliojo pašalpą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų