REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje vakcinacija nėra privaloma ir jokių prievartinių priemonių nebus taikoma, spaudos konferencijos metu tvirtino Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Lietuvoje vakcinacija nėra privaloma ir jokių prievartinių priemonių nebus taikoma, spaudos konferencijos metu tvirtino Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Jo teigimu, kalbant apie skiepus galima pastebėti savotišką paradoksą. 

„Absoliuti dauguma pasaulio investuoja didžiulius pinigus į tai, kad vakcina būtų sukurta, jos labai laukia. Valstybės kooperuojasi, vakcinų gamintojai ieško sprendimų, jei vakcina bus patvirtinta kaip efektyvi, kaip būtų galima kuo greičiau pagaminti didelį kiekį, nes jos reikės labai daug kam tuo pačiu metu. 

O tuo metu dalis visuomenės nuogąstauja dėl kažkokio privalomo skiepijimo. Taigi žmonių skiepytis niekas nevers. Manau, kad turėsime daugiau  nei pakankamai tų, kurie lauks skiepo. Ir gal didesnė problema bus sulaukti pasiskiepijimo, nes tai yra ir fiziškai užtrunkanti procedūra, neįmanoma labai daug žmonių per vieną dieną paskiepyti“, – kalbėjo ministras.

Geros žinios dėl vakcinos

Portalas tv3.lt primena, kad penktadienį profesorius Saulius Čaplinskas pasidalino gera žinia dėl artėjimo prie vakcinos nuo COVID-19 sukūrimo.

REKLAMA
REKLAMA

Savo socialinėje paskyroje S. Čaplinskas teigė, kad atlikti bandymai su beždžionėmis parodė teigiamų rezultatų.

„GERA NAUJIENA. Du tyrimai su beždžionėmis nustatė, kad, užsikrėtus koronavirusais, gaminami antikūnai, kurie, kaip atrodo, apsaugo nuo būsimos ligos.

REKLAMA

Viename tyrime mokslininkai užkrėtė 9 suaugusias šunbeždžiones rezusus SARS-CoV-2. Gyvūnai susirgo, bet po 28 d. pasveiko. Kai mokslininkai beždžiones užkrėtė koronavirusais po savaitės, nė viena nesusirgo, nors kai kurių gyvūnų plaučiuose buvo nedidelis kiekis virusų. 

Kitame tyrime 25 beždžionės buvo paskiepytos prototipine COVID-19 vakcina, o 10 skiepytos nebuvo. Skiepytų beždžionių organizme susidarė antikūnai, o kai visos beždžionės tyrime buvo užkrėstos SARS-CoV-2, skiepytų beždžionių plaučiuose virusų koncentracija buvo nedidelė, o visų neskiepytų – didelė“, – rašė profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, profesorius pabrėžia, kad tokius pačius bandymus dar reikės patvirtinti ir tiriant žmones.

Naujausiais duomenimis,  per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 11 naujų koronaviruso atvejų, bendras nustatytų atvejų skaičius siekia 1604.

Tebeserga 424 užsikrėtusieji, tačiau dar išaugo pasveikusiųjų skaičius, tokių asmenų – jau 1111.

Dėl koronaviruso mirė 61 asmuo, dar aštuoni užsikrėtusieji mirė dėl kitų priežasčių. 

Per ketvirtadienį ištirti 6039 ėminiai, bendras laboratorijose ištirtų ėminių skaičius siekia 259 tūkst. 43.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų