REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą:

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą:

REKLAMA

Viruso plitimas. Per parą nustatyta 16 naujų užsikrėtimo atvejų, patvirtinta viena mirtis – nuo koronaviruso mirė židiniu tapusios Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Antakalnyje pacientas, sirgęs onkologine liga, jam buvo daugiau kaip 70 metų. Tai 61-asis mirties atvejis Lietuvoje. 

Sveikatos specialistai sako, kad nors paros atvejų padaugėjo, jie yra atsekami, siejami su žinomais židiniais, viruso plitimo visuomenėje šiuo metu nėra. Pastarosios paros nustatyti atvejai susiję su Santaros klinikomis, Vilniaus miesto klinikine ligonine, Respublikine Vilniaus universitetine ligonine, virusą parvežusiais tolimųjų reisų vairuotojais, „Rimi“ gamybos padaliniu Vilniuje ir bendrabučiu sostinės Pergalės gatvėje. 

Kaukių pirkimas. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga atšaukė kovo pabaigoje įvestus ribojimus įsigyti medicinines kaukes, respiratorius, pirštines ir dezinfekcinį skystį. Toks sprendimas priimtas įvertinus situaciją rinkoje, kad reikalingų priemonių yra pakankamai įsigyti visiems norintiems. Iki šiol vienam pirkėjui vieno apsipirkimo metu buvo galima parduoti ne daugiau nei 50 kaukių, iki litro dezinfekcinio skysčio, ne daugiau kaip 10 vienetų respiratorių ir ne daugiau nei 100 porų apsauginių pirštinių.

REKLAMA
REKLAMA

Pinigai už keliones. Seimas leido kelionių agentūroms karantino metu grąžinti pinigus už neįvykusias keliones per 90 dienų nuo keliavimo draudimo pabaigos, o ne per dvi savaites, kaip numatyta dabar. Įstatymas įsigalios, jei jį pasirašys prezidentas. Anksčiau Gitanas Nausėda yra vetavęs įstatymą, kurs numatė pusmečio terminą pinigams grąžinti. Įstatymo iniciatoriai sako, kad jis išgelbės kelionių organizatorius nuo bankroto, kritikai tikina, kad jis žalingas vartotojams ir prieštarauja Europos Sąjungos teisei. 

REKLAMA

Vaiko pinigai. Seimas pradėjo svarstyti prezidento siūlymą liepos mėnesį skirti papildomas vienkartines išmokas šeimoms su vaikais. Už įstatymo projektą po pateikimo balsavo 80 Seimo narių. Toliau jis bus svarstomas Seimo komitetuose, į parlamento salę grįš birželio pradžioje. Parlamentarai atmetė prezidento prašymą įstatymą svarstyti ypatingos skubos tvarka. Prezidentas teigia, kad išmokos per didesnį vartojimą paskatins ekonomiką. Kritikai teigia, kad ši priemonė padidins valstybės skolą, pinigai nebūtinai bus išleisti, o lėšas gaus ir dideles pajamas turintys žmonės, kuriems papildomos išmokos nereikalingos.

REKLAMA
REKLAMA

Vežėjų nuostoliai. Pristatytas tyrimas, kad Lietuvos krovinių vežėjų automobiliais verslas šiemet gali smukti 17 proc., darbo netektų apie 43 tūkst. žmonių, o viso sektoriaus praradimai galėtų siekti 829 mln. eurų. Tokį labiausiai tikėtiną pandemijos poveikio transporto sektoriui scenarijų numato tyrimą atlikusi bendrovė „Baltic Institute for Research and Development“. 

Manekenai restoranuose. Dešimtys madingai aprengtų manekenų užėmė lankytojų vietas Vilniaus senamiestyje įsikūrusiose kavinėse – jie lietuvių menininkų kūrinius pristato erdvėse, kurios turi būti paliktos laisvos dėl karantino reikalavimų. Keturiolika Stiklo kvartale išsibarsčiusių restoranų ir kavinių duris atvėrė 19 dizainerių darbams. Akcija truks dvi savaites, ji jau sulaukė tarptautinės žiniasklaidos dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Autobusai tarp Baltijos šalių. Trys tarptautinio keleivių pervežimo autobusais bendrovės pranešė atnaujinančios susisiekimą tarp Baltijos valstybių sostinių. „Lux Express“ susisiekimą atnaujins nuo gegužės 22-osios, „Ecolines“ – nuo gegužės 29 dienos, o „Eurolines“ – nuo birželio 5 dienos. 

Aktyvesnis judėjimas. Viešai skelbiami „Google“ duomenys parodė, kad pastarosiomis savaitėmis lietuviai ėmė aktyviau lankytis prekybos ir poilsio vietose, dalis grįžo į biurus, aktyviau naudojamasi visuomeniniu transportu. 

Užsienyje:

* Užsikrėtusių naujuoju koronavirusu žmonių skaičius pasaulyje peržengė 5 mln. ribą. Iki šiol mirė 328 tūkst. užsikrėtusių žmonių. Europoje patvirtinta 1,9 mln. užsikrėtimo atvejų, Jungtinėse Valstijose – 1,5 mln.

REKLAMA

* Latvijoje per parą patvirtinti devyni nauji užsikrėtimo atvejai, Estijoje – šeši, Baltarusijoje – 945. 

* Kinijos paskelbti oficialūs duomenys parodė, kad 91 proc. vidutinių ir mažų Kinijos įmonių nuo pirmadienio atnaujino veiklą, kuri buvo sustabdyta dėl pandemijos.

* JAV technologijų milžinės „Apple“ ir „Google“ sveikatos priežiūros institucijoms visame pasaulyje pasiūlė savo kontaktų su užsikrėtusiaisiais COVID-19 paieškos platformą. Sistema išsiųs tekstinius pranešimus asmenims, kurie galėjo kontaktuoti su žmonėmis, užsikrėtusiais koronavirusu. Pasak abiejų bendrovių, 22 šalys iki šiol paprašė leidimo naudoti platformą. Tikimasi, kad artimiausiomis savaitėmis šis skaičius dar labiau padidės.

REKLAMA

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu:

* Viešųjų pirkimų tarnyba įpareigojo Vilniaus valdžią nutraukti Nacionalinio stadiono statybos ir koncesijos konkursą. Vilniaus meras Remigijus Šimašius pareiškė, kad projektą Viešųjų pirkimų tarnybos rankomis žlugo „valstiečiai“ ir iškėlė idėją, kad savivaldybė ims statyti stadioną be kitų objektų. Vyriausybė teigia, kad savivaldybė nesugebėjo suvaldyti rizikų, o S. Skvernelis pareiškė, kad stadiono statybas turbūt perims Vyriausybė. Prezidentas G. Nausėda teigia, kad Viešųjų pirkimų tarnyba savo sprendimu „pademonstravo stuburą“.

* Teismas prokuroro prašymu pusei metų nušalino nuo pareigų kyšininkavimu įtariamą Kelmės rajono merą socialdemokratą Vaclovą Andrulį.

* Į Seimą dėl namo statybų aplinkybių iškviestas susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius pareiškė turįs dokumentus, kuriais gali pagrįsti 166 tūkst. litų (apie 48 tūkst. eurų), išleistų rekonstrukcijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų