REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors dvyliktokai nepatenka į rizikos grupę, bet jiems šiuo metu lygiai taip pat svarbu saugotis kaip ir vyresnio amžiaus žmonėms ar lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims. Tai patvirtina ir egzaminams šiuo metu besiruošianti abiturientė Miglė, kuri nerimauja tiek dėl pasiruošimo egzaminams, tiek dėl baimės susirgti, kad netektų egzaminų metu būti saviizoliacijoje. Naujienų portalas tv3.lt pasidomėjo, kaip egzaminai vyks tiems, kurie privalės likti izoliacijoje.

Nors dvyliktokai nepatenka į rizikos grupę, bet jiems šiuo metu lygiai taip pat svarbu saugotis kaip ir vyresnio amžiaus žmonėms ar lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims. Tai patvirtina ir egzaminams šiuo metu besiruošianti abiturientė Miglė, kuri nerimauja tiek dėl pasiruošimo egzaminams, tiek dėl baimės susirgti, kad netektų egzaminų metu būti saviizoliacijoje. Naujienų portalas tv3.lt pasidomėjo, kaip egzaminai vyks tiems, kurie privalės likti izoliacijoje.

REKLAMA

Šiuo metu nuotoliniu būdu besimokanti dvyliktokė Miglė teigė, kad greitu metu baigsis vykstančios pamokos ir prieš egzaminus dar ruošis savarankiškai. Mergina aiškino, kad dvyliktokai šiuo metu yra nežinomybėje, o informacija keičiasi nuolatos.

„Egzaminams mokykloje besiruošiantys mokiniai sulaukia daugiau mokytojų dėmesio bei pagalbos, o besimokant namuose sunku sulaukti atsakymų į iškilusius klausimus, gauname daugiau savarankiško darbo. Žinoma, tai nėra blogai, tačiau ne visuomet viskas būna aišku. Taip pat nuolat atsiranda ryšio problemų ir kitų techninių nesklandumų.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas labiausiai trikdančių nuotolinio mokymosi aspektų yra nežinomybė. Atrodo, kad situacija kiekvieną dieną vis keičiasi, karantinas vis pratęsiamas, o mes vis dar nežinome, kaip viskas vyks.

REKLAMA

Ar laikysime egzaminą vidury vasaros su kaukėmis mokyklose, kuriose ne visada yra oro kondicionavimo sistema? Kaip tuomet bus užtikrinamas kokybiškas egzamino rašymas, kuomet nuo karščio svaigsta galva? Vis gi, tai svarbus gyvenimo etapas, todėl visi norime egzaminus išlaikyti kuo geriau, o šiuo metu net nežinome, kaip tam ruoštis, kaip viskas vyks“, – apgailestavo abiturientė.

Kaip egzaminus laikys, kurie bus izoliuoti?

Nacionalinės švietimo agentūros laikinai einanti direktoriaus pavaduotojos pareigas Asta Ranonytė tv3.lt paaiškino, kad izoliuotis privalantiems abiturientams egzaminai bus atidėti ir juos galės laikyti pakartotinės sesijos metu.

REKLAMA
REKLAMA

„Mokiniams, kurie egzaminų vykdymo metu turėtų izoliuotis, pasirinkti egzaminai galės būti atidėti ir juos laikytų pakartotinės sesijos metu.

Kasmet pasitaiko mokinių, kurie dėl ligos ar kitos pateisinamos priežasties negalėdami  dalyvauti brandos egzamine pagrindinėje sesijoje, juos laiko pakartotinėje sesijoje“, – teigė A. Ranonytė.

Pasak jos, brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašas nenumato galimybės mokiniams vykdyti egzaminus nuotoliniu būdu. Šiuo metu dar nėra informacijos, kiek mokinių nuo birželio 22 d. iki rugpjūčio 4 d., kada vyks brandos egzaminai, turės izoliuotis.

Egzaminai prasidės birželio 22 dieną: kaip jie vyks?

Švietimo, sporto ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius teigė, kad dar teks spręsti, kaip atrodys abiturientų brandos egzaminai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar aišku jau tiek, kad jų egzaminų pradžia nesikeičia – jie prasidės birželio 22-ąją ir aiški laikymo tvarka: kai vienoje patalpoje brandos egzaminą laikys 9 abiturientai, tarp jų turi būti išlaikytas 2 metrų atstumas. Jei patalpa didesnė ir abiturientų joje daugiau, kiekvienam asmeniui turės būti užtikrintas 10 kvadratinių metrų plotas.

„Kol kas tokio siūlymo, kad egzaminai vyktų lauke nesame svarstę, bet kaip ir ankstesniais metais išlieka galimybė vykdyti egzaminus tiek klasėse, tiek didesnėse patalpose – sporto ir aktų salėse, tik vienu ir kitu atveju reikalavimai dėl atstumų, dėl dezinfekavimo, dėl patalpų valymo yra sugriežtinti“, – sakė švietimo agentūros atstovė A. Ranonytė.

REKLAMA

Beje, iki gegužės 18 d. abiturientai dar gali pakeisti savo pasirinkimą ir atsisakyti tų pernai pasirinktų brandos egzaminų, kurių renkantis būsimas studijas jiems jau tikrai nereikės.

Sveikatos apsaugos ministerija rekomendavo, kad  egzaminų metu tarp kandidatų ir vykdytojų turi būti užtikrintas ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas, o vienam asmeniui tektų ne mažiau kaip 10 kv., kai vienoje egzamino vykdymui skirtoje patalpoje yra daugiau kaip 9 asmenys.

Taip pat būtų pasirūpinta vienkartinėmis veido kaukėmis, patalpų vėdinimu, kompiuterinės įrangos valymu po kiekvieno panaudojimo, numatyta drausti kandidatams dalytis kanceliarinėmis priemonėmis.

REKLAMA

Šios sąlygos bus įgyvendinamos kartu su savivaldybėmis: „Šiuo metu nacionalinio lygmens institucijų, savivaldybių administracijų darbuotojų, mokyklų vadovų ir mokytojų visos pastangos dedamos pasiruošti sėkmingam brandos egzaminų sesijos organizavimui“,– pabrėžė ministras.

Brandos egzaminus šiemet laikys daugiau nei 28 tūkst. kandidatų

Šiemet brandos egzaminus laikys 28 tūkst. 267 kandidatai, iš kurių – 26 tūkst. 360 bendrojo ugdymo ir profesinių mokymo įstaigų abiturientų, 632 buvę mokiniai ir 1275 eksternai, ketvirtadienį išplatintame pranešime teigė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Anot ministerijos, lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas yra privalomas, jį laikys visi siekiantieji gauti brandos atestatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galima rinktis, ar laikyti šį egzaminą valstybinį, ar mokyklinį. Valstybinį brandos egzaminą pasirinko laikyti 17 tūkst. 268 kandidatai. Kaip mokyklinį jį šiemet pasirinko 8,5 tūkst. kandidatų“, – teigė ministerija.

Pasak jos, kaip ir kasmet, populiariausias išlieka anglų kalbos valstybinis brandos egzaminas, šiais metais jį laikys 18 tūkst. 653 kandidatai, matematikos valstybinį egzaminą laikys 15 tūkst. 965 kandidatai, o istorijos valstybinį egzaminą – 8 tūkst. 462 kandidatai. Biologijos valstybinį egzaminą pasirinko 5935, fizikos – 2384, geografijos – 3227, informacinių technologijų – 2 579, o rusų (užsienio) kalbos – 1794 kandidatai.

REKLAMA

Ministerijos teigimu, mažiausiai pasirinkusių prancūzų kalbos valstybinį egzaminą – jį laikys 27 kandidatai: „Kiekvienais metais stebime tendenciją, kad mokiniai ateina laikyti ne visų pasirinktų egzaminų. Šiais metais, atsižvelgiant į tai, kad pasirengimas egzaminams vyksta karantino metu, buvo sudarytos sąlygos mokiniams iš anksto informuoti apie egzaminus, kurių jie neketina laikyti.

Sumažėję egzaminų pasirinkimų skaičiai leidžia tiksliau planuotis pasirengimą egzaminams savivaldybėse ir mokyklose. Kita vertus, matome, kad mokiniams nuotolinis mokymas nebuvo prielaida iš esmės pakeisti savo sprendimus dėl egzaminų pasirinkimų“, – pranešime teigė Nacionalinės švietimo agentūros atstovė A. Ranonytė.

REKLAMA

Kaip teigia ŠMSM, iki gegužės 18 dienos apsigalvojo ir priėmė sprendimą nelaikyti matematikos valstybinio egzamino 922, istorijos – 682, anglų kalbos – 539 kandidatai. Kitų egzaminų atsisakė mažiau kandidatų. Iš viso kandidatai atsisakė laikyti 5,6 proc. egzaminų, kuriuos buvo pasirinkę laikyti 2019 metų rudenį. 2019 metais egzaminus laikė 30 072 kandidatai.

Pagrindinė šių metų brandos egzaminų sesija vyks birželio 22 – liepos 21 dienomis, rezultatai  bus skelbiami iki rugpjūčio 5-osios. Brandos atestatus mokyklos galės išduoti nuo rugpjūčio 7 dienos. Brandos atestatui gauti, anot ministerijos, šiemet reikia išlaikyti du brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros bei dar vieną dalyko brandos egzaminą ar parengti brandos darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso kandidatai galėjo rinktis ir laikyti ne daugiau kaip septynis brandos egzaminus. Pakartotinė egzaminų sesija vyks nuo liepos 22-osios iki rugpjūčio 4 dienos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų