REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
117
Darželis  (nuotr. Sauliaus Žiūros)

Darželiams pagaliau atvėrus duris nemąžta nerimas dėl koronaviruso plitimo. Nuogąstaujama, kad iš įvairių šeimų į darželius sugrįžę vaikai gali nejučia lengvai „pasėti“ virusą. Negana to, nors žinoma, kad vaikai COVID-19 infekcija serga lengviau, pasirodo vis daugiau mokslininkų duomenų, kad ši infekcija ir jiems gali būti mirtina.

117

Darželiams pagaliau atvėrus duris nemąžta nerimas dėl koronaviruso plitimo. Nuogąstaujama, kad iš įvairių šeimų į darželius sugrįžę vaikai gali nejučia lengvai „pasėti“ virusą. Negana to, nors žinoma, kad vaikai COVID-19 infekcija serga lengviau, pasirodo vis daugiau mokslininkų duomenų, kad ši infekcija ir jiems gali būti mirtina.

REKLAMA

Dar prieš svarstant dėl leidimo darželiams visuotinai vėl atverti duris gydytojai šį sprendimą vertino itin atsargiai. Nors viešojoje erdvėje skubėta cituoti straipsnius, neva vaikai viruso neperduoda, gydytojai infektologai portalui tv3.lt aiškino, kad daryti tokias skubotas išvadas būtų neteisinga.

Infektologas prof. Vytautas Usonis pabrėžė, kad tyrimų su vaikais dar yra labai nedaug ir su tuo susiduria daugelis pasaulio šalių. Nors gydytojas sakė sunkiai įsivaizduojantis, kaip būtų galima laikytis socialinio atstumo vaikų darželyje ar mokykloje, kartu sutiko, kad karantinas reikalauja kompromisų, tad ir šių įstaigų atidarymo neišvengsime.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai nėra visiškai saugu, bet reikia kompromiso. Labai atidžiai bus stebimi vaikų kolektyvai ir stebima, ar šeimose neatsiras susirgimai“, – sakė jis.

REKLAMA

Simptomai imituoja kitas ligas

Užkrečiamųjų ligų centro ir AIDS vadovas prof. Saulius Čaplinskas patvirtino, kad jau žinomas faktas dėl to, kad dauguma vaikų serga lengviau, nesikeičia, tačiau esama ir itin nerimą keliančių dalykų.

„Deja, kol kas neaišku, kodėl, bet vaikai gali susirgti ir labai sunkia klinikine ligos forma ir neišgyventi. Lygiai taip pat kaip ir gali būti sunkūs liekamieji reiškiniai ir žmogus galio likti neįgalus, sutrikti vystymasis“, – sakė jis.

Pašnekovas pabrėžė, kad šis virusas labai sudėtingas: „Iki galo nėra žinoma, kaip organizmas gali sureaguoti gavęs pakankamą viruso dozę. Jei nedaug viruso pateks į organizmą, tai jis gali pašalinti jį ir žmogus neužsikrės.“

REKLAMA
REKLAMA

Jis priminė, jog šiandien plačiai pripažįstama, kad naujasis koronavirusas yra kur kas labiau nenuspėjamas nei paprastas kvėpavimo takų virusas. 

„COVID-19 priskirta kitoms „didžiosioms pamėgdžiotojoms” – ligoms, kurios gali būti panašios beveik į visas. Nors virusai dažnai paveikia plaučius, bet taip pat gali smogti bet kur – nuo smegenų iki kojų pirštų. Ji gali būti virškinimo trakto liga, sukelianti tik viduriavimą ir pilvo skausmą. Ji gali sukelti simptomus, panašius į peršalimą ar gripą. Ji gali sukelti konjunktyvitą, slogą, raumenų skausmus, nuovargį, viduriavimą, pykinimą ir vėmimą, viso kūno bėrimą, kelių vietų patinimą ir paraudimą, gali dingti apetitas, skonio ir uoslės pojūčiai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunkiais atvejais gydytojai pastebi, kad sutrinka pacientų širdies ritmas, išsivysto širdies nepakankamumas, pakenkiami inkstai, aptemsta sąmonė, skauda galvą, pasireiškia traukuliai, Guillain-Barre sindromas, alpulys, sutrinka gliukozės kiekio valdymas. Tai ne tik karščiavimas ir kosulys, dėl kurių prasideda dusulys, kaip visi iš pradžių manė. Todėl ją labai sunku diagnozuoti ir dar sunkiau gydyti“, – dėstė S. Čaplinskas. 

Kitokie simptomai nei suaugusiems

Visgi pastebėta, kad vaikams dažniau pasireiškia virškinamojo trakto sutrikimai. ULAC vadovo teigimu, tai, kad vaikų simptomatika susirgus koronavirusu kiek skiriasi nuo suaugusiųjų, yra natūralu dėl jų higienos įgūdžių.

REKLAMA

„Kodėl vaikams dažniau pasitaiko žarnyno infekcijas primenantys simptomai? Viena iš prielaidų – dėl higienos įgūdžių ir elgsenos skirtumai. Daugiau virusų į vaikų organizmą patenka per virškinamąjį traktą, todėl jie ten ir pradeda dauginti. Todėl galbūt vaikams pirmieji virškinamojo trakto simptomų reiškiniai yra dažnesni nei suaugusiems“, – aiškino profesorius.

Nežinoma, kiek plačiai virusas pasklidęs 

Paklaustas, ar turi pagrindo nuogąstavimai dėl didesnė viruso sklaidos darželiuose plisti, S. Čaplinskas atkreipė dėmesį į bendrai pasirinktą neteisingą strategiją dėl testavimo.

„Atsakymas čia labai paprastas – mes nežinome, kiek plačiai virusas Lietuvoje cirkuliavo ir kiek gali būti tų žmonių, kurie susidūrė su virusu ir patys to nežino. 

REKLAMA

Labai blogai, kad iki šiol neatliekame populiacinių tyrimų – būtent ne PGR metodais, o kraujo serologiniu metodu, kuris padėtų atsakyti į klausimą, kur virusas jau paliko savo pėdsaką“, – dėstė pašnekovas.

Jo teigimu, tokiu atveju, žinant, kur virusas jau paliko savo pėdsaką, galima numanyti, kad ir namuose, ir kitoje vaiko aplinkoje gali būti besimptomių viruso nešiotojų, kurie gali vaiką užkrėsti.

„Taigi turėtume eiti prie tikslinių priemonių – identifikuojant kuo daugiau žmonių, kurie simptominiai ir ypač besimptomiai viruso nešiotojai. Ir tada svarbu, kad tokie asmenys nesilankytų darželyje, neleistų ten savo vaikų, kad darželio kolektyvas būtų ne rečiau kaip kartą į savaitę tikrinamas“, – pastebėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt primena, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigos buvo atidarytos gegužės 18 d. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų