REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis labiau nerimą kelia daugėjantis koronavirusu užsikrėtusiųjų medikų skaičius. Juolab dabar, kai gydymo įstaigos pradėjo teikti planines paslaugas ir nusidriekė ilgos žmonių eilės. Ir kaip dirba medikai dabar, kai ministras Aurelijus Veryga rekomenduoja skirtingose darbovietėse jiems dirbti ciklais?

Vis labiau nerimą kelia daugėjantis koronavirusu užsikrėtusiųjų medikų skaičius. Juolab dabar, kai gydymo įstaigos pradėjo teikti planines paslaugas ir nusidriekė ilgos žmonių eilės. Ir kaip dirba medikai dabar, kai ministras Aurelijus Veryga rekomenduoja skirtingose darbovietėse jiems dirbti ciklais?

REKLAMA

Apie tai TV3 studijoje kalbame su medikų sąjūdžio vadove Živile Gudlevičiene.

Vis labiau nerimą kelia užsikrėtę medikai. Per savaitę skaičiuojama, kad Santariškių klinikose užfiksuoti 8 medikai užsikrėtę, Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje – 15 darbuotojų. Tai kas čia yra? Gal būt pačios ligoninės žiūri aplaidžiai?

Iš tiesų ta situacija nėra labai ir nestandartinė, bet, aišku, neraminanti. Pažiūrėkim, kaip dažniausiai vystosi procesas būtent Lietuvoje. Visi sako, kad čia medikai perneša tą infekciją iš įstaigos į įstaigą, tačiau giliau paanalizavus tuos atvejus išaiškėja netgi ir nuo Ukmergės to pirmojo atvejo, išplito labai greitai ta infekcija visoje įstaigoje, kad vis dėlto pirminis židinys buvo nuo paciento, kurį lankė lankytojai ir ta infekcija išplito.

REKLAMA
REKLAMA

Vėl Antakalnio atvejį, atrodo, kad infekcija buvo pervežta su pacientais iš Antavilių pensionato. Tuo metu, kai juos tyrė dėl koronaviruso infekcijos jiems dar jinai nepasireiškė ir nebuvo teigiamas mėginys.

REKLAMA

Jeigu atvežami pacientai, kurie jau įtariama, kad gali sirgti, tai tikriausiai medikai turėtų iš karto galvot, kad rizika gali būt didesnė?

Bet, matot, jie vadovaujasi tuo, kad jis buvo neigiamas. Taip, galbūt jie gali sirgti, bet COVID-19 testas buvo neigiamas ir aišku, medikai jaučiasi saugesni. Tuomet neturi jie net ir teisės naudoti trečio ar ketvirto lygio priemonių. Jiems tiesiog jos nėra išduodamos.

O tarkim, kaip su Santariškių klinikom? Jeigu per savaitę aštuoni medikai? Tai visgi yra nemažai. Tai kas čia nesužiūri? Ar gydytojai patys pro pirštus žiūri į tas apsaugos priemones, ar ligoninės nesuteikia jiems tokių galimybių?

REKLAMA
REKLAMA

Vėl gi yra COVID-19 skyriai ir ne COVID-19 skyriai. Ir pagal tai yra skirstomos apsaugos priemonės. Šitas pacientas, kuris, kaip skaitome ir spaudoj, atvyko į krūtinės chirurgijos skyrių buvo koronaviruso testas – neigiamas, tai be abejo, buvo vienokios apsaugos priemonės skirtos darbuotojams. Vėl gi, po kurio laiko jis išvirto į teigiamą testą, bet jau jis tuo metu užkrėtė ir medicinos personalą. Ir taip ta infekcija išplito.

Bet gal tada tame kontekste daugėjant užsikrėtimų tarp medikų galima manyt, kad ministro A. Verygos rekomendacija, kad medikai dirbtų vienoj darbovietėj, ar tam tikrais ciklais kaip ir turėtų prasmės? Tarkim, medikas gali net nežinot, kad jis užsikrėtė ir nunešt į kitą gydymo įstaigą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieikim, prie pradžios, ką mes ir sakom – apsaugos priemonės, tinkamos apsaugos priemonės. Jeigu medikas jomis buvo aprūpintas, jis neturėtų nei užsikrėsti, nei pernešti tos infekcijos į kitą gydymo įstaigą. Beje, Antakalnio ligoninėj, kiek mus pasiekė žinios vis dėlto neleidžiama ten medikams dirbti kitose įstaigose ir būtent tie medikai, girdėjom, ir į Molėtus jiems neleista buvo važiuoti dirbti, tai kaip ir administracija ėmėsi tokių priemonių.

Dabar apie tas susidariusias eiles. Tai kokios tos eilės, su kokiomis jūs ir jūsų kolegos susiduriat?

Galima laukti jau net ir šešis ir devynis mėnesius. Skaičiau šiandien, kad tos susikaupusios eilės, tie susikaupę pacientai eiles gali nutęsti net iki devynių mėnesių.

REKLAMA

Ir grįžtant prie mūsų pokalbio pradžios – matom, kad daugėja užsikrėtusių medikų. Kaip manot, kaip toliau situacija dėliosis? Kaip ligonių vadovai, ar ketina skirti rimtesnes apsaugos priemones? Ar tiesiog ligoninės jų neturi ir negali jų skirti? Ar daugės tų užsikrėtusių medikų?

Ar daugės, tai galima galvot, kad tikrai jų bus. Ar sparčiai daugės – čia tokios prognozės būti negali. Bet atveriant jau ir tas paslaugas, pradedant ne tik nuotolines, bet ir ambulatorines, pradedant teikti paslaugas, tai ta rizika, kad ateis besimptomiai pacientai, bet infekuoti koronavirusu, tai ta rizika išlieka. Apsaugos priemonių ketvirto, penkto laipsnio yra nurodymai naudoti tiems, koronavirusu sergantiems pacientams. Tai vėl gi reikėtų peržiūrėti ir labai atsargiai tuos pacientus priiminėti ir kiekvienam kabinete turėti ir tą ekstrinę apsaugą nuo infektuoto paciento. Tikrai bus sudėtinga pradėti, vėl atnaujinti pasaugas, nes gali būti, kad atnaujinus paslaugas tikrai šoktels vėl užsikrėtimų banga. Tiek medikų, tiek pacientų.

Visą pokalbį žiūrėkite video reportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų