REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos hospise apie dvi savaites dirbusi Agnė Zuokienė apgailestavo, kad meilė medikams baigėsi. Po darbo koronaviruso židiniu tapusiose slaugos namuose moteris teigė, kad visi jaučiasi kaip raupsuotieji, visi aplink juos apeina kelis metrus.

Klaipėdos hospise apie dvi savaites dirbusi Agnė Zuokienė apgailestavo, kad meilė medikams baigėsi. Po darbo koronaviruso židiniu tapusiose slaugos namuose moteris teigė, kad visi jaučiasi kaip raupsuotieji, visi aplink juos apeina kelis metrus.

REKLAMA

Klaipėdos hospisas koronaviruso židiniu tapo balandžio viduryje, kai COVID-19 patvirtintas kelioms dešimtis globotinių ir darbuotojų. Iš viso pranešta apie 33 šia infekcine liga užsikrėtusius pacientus ir 12 darbuotojų. Trys iš užsikrėtusiųjų mirė.

„Aš dirbau su COVID-19 užkrėstais. Ar atsiras nebijančių paduoti man ranką? Tokie, kaip aš, dirbę su sergančiais, jaučiamės raupsuotieji. Mus apeina kelis metrus.

Žiauriai prisibijo ir tai nesmagu sakyti. Mūsų, kurie dirbome su COVID-19 buvo apie 300 per visą Lietuvą. Geriau būtų jiems padėkoti, negu juos dabar imti ir peikti. Nes dabar visi aplinkiniai bijo“, – tv3.lt pasakojo A. Zuokienė.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris iš arti pamatė, su kokiomis problemomis susidūrė slaugos namai ir kaip sunku čia gulintiems ligoniams.

„Vieną dieną senieji darbuotojai yra išsiunčiami į saviizoliaciją ir vietoj jų ateiname mes – su skafandrais, apsaugomis. Žmonėms buvo šokas ir neįsivaizduoju, ką jie galvojo.

REKLAMA

Mes atėjome prie jų, visiškai svetimi žmonės. Neabejoju, kad visi pacientai pergalvojo tą momentą – kur jie yra. Ačiū Dievui, kad pavyko juos įtikinti, kad visa tai tik laikina. Kai kuriuos jų tai žiauriai išgąsdino“, – prisiminė pašnekovė.

A. Zuokienė pasakojo, kad karantino metu Nacionalinis visuomenės sveikatos centras hospise liepė nurinkti visus daiktus.

„Gėlytes, paveikslus, nuotraukas. Žmonės labai skausmingai į tai reagavo ir aš neturėdavau, ką jiems atsakyti. Sakydavo, kad čia jiems padovanojo, čia jų šeimos nuotrauka. Ką man jiems reikėjo atsakyti, kad karantinas, kad negalima? “, – teigė moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš A. Zuokienės akis mirė moteris

Klaipėdos hospise mirė trys užsikrėtę pacientai. A. Zuokienė prisiminė ir prieš jos akis mirusią ligonę.

„Prie manęs mirė viena moteris. Ji tikrai numirė ne nuo COVID-19, bet su COVID-19, jei taip galima sakyti. Ji turėjo įsisenėjusį krūties vėžį, buvo kilusios metastazės, nupjautos krūtys.

Susilpnėjo žmogaus organizmas ir ji numirė su COVID-19, bet tikrai ne nuo to. Mes dėjome maksimaliai visas pastangas, bet nesugebėjome atgaivinti.

Klaipėdos paliatyvios slaugos ir šeimos sveikatos centre yra du žmonės, kurie realiai serga. Jei jie numirs – tai tuomet sakysime, kad jie numirė nuo COVID-19. Visi kiti mirė su COVID-19“, – pakartojo pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš dvi savaites pradėjusi savanoriauti Klaipėdos hospise A. Zuokienė tv3.lt pasakojo, kad ateityje pati ketina steigti hospisą.

„Kadangi turiu ilgametės, ne vienerių metų patirties, man iš tiesų labai rūpi ši tema ir ateityje pati ketinu steigti hospisą. Pamačius, kad šiame hospise yra iš tiesų didelės bėdos, o visi darbuotojai izoliuoti, supratau, kad reikia realių rankų.

Su hospiso direktore buvome pažįstamos iš anksčiau, kadangi pati esu hospiso paramos fondo vadovė, ne vienerius metus esame dalyvavę ir įvairiose konferencijose, man paliatyvios pagalbos tema yra labai svarbi ir artima“, – anksčiau sakė moteris.

Pasak A. Zuokienės, moteriai ypač rūpi, kad mūsų šalyje paliatyvioji slauga būtų teikiama, kiek įmanoma geriau:

REKLAMA

„Man tai labai rūpi, kad Lietuvoje paskutinė kelionė žmogaus būtų kiek galima oresnė ir neskausmingesnė tiek širdžiai, tiek kūnui“.

Klaipėdos hospise liko septyni sergantys pacientai

Klaipėdos hospise liko septyni sergantys pacientai, jų būklė patenkinama, penktadienį sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Klaipėdos miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje penktadienį medikas tvirtino, kad sprendimas sergančiuosius COVID-19 palikti hospise, o neužsikrėtusius perkelti, suvaldant protrūkį pasiteisino.

„Liko tik septyni teigiami, 22 yra neigiami, šiandien po pietų kartojame tyrimus, vyksta mūsų gydytojai. Tai dar kartą patvirtina, kad komisijos sprendimas izoliuoti židinį ir vykdyti visą pagalbą židinyje yra teisingas, ir tai rodo rezultatai“, – sakė V. Janušonis.

REKLAMA

Viena koronavirusu užsikrėtusi moteris iš hospiso yra gydoma Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, pasak V. Janušonio, ji jau perkelta iš reanimacijos į bendrą skyrių.

„Šiuo metu turime vieną pacientę iš hospiso, ji taip pat dėl COVID-19 sveiksta, turi kitų problemų. Ji buvo reanimacijos skyriuje, dabar bendrame skyriuje, jos būklė patenkinama. (...) Hospise septyni jaučiasi patenkinamai, kaip ir iki infekuotumo“, – sakė KUL vyriausiasis gydytojas.

Ekstremaliųjų situacijų komisija penktadienį aiškinosi, kaip vykdyti jos anksčiau priimti sprendimai iš hospiso iškeldinti sveikus globotinius, lokalizuoti koronaviruso židinį.

Dėl galimo kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo, piktnaudžiavimo ir neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla Klaipėdos hospise atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Ikiteisminį tyrimą nuspręsta pradėti po to, kai gauti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento atlikto hospiso patikrinimo rezultatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų