REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Seimas ėmėsi iniciatyvų, kuriomis siekiama užkirsti kelią medžioklei su lankais. Užkirsti kelią medžioklei su lankais siūlo ir valdantieji, ir opozicija, o valstiečiai taip pat siūlo sumažinti ir aplinkos ministro galias.

Ketvirtadienį Seimas ėmėsi iniciatyvų, kuriomis siekiama užkirsti kelią medžioklei su lankais. Užkirsti kelią medžioklei su lankais siūlo ir valdantieji, ir opozicija, o valstiečiai taip pat siūlo sumažinti ir aplinkos ministro galias.

REKLAMA

Seimas visiems įstatymo projektams po pateikimo pritarė. Valstietis Arūnas Gumuliauskas pasiūlė, kad parlamento aplinkos apsaugos komitetas išnagrinėtų visus tris įstatymo projektus ir apjungtų juos į vieną „normalų teisinį produktą“. Įstatymo projektai, nesvarbu ar kartu, ar sujungti į vieną, turės pereiti svarstymo ir priėmimo stadijas Seime.

Seimui pateikti trys skirtingi Medžioklės įstatymo pakeitimai. Valstiečiai Agnė Širinskienė ir Arvydas Nekrošius pasiūlė įstatyme įtvirtinti baigtinį medžioklėje leidžiamų naudoti įrankių sąrašą. Tokiu būdu teisė nustatyti tokį sąrašą, kai tvirtina Medžioklės taisykles, būtų atimta iš aplinkos ministro.

Pagal projektą, medžioti būtų galima ilgaisiais graižtviniais ir lygiavamzdžiais ginklais su optiniais taikikliais ar be jų, B ir C kategorijų trumpaisiais šaunamaisiais ginklais, kai siekiama nutraukti gyvūno kančias, taip pat tinklais, graibštais, gaudyklėmis, užtikrinančiomis gyvo ir nesužeisto gyvūno pagavimą, selektyviaisiais spąstais, užtikrinančiais staigią pagauto gyvūno žūtį.

REKLAMA
REKLAMA

Kita valstiečių atstovė Virginija Vingrienė siūlo Medžioklės įstatyme nurodyti ne leidžiamas, o draudžiamas priemones. Pagal jos projektą, būtų draudžiama medžiojant naudoti medžioklinius lankus, durklus ir kitus Medžioklės taisyklėse nurodytus ginklus. Taip pat būtų draudžiama naudoti medžioklinius prožektorius, kurių šviestuvas-žibintas pritaisytas prie šautuvo, išskyrus medžioklę masinių gyvūnų ligų atveju.

REKLAMA

Konservatoriai Aistė Gedvilienė ir Mindaugas Majauskas savo ruožtu siūlo įstatyme numatyti įpareigojimą Aplinkos ministerijai užtikrinti, kad medžioklė Lietuvos teritorijoje būtų vykdoma laikantis etiškumo, racionalumo, gyvūnų apsaugos, saugumo ir sėkmės kriterijų.

Anot jų projekto, ministerija turėtų užtikrinti, kad medžioklė nevyktų minėtiems kriterijams prieštaraujančiais būdais arba įrankiais, įskaitant medžioklę automatiniais ginklais, lankais, arbaletais, kitais templiniais ginklais bei kitais įrankiais, kurių naudojimas pažeidžia šiuos nuostatus“.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį aplinkos ministras Kęstutis Mažeika papildė Medžioklės taisykles punktu, nuo 2022 metų leidžiančiu medžioklę lankais. Jis teigė atsižvelgęs į Medžioklės tarybos rekomendaciją.

Kilus pasipiktinimui visuomenėje ir sulaukęs premjero, Prezidentūros kritikos K. Mažeika antradienio popietę galimybę nuo 2022 metų medžioklėje naudoti lankus iš taisyklių išėmė.

Tačiau gamtosaugininkų organizacijos ragina ministrą atšaukti ir kitus pakeitimus. Jie kritikuoja ir įteisintą leidimą tamsoje medžioti su šunimis invazinius žvėris, naudoti prožektorius medžiojant ne tik šernus, praplėstą barsukų medžiojimo terminą, panaikintą draudimą įrengti viliojimo vietas 300 metrų zonoje aplink gamtinius draustinius ir kitas nuostatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų