REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas gali niekada nepasitraukti, ir pasaulis turės išmokti su juo gyventi, kaip išmoko gyventi su ŽIV, perspėjo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), mirusiųjų nuo šios infekcijos skaičiui pasaulyje artėjant prie 300 tūkstančių.

Koronavirusas gali niekada nepasitraukti, ir pasaulis turės išmokti su juo gyventi, kaip išmoko gyventi su ŽIV, perspėjo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), mirusiųjų nuo šios infekcijos skaičiui pasaulyje artėjant prie 300 tūkstančių.

REKLAMA

JAV Federalinio rezervo sistemos prognozės taip pat gana niūrios. Ilgalaikis gamybos nutraukimas, siekiant pažaboti viruso plitimą, gali padaryti Amerikai ilgalaikės ekonominės žalos.

Vašingtonas dar padidino dėl pandemijos kilusią įtampą, apkaltinęs Kiniją bandymu pavogti intelektinę nuosavybę, susijusią su vaistų ir vakcinos nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 kūrimu. JAV prezidentas Donaldas Trumpas paleido dar vieną spalvingą frazę, galinčią supykdyti Pekiną.

„Vos tik sudarėme puikų Prekybos susitarimą, tik išdžiuvo rašalas, kai pasauliui smogė Maras iš Kinijos. Net 100 Prekybos susitarimų nieko nepakeistų – visos tos nekaltos gyvybės jau prarastos!“, – tviteryje parašė D. Trumpas.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinėse Valstijose trečiadienį buvo užregistruota daugiau nei 1,8 tūkst. naujų  mirties atvejų; iš viso šalyje mirė 84 059 koronavirusu užsikrėtę žmonės.

REKLAMA

JAV prezidentas ne kartą dėl to kaltino Kiniją, kur praėjusių metų pabaigoje atsirado šis virusas.

Dvi JAV saugumo agentūros trečiadienį dar labiau padidino spaudimą Pekinui pranešusios, kad Kinijos remiami programišiai mėgino pavogti intelektinę nuosavybę, susijusią su vaistų ir vakcinų nuo COVID-19 tyrimais.

„Kinijos pastangos taikytis į šiuos sektorius kelia didelę grėsmę mūsų valstybės atsakui į COVID-19“, – pabrėžė JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir Kibernetinio saugumo ir infrastruktūros saugumo agentūra.

Nė viena iš agentūrų nepateikė įrodymų jų pareiškimui pagrįsti.

„Gali niekada nepasitraukti“

Vakcina nuo COVID-19 leistų šalims ir ekonomikoms visiškai panaikinti karantiną ir galbūt uždirbtų milijonus dolerių savo išradėjams.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, pasak PSO, virusas gali niekada ir nedingti.

„Šis virusas gali tapti dar vienu epidemijas mūsų bendruomenėse keliančiu virusu ir šis virusas gali niekada nepasitraukti“, – sakė PSO Ekstremaliųjų padėčių programai vadovaujantis Mike'as Ryanas.

„ŽIV niekur nedingo, bet mes susitaikėme su šiuo virusu“, – kalbėjo jis.

Dėl tokių perspektyvų pasaulio vyriausybės yra priverstos priiminėti atsargius sprendimus, kad išlaikytų pusiausvyrą tarp užkrato plitimo užkardymo ir sąlygų ekonomikų atsigavimui sudarymo.

Artėjant lapkričio mėnesio rinkimams D. Trumpas nori kuo greičiau atgaivinti didžiausią pasaulio ekonomiką ir skubiai atnaujinti ekonominę veiklą, dažnai ignoruodamas sveikatos apsaugos pareigūnų rekomendacijas, 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų ekspertas Anthony Fauci pareiškė, kad per greitas ekonomikos atvėrimas gali sukelti nekontroliuojamų ligos protrūkių, tačiau prezidentas trečiadienį šį perspėjimą pavadino „nepriimtinu“. 

„Aš visiškai su juo nesutinku dėl mokyklų“, – pareiškė D. Trumpas interviu televizijos kanalui „Fox Business“, kuris bus transliuojamas ketvirtadienį. 

Sveikatos apsaugos ir ekonomikos sektorių interesų skirtumai dar labiau išryškėjo trečiadienį,  Federalinio rezervo vadovui Jerome’ui Powellui perspėjus dėl galimos „bankrotų bangos“, galinčios padaryti ilgalaikės žalos.

Ketvirtadienį pasirodė ir kitų būsimų verslo nuostolių ženklų. Didžiausia ir seniausia pasaulyje draudimo rinka „Lloyd's of London“ pareiškė, kad koronaviruso pandemija pasaulinei draudimo pramonei atsieis apie 203 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA

Remiantis Australijos paskelbtais duomenimis, per visuotinį karantiną šalyje balandžio mėnesį darbo neteko 600 tūkst. žmonių. Tai didžiausias skaičius valstybėje per pastaruosius 40 metų, kai registruojamas nedarbo lygis.

Ministras pirmininkas Scottas Morrisonas šiuos skaičius pavadino „siaubingai šokiruojančiais“.

Sienų kontrolė

Tuo metu Europos šalys toliau atidarinėja savo ekonomikas, pareigūnai skelbia vasaros turizmo atgaivinimo planus, nors būgštavimų dėl galimos antros infekcijos bangos išlieka.

Europos Sąjunga išdėstė planus, kaip šią vasarą atnaujinti keliones, tikėdamasi išgelbėti milijonus darbo vietų turizmo sektoriuje. Palaipsniui planuojama naikinti sienų kontrolę ir imtis atsargumo priemonių užkrato plitimui sumažinti.

REKLAMA

Prancūzijoje nuo trečiadienio vėl buvo atidaryti kai kurie paplūdimiai, tačiau juose leidžiama tik maudytis ar žvejoti. Anglijoje sušvelninti suvaržymai žmonėms išeiti iš namų.

Azijos valstybės taip pat po truputį grįžta prie įprasto gyvenimo. Japonija atšaukė nepaprastąją padėtį didžiojoje šalies dalyje, tik dar ne sostinėje ir ne didžiuosiuose miestuose.

Gerokai sumažėjus naujai registruojamų infekcijos COVID-19 atvejų skaičiui, premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) panaikino suvaržymus 39-ose iš 47 šalies prefektūrų.

Tuo metu Lotynų Amerikoje infekcija siaučia toliau. Per pastarąją parą nustatytų naujų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų skaičiui išaugus 60 procentų, Čilės vyriausybė trečiadienį paskelbė visiems privalomą griežta karantiną sostinėje Santjage,

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai reikėjo padaryti prieš mėnesį, maždaug prieš 20 dienų, nes yra daug užsikrėtusių žmonių“, – sakė pensininkė Juana Vergara.

Argentinos pareigūnai baiminasi dėl viruso protrūkio Buenos Airėse, kur viename skurdžiausių ir tankiausiai apgyvendintų miesto rajonų šoktelėjo užsikrėtimų skaičius.

Tačiau esama ir gerų žinių. Mauricijus paskelbė iškovojęs laikiną pergalę kovoje su COVID-19 infekcija, nes per 17 dienų šalyje nenustatytas nė vienas naujas užsikrėtimo atvejis.

Ši Indijos vandenyne esanti sala anksčiau pagal užsikrėtusiųjų skaičių lenkė kitas Rytų Afrikos šalis. Per šešias savaites joje buvo užregistruoti 332 infekcijos atvejai, 10 žmonių mirė.

REKLAMA

Tačiau įvedus vieną griežčiausių karantinų Afrikos regione, šalis numalšino infekcijos bangą.

„Laimėjome šį mūšį padedant visuomenės bendradarbiavimui, – paskelbė sveikatos ministras Kaileshas Jagutpalas. – Bet mes dar nelaimėjome karo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų