REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigia, kad verslininkai ir verslo atstovai pasipiktinę valdžios sprendimais dėl apribojimų kavinėms, restoranams, barams, naktiniams klubams ir kitoms pasilinksminimo vietoms, esančioms uždarose patalpose. Nuo pirmadienio vėl galės veikti restoranai, barai ir kavinės viduje, tačiau turės laikytis papildomų saugumo priemonių.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigia, kad verslininkai ir verslo atstovai pasipiktinę valdžios sprendimais dėl apribojimų kavinėms, restoranams, barams, naktiniams klubams ir kitoms pasilinksminimo vietoms, esančioms uždarose patalpose. Nuo pirmadienio vėl galės veikti restoranai, barai ir kavinės viduje, tačiau turės laikytis papildomų saugumo priemonių.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) teigimu, tarp staliukų ir lankytojų turės būti mažiausiai dviejų metrų atstumas, o įrengus pertvaras tarp stalų, mažiausiai 1 metras. Vienam žmogui turi būti skirt 10 kv. metrų patalpos ploto.

Be to, prie vieno stalo galės sėdėti ne daugiau kaip 5 žmonės, išskyrus šeimos narius. Ribojamas ir darbo laikas viduje: nuo 8 val. iki 22 val.

REKLAMA
REKLAMA

Nemato jokios logikos: Vilniaus senamiestį reikės uždaryti?

Asociacijos prezidentė E. Šiškauskienė kritiškai vertina tokius reikalavimus ir sako, kad jie yra nelogiški. Pasak jos, su ministerija buvo derinami vieni sprendimai, bet paskutiniu metu ėmė ir pakeitė.

REKLAMA

„Labai ilgai to laukėme, nes orai nedžiugina lauko kavinių ir ne visi jas turi. Bet esame nusivylę reikalavimais. Pavyzdžiui, 10 kv. m. žmogui įleidžiant srautus – tai kažkokia mistika. Vieni reikalavimai prieštarauja kitiems. Niekas su mumis nederino to punkto.

Viena – Sveikatos ministerijos nuomonė, o kita – gyvenimo realybė. Buvome sutarę, kad esant pertvaroms, bus 1 metras, 2 metrų atstumai tarp žmonių ir prie staliuko iki 5 žmonių. Staiga, netikėtai įdedama sąlyga: 10 metrų žmogui įleidžiant į kavinę srautus. Tuomet nesuprantame, kam kiti reikalavimai, nes viskas labai kertasi.

REKLAMA
REKLAMA

Jei kavinė turi 50 kv. m., tai joje gali sėdėti 4 žmonės? Tai visą Vilniaus senamiestį reikėtų uždaryti? Nes tokių plotų niekas neturi. Mus labai nustebino šitas sprendimas ir jame visiškai nematome logikos“, – kalbėjo E. Šiškauskienė.

Neaišku, kodėl ribojamas darbo laikas

Pasak asociacijos prezidentės, visiškai nėra logikos ir dėl darbo laiko ribojimo. Restoranai, barai, kavinės ir naktiniai klubai viduje galės veikti nuo 8 iki 22 val.

„Kodėl vasarą restoranas turi dirbti iki 22 val.? Leidime minimi ir naktiniai klubai. Supratome, kad tas laikas yra trumpinamas būtent, kad nebūtų naktinių klubų, bet sąraše ir jie dabar yra, tai jau visai tampa nebeaišku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdininkams labai paprasta: dabar gegužę iki 22 val., paskui gal pratęs iki 23 val. ar 24 val. Bet savininkams reikia susidėlioti darbuotojų grafikus, nėra taip paprasta išsikviesti ir sudėlioti pamainas.

Keistas jausmas, kai su tavimi derina, nusiunti pasiūlymus, bet niekas į tai neatsižvelgia. Tada, kam reikia dėti tą pliusą, kad derinama su verslu? Mes matome labai keistų sprendimų, kurie vyksta kabinetuose, bet niekada nėra pakviečiamas verslas“, – kalbėjo E. Šiškauskienė.

Jeigu jie nors kartą nueitų į naktinį klubą – tai suprastų

Pasak asociacijos prezidentės, šiame nutarime taip pat nėra logikos. A. Veryga komentavo, kad nenori, jog atsidarytų naktiniai klubai, todėl ir restoranus, ir kavines ir kitus padarė iki 22 val.

REKLAMA

„Jeigu jie nors kartą nueitų į naktinį klubą – tai suprastų, kad naktiniai klubai anksčiau kaip nuo kokios 24 val. neveikia. Tuomet kam kitų sąskaita trumpinti darbo laiką? Kodėl restoranai vasarą negali dirbti iki 24 val.?

Naktiniai klubai dabar visiškai nesusiję su šia schema. Ar jie atsidarys 21 val., o užsidarys – 22 val.? Skambino man iš naktinių klubų ir nuomotojai jau sako jiems, kad jums jau leido dirbti – tai dirbkit. Tai kaip jiems dirbti – 1 valandą. Mes žiūrime ir niekaip negalime atsistebėti.

Matosi, kad A. Veryga nesilanko klubuose ir nelabai įsivaizduoja – kas juose vyksta ir kokiu laiku jie dirba. Ar jie yra įtraukti į tą sąrašą? Teoriškai taip, bet praktiškai – ne. Matosi, kad visiškai nežinoma, kaip veikia verslas. Vienas dalykas, kas matosi pro kabineto langą, o kitas – koks tikras gyvenimas. Keista, kad kuriant bet kokias taisykles verslui – verslas nėra kviečiamas“, – sakė E. Šiškauskienė.

REKLAMA

Pasak E. Šiškauskienės, jie vėl kreipėsi į ministeriją, prirašė daug laiškų, kad apribojimai būtų keičiami: „Kiek mums vėliau darbo, kad vėl atsuktume. Vėl žaisti ir rašinėti šimtą laiškų. Kiek verslui vėl reikalų, kad vėliau būtų pataisyta kokia nuostata. Tuomet vyksta posėdžių posėdžiai ir darbo grupės, kad panaikintų kokį vieną punktą, kurį valdininkas parašė per klaidą arba iš viso neturėjo supratimo. Visi jau pasipiktinę, kad nekomunikuoja. Atrodo, kad sieną pasistatė: ten yra valdininkai, o čia – verslas, kuris ignoruojamas ir nekviečiamas.

Kas nustatys prie stalo sėdinčių giminystę?

Reikalavimuose apibrėžta, kad prie vieno stalo galima sėdėti ne didesnėmis nei 5 žmonių grupėmis, išskyrus šeimos narius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kas nustatys tą giminystę ir patikrins? Tai nedarykime tokių reikalavimų. Žmonės nėra kvailiai ir jie yra pakankamai atsakingi ir sąmoningi – jie žino, su kuo saugu ar nesaugu bendrauti. Tokių dalykų nepatikrinsi.

Tikrai nereikėtų tokių perteklinių reikalavimų, kurių neįmanoma įvykdyti. Tie reikalavimai vienas kitam prieštarauja“, – pastebėjo asociacijos prezidentė.

SAM pranešė, kaip dirbs restoranai, kavinės, naktiniai klubai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad jau nuo ateinančio pirmadienio, gegužės 18 dienos, duris galės atverti kavinės, restoranai, barai ir kitos pasilinksminimo vietos, esančios uždarose patalpose.

REKLAMA

Jos galės veikti nuo 8 iki 22 valandos, taip pat privalės imtis nustatytų priemonių, užtikrinsiančių ir lankytojų, ir darbuotojų saugumą. Darbo laiko ribojimas ir toliau nebus taikomas lauko kavinėms ir gaminantiems maistą išsinešimui.

Tarp staliukų ir lankytojų turės būti mažiausiai dviejų metrų atstumas, o įrengus pertvaras tarp stalų, mažiausiai 1 metras. Be to, prie vieno stalo galės  sėdėti ne daugiau kaip 5 žmonės, išskyrus šeimos narius.

„Numatytos labai aiškios taisyklės, kurias norintis veikti verslas turi išpildyti. Taisyklės nustatytos ne dėl manęs ar specialistų – jos skirtos tam, kad kuo labiau būtų apsaugotas kiekvienas, kuris ten lankysitės“, – pranešime teigė ministras A. Veryga.

REKLAMA

Anot jo, dėl tos pačios priežasties ribojamas ir darbo laikas: „Naktinėse pasilinksminimo vietose neįmanoma užtikrinti tinkamos prevencijos infekcijos plitimui.“

Antradienį ministras spaudos konferencijoje teigė, kad ribojamas iki 22 val., kad nepradėtų veikti maitinimo licenciją turintys naktiniai klubai.

„Siūloma, kad tik iki 22 valandos būtų leidžiama dirbti, kad naktiniai klubai tokiu būdu nepradėtų veikti, nes jie turi tą pačią maitinimo licenciją, kad neatsitiktų taip. Žmonės, kol yra blaivūs, viskas tvarkoj, elgiamės daugiau mažiau atsakingai, bet suprantam, kad žmonės, kurie ateina, švenčia, pasiekiam tam tikrą būseną, kai jai gali kilti problemų susitarti su klientais, nesinori, kad kažkokie konfliktai kiltų, tektų policijai į juos veltis“, – dar antradienį sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į patalpas galės būti įleidžiami žmonės tik su kaukėmis ar kitomis veido apsaugos priemonėmis, tačiau valgant jų dėvėti nereikia.

Taisyklės neleidžia maitinimo bufeto principu, kai maistą įsideda patys lankytojai, cukraus, druskos, padažų negalės būti bendro naudojimo induose ar pakuotėse, neturėtų būti daugkartinio naudojimo meniu arba jie turi būti dezinfekuojami, taip pat neturės būti naudojamos daugkartinės staltiesės ar padėkliukai, jei jų negalima dezinfekuoti, nebus galima lankytojams siūlyti apklotų.

Kavinės įpareigotos prie įėjimo pateikti informaciją, kad jose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės žmonėms, taip pat apie būtinybę laikytis asmens higienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų